Παρασκευή, 16 Μαΐου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Βουλή – Τέμπη: Στη τελική ευθεία η προανακριτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ

Η τελική διαμόρφωση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, Παρασκευή, με την ομάδα νομικών που την επεξεργάζεται να κάνει τις τελευταίες διορθώσεις προκειμένου να εξασφαλίσει την απόλυτη ακρίβεια και τεκμηρίωση του εγγράφου. Στη Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζουν με έμφαση ότι στόχος τους είναι όλα τα στοιχεία να είναι πλήρως τεκμηριωμένα και χωρίς κενά. Έτσι, την επόμενη Δευτέρα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Νίκου Ανδρουλάκη, όπου θα παρουσιαστεί το τελικό κείμενο, ενώ η πρόταση θα συζητηθεί και από το Πολιτικό Κέντρο, καθώς ο Ανδρουλάκης επιθυμεί πλήρη ενημέρωση των στελεχών για τις επόμενες κινήσεις.

Η πρόταση που έχει συνταχθεί από τον γραμματέα Δικαιοσύνης Χρήστο Κακλαμάνη και άλλους νομικούς του κόμματος περιλαμβάνει κατηγορίες για σοβαρές κακουργηματικές πράξεις, και συγκεκριμένα για το πρώην υπουργό Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή, τους πρώην υφυπουργούς Γιώργο Καραγιάννη και Μιχάλη Παπαδόπουλο. Η πρόταση όμως περιλαμβάνει και τον πρώην υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις μεταφορές από το 2019 έως το 2021. Στη βάση της κατηγορίας βρίσκονται οι πράξεις που αφορούν τη διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, όπως ορίζεται στο άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα.

Αντίστοιχα, υπόλογος για τις εν λόγω κατηγορίες τίθεται και ο πρώην υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 86 του Συντάγματος, που αφορά την ποινική ευθύνη των υπουργών. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ προγραμματίστηκε να συζητηθεί εντός της Βουλής, ενώ ήδη έχει πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο γραφείο του Νίκου Ανδρουλάκη, στην οποία συμμετείχαν μέλη του προεδρείου της Κ.Ο. και νομικοί σύμβουλοι του κόμματος. Το κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η συγκρότηση και περιεχόμενο της πρότασης που θα κατατεθεί.

Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ, ως το μοναδικό κόμμα της αντιπολίτευσης με τα 30 απαιτούμενα υπογραφές για την υποβολή της πρότασης, προετοιμάζεται για την τρίτη του απόπειρα από το 2023 μέχρι σήμερα για την κατάθεση πρότασης για την σύσταση Προανακριτικής. Η πρώτη απόπειρα έγινε με την υπόθεση της Σύμβασης 717, που σχετιζόταν με τη δικογραφία του Ευρωπαίου εισαγγελέα και απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ η δεύτερη ήταν για τις ευθύνες του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου για τη σιδηροδρομική τραγωδία, πρόταση που τελικά εγκρίθηκε από τη Βουλή.

Από την άλλη πλευρά, το ενδιαφέρον της αντιπολίτευσης επικεντρώνεται στις αποφάσεις που θα ληφθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Σωκράτη Φάμελλο με τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τη πλήρη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών όλων των εμπλεκόμενων προσώπων, με στόχο την απονομή δικαιοσύνης και την αποκατάσταση της αλήθειας. Τόνισαν τη σημασία να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της διαδικασίας και να αποφεύγονται ενέργειες που ενδέχεται να την αμαυρώσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία των δύο κομμάτων, τόσο στην ανάλυση της δικογραφίας όσο και στην περαιτέρω ενίσχυση της πρότασης για την Προανακριτική. Το ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 26 βουλευτές, ενώ μένει να φανεί εάν και η Νέα Αριστερά θα προχωρήσει σε μια συμφωνία για τη συνεργασία, καθώς κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος, η πλειοψηφία είχε αποφασίσει να κινηθεί αυτόνομα και να υπάρξουν συνεργασίες μόνο κατόπιν αξιολόγησης των περιστάσεων.

Εάν, τελικά, δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να βρει τέσσερις επιπλέον υπογραφές είτε από τη Νέα Αριστερά ή από ανεξάρτητους βουλευτές, με το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέες εξελίξεις στην πορεία της πολιτικής σκηνής.