Δευτέρα, 19 Μαΐου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Η αποκάλυψη του ρωσικού υπερόπλου θα σημάνει και το τέλος του πολέμου

Του Γιάννη Κορωναίου

Εδώ και αρκετό καιρό οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, του Ισραήλ και ως ένα σημείο της βρετανικής MI6, από τις πληροφορίες που συγκέντρωναν επί ρωσικού εδάφους, συνομολογούσαν πως “δεν έχουμε δει το οπλοστάσιο Πούτιν σε όλο του το εύρος”. Και οι πληροφορίες έφταναν περίπου μέχρι εκεί, καθώς περισσότερες λεπτομέρειες για τους χώρους αποθήκευσης, τα σημεία εκτόξευσης ή το είδος του συστήματος, που μπορεί να καταφέρει τόσο ισχυρό πλήγμα ώστε “να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος”, εξέλειπαν από το δίκτυο της Δύσης. Αν στα παραπάνω προστεθεί και η τελευταία ενημέρωση από πλευράς Κιέβου, πως υπάρχει αυξημένη πιθανότητα οι Ρώσοι να χτυπήσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα με νέο διηπειρωτικό πύραυλο, τότε πιθανότατα να πλησιάζουμε στη λήξη των εχθροπραξιών…

Η εκτόξευση του υπερηχητικού μεσοβεληνεκούς βαλιστικού πυραύλου Oreshnik, 6.000 χιλιομέτρων και με πολλαπλές κεφαλές ανεξάρτητης στόχευσης που “απελευθερώθηκαν” 800 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο πρόσκρουσης του πυραύλου τον περασμένο Νοέμβριο, “τρόμαξε” την Ευρώπη και τις ΗΠΑ που θεωρούσαν πως η Ρωσία δεν είχε αναπτύξει τέτοια τεχνογνωσία. Ο Βλ. Πούτιν περηφανεύτηκε για το επίπεδο που έχει φτάσει η αμυντική βιομηχανία της χώρας του, αφήνοντας να εννοηθεί πως και απόθεμα αντιστοίχων πυραύλων υπάρχει αλλά και πως διαθέτει κι άλλα “όπλα υπεροχής” έτοιμα ανα πάσα στιγμή να χρησιμοποιηθούν, αν παραστεί ανάγκη. Ο ίδιος επανήλθε στο θέμα και προσφάτως, λέγοντας πως «δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να τον χρησιμοποιήσουμε είτε σήμερα, είτε αύριο, αν χρειαστεί».

Ισχυρότερος από τον Oreshnik!

Οι πληροφορίες που δημοσίευσε η υπηρεσία ασφαλείας GUR της Ουκρανίας κάνουν λόγο για εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλιστικού πυραύλου με εμβέλεια που ξεπερνάει τα 10.000 χλμ. Οι πληροφορίες θέλουν την εκτόξευση να γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη ρωσική περιφέρεια Σβερντλόφσκ, σύμφωνα με την GUR, «προκειμένου να ασκήσει επιδεικτικά πίεση και να εκφοβίσει την Ουκρανία, και επίσης κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ».

Αν ευσταθούν όλες οι πληροφορίες, η πιθανότητα να χτυπήσουν άμεσα οι Ρώσοι με διηπειρωτικό πύραυλο θα επιφέρει και το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς θα είναι τόσο ισχυρό το πλήγμα, που η Ουκρανία δεν θα μπορεί να επιλέξει κάτι άλλο παρά τη συνθηκολόγηση.

Στόχος η Οδησσός;

Νούμερο ένα ζητούμενο ενόψει της επικείμενης ρωσικής επίθεσης με ένα άγνωστο υπερόπλο είναι ο στόχος του. Λαμβάνοντας πάλι υπόψη τα δεδομένα αλλά και πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης για τις οποίες έχουν γνώση τα Επίκαιρα, η Οδησσός θα μπορούσε να αποτελεί τον εν δυνάμει στόχο μιας τέτοιας ισχύος πολεμικής μηχανής, προκειμένου το μεγάλο ουκρανικό λιμάνι να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των ρωσικών διεκδικήσεων στις συζητήσεις.

Κάτι τέτοιο, όσο άσχημα κι αν ηχεί σε Κίεβο και Βρυξέλλες, φαίνεται πως έχει γίνει αποδεκτό από αμερικανικής πλευράς. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Βάλτζ, ακόμα και στα πρώιμα στάδια των αμερικανορωσικών συζητήσεων έχψει πει πως η Ουκρανία θα λάβει ορισμένες εγγυήσεις ασφαλείας σε αντάλλαγμα εδαφικές παραχωρήσεις. Πέραν των κατεχομένων εδαφικών τμημάτων, η Ρωσία ενδιαφέρεται για το τρίγωνο Χερσώνα-Μικολάιβ-Οδησσός, και όχι ως αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, όπως έχει πέσει ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.