Του Γιάννη Κορωναίου
Οι καθησυχαστικές δηλώσεις των κυβερνητικών και οι βεβαιότητες τους για αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα επανεξοπλισμού της Ευρώπης ήταν τελικά για το θεαθήναι… Η αμυντική βιομηχανία του Ερντογάν είναι έτοιμη να διαβεί τις ευρωπαϊκές πύλες αφού η πλειοψηφία των κρατών μελών της Ε.Ε. τίθεται αναφανδόν υπέρ της συμμετοχής της, παραβλέποντας τις όποιες αντιρρήσεις -αν αυτές εκφράστηκαν ποτέ ξεκάθαρα- της Αθήνας και της Λευκωσίας και βάζοντας με “δόξα και τιμή” την Τουρκία στο παιχνίδι των 800 και πλέον δις. ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Και η χθεσινή σύνοδος των υπουργών Άμυνας της Ευρώπης “έκλεισε το μάτι” στον Ερντογάν για την είσοδο του στο ReArm Europe. Ο Νίκος Δένδιας ήταν έναν τόνο πιο οξύς σε σχέση με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών μιλώντας για «χώρες που απειλούν άλλες χώρες και μάλιστα μέλη της ΕΕ, που δεν αναγνωρίζουν άλλες χώρες και μάλιστα μέλη της ΕΕ, που δεν ασπάζονται τους ίδιους κανόνες δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν νοείται να μετέχουν αδιάκριτα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα» Όμως η ουσία είναι πως οι αποφάσεις είναι ειλλημένες. Κι αυτό πιστοποιείται και στο κείμενο του SAfE (Security Action for Europe) που δεν αναφέρεται κανένας όρος που να αποκλείει την Τουρκία από το πρόγραμμα.
Γερμανοί, Πολωνοί, Ιταλοί και λοιπά “ορφανά” υπέρ Ερντογάν
Η πλευρά της ευρωπαϊκής πλειοψηφίας που είναι υπέρ της συμμετοχής της Τουρκίας στο ReArm προωθεί την πρόβλεψη του qualified majority voting, δηλαδή της ειδικής πλειοψηφίας που ισχύει για ζητήματα ευρωπαϊκής διπλωματίας και ασφάλειας, στην οποία απαιτείται το 55% των κρατών μελών που διαθέτουν πάνω από το 65% του συνολικού πληθυσμού της Ε.Ε. για να «περάσει» η θέση.
Πρωτοστάτες στην κίνηση η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία και ακολουθούν βαλτικές και ανατολικοευρωπαϊκές χώρες μέλη. Οι σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα στον αμυντικό τομέα είναι γνωστές -άλλωστε και ο Κ. Μητσοτάκης έδειξε… κατανόηση στη συνάντηση με τον Μερτς και ξεκαθάρισε πως δεν έχει σκοπό να κάνει υποδείξεις στη “μεγάλη χώρα” που και τι θα πουλάει- ενώ και η Ιταλία ενίσχυσε τους δεσμούς της με την Τουρκία, με το deal της Piaggio Aerospace με την Baykar των γνωστών UAVs, του γαμπρού Ερντογάν.

Αν υπάρχουν κάποιοι φραγμοί αυτοί αφορούν μόνο στο πρόγραμμα επιδότησης και την τουρκική πρόσβαση στα αμυντικά ευρωπαϊκά δάνεια. Όμως και για αυτό “έχει μεριμνήσει ο… καπιταλισμός”. Με πρωτοβουλία της Βρετανίας, που επίσης ενδιαφέρεται ως τρίτη χώρα να πουλήσει όπλα στους Ευρωπαίους, προωθείται η λύση ίδρυσης τράπεζας ειδικού σκοπού, που θα “ανακυκλώνει” ευρωπαϊκό χρήμα για εξοπλισμούς και θα το διαθέτει και σε μη μέλη που παράγουν πυραύλους, drones και τεθωρακισμένα.