Του Σάββα Παυλίδη
Η τουρκική αμυντική βιομηχανία Baykar ολοκλήρωσε επισήμως την εξαγορά της ιταλικής Piaggio Aerospace, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό Υπουργείο Επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «ολοκληρώθηκε σήμερα στο Υπουργείο Επιχειρήσεων η διαδικασία που επικυρώνει τη μεταβίβαση των εταιρικών οντοτήτων Piaggio Aero Industries και Piaggio Aviation στην Baykar, σηματοδοτώντας την τελική φάση της εξαγοράς».
Ο Ιταλός υπουργός Επιχειρήσεων χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «στρατηγικό βήμα για την αναβίωση ενός ιστορικού ονόματος της ιταλικής αεροναυπηγικής». Παράλληλα, επισήμανε πως το επενδυτικό σχέδιο της Baykar «δημιουργεί νέες και σημαντικές προοπτικές στην αγορά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών».
Επιπλέον, ο υπουργός σημείωσε ότι η εξαγορά έχει ήδη θετικό αντίκτυπο στη συνεργασία της Baykar με την ιταλική Leonardo, έναν από τους μεγαλύτερους αμυντικούς και αεροδιαστημικούς ομίλους στην Ευρώπη. Όπως τόνισε, αυτή η συνεργασία μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της Ιταλίας στον ευρωπαϊκό χώρο αμυντικής τεχνολογίας.
Η συμφωνία εξαγοράς είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2023. Έκτοτε, η Baykar ενίσχυσε την παρουσία της στην Ιταλία μέσα από επιμέρους στρατηγικές συνεργασίες με τη Leonardo. Οι δύο εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει στη δημιουργία της LBA Systems, μιας κοινής κοινοπραξίας με σκοπό την ανάπτυξη και παραγωγή μη επανδρωμένων αεροπορικών συστημάτων νέας γενιάς.
Νέα διπλωματικό ”Βατερλό” για την Ελλάδα
Η εξαγορά της Piaggio Aerospace από την τουρκική Baykar δεν είναι απλώς μια οικονομική συμφωνία. Είναι ένα ξεκάθαρο γεωπολιτικό μήνυμα. Η Τουρκία προχωρά με στρατηγικά και τολμηρά βήματα στον αμυντικό τομέα, διεισδύοντας στην καρδιά της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, την ώρα που η Ελλάδα παραμένει εγκλωβισμένη σε ρητορικές περί αποτροπής, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.
Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας να διεθνοποιήσει τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, η πραγματικότητα είναι ότι η Άγκυρα συνεχίζει να επεκτείνει την επιρροή της, όχι μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά και σε πολιτικό και τεχνολογικό. Η συνεργασία της Baykar με την ιταλική Leonardo, και τώρα η εξαγορά της Piaggio, δείχνουν πόσο εύκολα η Τουρκία βρίσκει συμμάχους εντός της Ε.Ε., την ώρα που η Ελλάδα δεν καταφέρνει καν να αποτρέψει τέτοιου είδους κινήσεις.
Αυτό το γεωπολιτικό έλλειμμα της Ελλάδας αντανακλά μια βαθύτερη αποτυχία να καταστήσει σαφές στους ευρωπαίους εταίρους ότι οι σχέσεις τους με την Τουρκία, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της άμυνας, αφορούν και την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Αντί για επιρροή, η Αθήνα δείχνει αδύναμη, ανίκανη να διαμορφώσει εξελίξεις και περιορισμένη στο ρόλο του παρατηρητή.
Η εξαγορά της Piaggio, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες στρατηγικές κινήσεις της Τουρκίας, φανερώνει μια νέα πραγματικότητα: η Ελλάδα απέτυχε να φράξει τον δρόμο στην τουρκική επέλαση εντός Ευρώπης και το τίμημα γι’ αυτό θα φανεί σε βάθος χρόνου – σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.