Του Κώστα Παππά
Μαζί με την ζέστη που θα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό αυτής της εβδομάδας έρχεται την Παρασκευή και η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ. Μαζί λοιπόν με τον υδράργυρο που θα χτυπήσει κόκκινο έρχονται και οι ανακοινώσεις των βάσεων που θα βάλουν τέλος στην αγωνία χιλιάδων οικογενειών. Στην εποχή όμως της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας είναι δεδομένο οτι αυτή η ανάπτυξη έχει τον αντίκτυπό της και σε σχολές οι οποίες ήδη γίνονται για τους νέους πρώτη επιλογή , καθώς μέσα από αυτές βλέπουν και με μεγαλύτερη αισιοδοξία το επαγγελματικό τους μέλλον στην Ελλάδα αλλά και αλλού.
Παραδοσιακές σχολές επίσης που κέντριζαν τα προηγούμενα χρόνια το ενδιαφέρον των νέων φαίνεται να χάνουν έδαφος και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε οτι εδώ και λίγα χρόνια βρισκόμαστε ήδη σε μια αναδιάταξη και στον χάρτη της παιδείας και κυρίως σε εκείνες τις σχολές, οι οποίες φαίνεται να γίνονται πρώτες επιλογές για τους νέους, οι οποίοι βλέπουν το μέλλον τους ως συνώνυμο της τεχνολογικής έκρηξης.
88.637 υποψήφιοι διεκδικούν 68.788 θέσεις στα πανεπιστήμια
Στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις συμμετείχαν 88.637 υποψήφιοι, με στόχο να καταλάβουν μία από τις 68.788 προσφερόμενες θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει όλες τις σχολές και τμήματα των τεσσάρων επιστημονικών πεδίων. Η συμμετοχή, σύμφωνα με τα στατιστικά του Υπουργείου Παιδείας, κυμάνθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Οι πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων εισαγωγής, βάσει των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων και της ζήτησης ανά σχολή, δείχνουν ανομοιογενείς τάσεις στα τέσσερα επιστημονικά πεδία:
- 1ο Επιστημονικό Πεδίο – Ανθρωπιστικές Σπουδές: Αναμένεται καθοδική πορεία, με εκτιμώμενη πτώση έως και 200 μόρια, λόγω μειωμένων επιδόσεων αλλά και μειωμένης ζήτησης σε συγκεκριμένες σχολές
- 3ο Επιστημονικό Πεδίο – Επιστήμες Υγείας: Η πτώση των βάσεων αναμένεται μέτρια, από 50 έως 150 μόρια, με εξαίρεση τις Ιατρικές Σχολές, που συνήθως διατηρούν σταθερά υψηλές βάσεις λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού
- 2ο Επιστημονικό Πεδίο – Θετικές και Τεχνολογικές Σπουδές: Ανοδικές τάσεις της τάξεως των 150-200 μορίων, κυρίως σε σχολές που σχετίζονται με το πολυτεχνικό και τεχνολογικό προφίλ. Ορισμένες ανταγωνιστικές σχολές αναμένεται να καταγράψουν ακόμα μεγαλύτερη άνοδο
- 4ο Επιστημονικό Πεδίο – Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής: Εμφανίζει επίσης ανοδική δυναμική, με πιθανή άνοδο έως και 200 μόρια, αντανακλώντας την αυξημένη ζήτηση για σπουδές που οδηγούν σε επαγγέλματα με προοπτικές απασχόλησης.
Οι σχολές που αναμένεται να παρουσιάσουν μεγάλη ζήτηση