Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Μητσοτάκης: Το παρασκήνιο της επίσκεψης στο Άγιο Όρος

 

Του Γιάννη Κορωναίου 

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά του υιού του Κώστα στο Άγιο Όρος, ως πρωθυπουργός αλλά και ως “προσκηνητής” όπως έγραψε ο ίδιος ανορθόγραφα για να ακολουθήσει το σχετικό… γλέντι στα ΜΚΔ, έχει και τη σημασία αλλά και το παρασκήνιο της. 

Σε μια δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση, με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ να έχει “στραγγαλίσει” το Μαξίμου, ο Κ. Μητσοτάκης ανέβηκε στην Αθωνική Πολιτεία για περισυλλογή και ενδοσκόπηση, όπως ανέφερε, ως έχει δικαίωμα ο κάθε ιδιώτης, αλλά ως πρωθυπουργός προανήγγειλλε τη συνδρομή της Πολιτείας με 100 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της μοναστικής κοινότητας. Ίσως ήταν το απαραίτητο εχέγγυο για να καμφθούν οι αντιστάσεις των ηγουμένων και των μοναχών στο να δεχθούν στο “Περιβόλι της Παναγίας” αυτόν που προώθησε τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, δίνοντας του και το δικαίωμα να “ξαναψάξει” το νήμα της σύνδεσης με τη Δεξιά του Κυρίου και με τους πιστούς-ψηφοφόρους που έχουν πάρει αποστάσεις από το κόμμα του. 

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος προβλήθηκε τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της από τα φιλικά ΜΜΕ, δίνοντας της ιδιωτικό χαρακτήρα και βοηθώντας τον ίδιο να παρουσιάσει το πρόσωπο του ταπεινού προσκυνητή, ο οποίος μαζί με τον γιο του πραγματοποίησε ένα υπερβατικό ταξίδι όπως εκατομμύρια Έλληνες στο διάβα των αιώνων, για να διατηρήσει μάλιστα και την οικογενειακή παράδοση, μια και ο ίδιος συνόδευσε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο Άθως πριν δεκαετίες. Το στόρυ από μόνο του αγγίζει ευαίσθητες χορδές και, μαζί με τα συμπαρομαρτούντα, δηλαδή την ενίσχυση των 100 εκατομμυρίων και την παρουσία των γερόντων στο πλάι του Κ. Μητσοτάκη ακόμα και του Εφραιμ της Μονής Βατοπεδίου, είναι ένα γερό boost στην επαναπροσέγγιση του δεξιού ακροατηρίου από τον σημερινό πρωθυπουργό. 

Επτά από τους 20 δεν ήθελαν να παραστούν 

Αρχικά, χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις των ηγουμένων των μονών ώστε να παραβρεθούν στην υποδοχή του πρωθυπουργού δίνοντας την εικόνα της συνολικής αποδοχής του στη μοναστική κοινότητα. Ο νόμος της ισότητας στο γάμο που προώθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα όσα προηγήθηκαν και τα όσα ακολούθησαν, άφησαν ανεξίτηλο στίγμα στις σχέσεις της μητσοτακικής ΝΔ με την “Δεξιά του Κυρίου”. Κι αν σε επίπεδο επίσημης Εκκλησίας της Ελλάδας, οι σχέσεις  αποκαταστάθηκαν γρήγορα, στην Αθωνική Πολιτεία η οργή για τη woke ατζέντα που προώθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη επικράτησε για καιρό. Εξάλλου δεν είναι μυστικό πως η επιρροή των γερόντων κατευθύνθηκε προς άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, όπως επισήμαναν από την ίδια την Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, στηλιτεύοντας τη σχέση Αγίου Όρου με την Ελληνική Λύση και κυρίως τη Νίκη. Τότε η Νέα Δημοκρατία διευρυνόταν προς τα  αριστερότερα της και δεν “καιγόταν” να προσεταιριστεί δεξιά ακροτατήρια. Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, ιδίως αν συνυπολογιστεί ο παράγοντας Σαμαράς, ο οποίος βρέθηκε προ μηνός επίσης στο Άγιο Όρος και έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θέρμη από τους γέροντες. 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επικεφαλής επτά από τις είκοσι μονές είχαν αποφασίσει να μην παραστούν στα καθιερωμένα της υποδοχής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για κυβερνητικές αποφάσεις που «θίγουν το θρησκευτικό αίσθημα και τα πιστεύω των ορθόδοξων χριστιανών». Ωστόσο, μετά τις διαβεβαιώσεις για εξαγγελία για την οικονομική ενίσχυση των Μονών, όπερ και εγένετο, οι αντιστάσεις φαίνεται πως κάμφθηκαν. 

Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε σειρά μοναστηριών της Αθωνικής Πολιτείας, έκανε τρισάγιο στη μνήμη των γονιών του Κωνσταντίνου και Μαρίκας Μητσοτάκη αλλά και του Παύλου Μπακογιάννη, απήγγειλε το Σύμβο της Πίστης και την Κυριακή Προσευχή, συνομίλησε με τους γέροντες και έκανε και πολιτικές δηλώσεις, με αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων. «Οι πάντες, λοιπόν, οφείλουν να αντιληφθούν ότι ο Άθως, το Άγιον Όρος, δεν προσφέρεται ως ένα πεδίο άσκησης επιρροών με άλλες σκοπιμότητες. Αλλά και εντός συνόρων είναι φανερό πως την ιερή ακτινοβολία του δεν μπορεί να τη θαμπώνουν ούτε καιροσκοπισμοί που φυλακίζουν ενίοτε την πίστη σε φθηνά κομματικά ρούχα».