Παρασκευή, 23 Μαΐου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Γάζα: Δραματική διεθνής έκκληση με φόντο τους αμάχους

Σπαρακτικές εικόνες από τη Λωρίδα της Γάζας καταγράφουν την ανθρώπινη τραγωδία που εξελίσσεται: χιλιάδες παιδιά υποσιτισμένα, στοιβαγμένα σε νοσοκομεία που καταρρέουν, με την έλλειψη ιατρικής περίθαλψης να θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές τους. Για περισσότερο από δύο μήνες, η περιοχή βρίσκεται υπό αυστηρό ισραηλινό αποκλεισμό, με την είσοδο τροφίμων, φαρμάκων και βασικών αγαθών να εμποδίζεται συστηματικά. Περίπου 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι βιώνουν τις επιπτώσεις της απομόνωσης και των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν πλήξει κρίσιμες υποδομές, ακόμα και την τοπική παραγωγή τροφίμων, καθιστώντας την ανθρωπιστική βοήθεια τη μόνη πηγή επιβίωσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου για πλήρη κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος στη Γάζα, καθώς οι βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιθέσεις συνεχίζονται. Οι ελλείψεις σε τρόφιμα, καθαρό νερό και καύσιμα γίνονται όλο και πιο δραματικές, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των εκτοπισμένων αμάχων που προσπαθούν να επιβιώσουν σε απάνθρωπες συνθήκες.

Με δάκρυα στα μάτια, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, απηύθυνε συγκινημένη έκκληση προς το Ισραήλ, ζητώντας τερματισμό της βίας στη Γάζα. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης του Οργανισμού, εξέφρασε βαθιά προσωπική ταύτιση με τα θύματα, ανακαλώντας τις δικές του εμπειρίες από τον εμφύλιο πόλεμο στην Αιθιοπία.

«Μπορώ να νιώσω τον πόνο των ανθρώπων στη Γάζα. Μπορώ να τον μυρίσω, να τον φανταστώ, να ακούσω τους ήχους», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι βιώνει συμπτώματα μετατραυματικού στρες (PTSD) εξαιτίας των αναμνήσεων αυτών.

Ο Τέντρος καταδίκασε έντονα την πρακτική χρησιμοποίησης της πείνας και της ιατρικής φροντίδας ως όπλα πολέμου: «Είναι βαθιά ανήθικο να μετατρέπονται τρόφιμα και φάρμακα σε εργαλεία πίεσης. Ο ανθρώπινος πόνος δεν μπορεί να αποτελεί στρατηγική», δήλωσε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ειρήνη δεν αποτελεί μόνο ηθική ανάγκη, αλλά και στρατηγικό συμφέρον για το ίδιο το Ισραήλ.