Έντονη ήταν η αντίδραση της Αθήνας προς τη Γερμανία σχετικά με ενδεχόμενη πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, όπως αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, «στην απόφαση αυτή πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα συμφέροντα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δίνοντας σαφές μήνυμα ότι η πώληση τέτοιου στρατηγικού εξοπλισμού δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται απομονωμένα από το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο.
Η Αθήνα έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη ανησυχία για την ενίσχυση της τουρκικής πολεμικής ισχύος, ιδιαίτερα σε μια περίοδο έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικά εν μέσω της συνεχιζόμενης τουρκικής αεροναυτικής άσκησης «Θαλασσόλυκος 2025», η οποία περιλαμβάνει σενάρια αποβάσεων σε μικρά νησιά και πλήγματα εναντίον τους.
Στο μεταξύ, θετικά αντιμετωπίζεται στην Άγκυρα η πρόσφατη συμφωνία με την Ισπανία για την αγορά 24 τουρκικών εκπαιδευτικών αεροσκαφών HURJET. Όπως δήλωσε ο Τούρκος δημοσιογράφος Ζαφέρ Σαχίν, «η Τουρκία κατάφερε να επικρατήσει έναντι της Ιταλίας και της Νότιας Κορέας, γεγονός που αποδεικνύει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας».
Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, αυτή η συμφωνία ενισχύει τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας–Ισπανίας και θα μπορούσε να μεταφραστεί σε θετική στάση της Μαδρίτης στο αίτημα της Άγκυρας για προμήθεια μαχητικών Eurofighter – πρόγραμμα στο οποίο η Ισπανία είναι ιδρυτικό μέλος της κοινοπραξίας, μαζί με τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η πιθανή ενίσχυση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με Eurofighter προβληματίζει έντονα την ελληνική κυβέρνηση, καθώς θα μπορούσε να μεταβάλει τις στρατιωτικές ισορροπίες στο Αιγαίο. Εάν προχωρήσει η συμφωνία, θα πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα στον εξοπλιστικό εκσυγχρονισμό της Τουρκίας, την ώρα που η Αθήνα στηρίζεται στη γαλλική υποστήριξη και σε συμμαχίες εντός της Ε.Ε. για την αποτροπή τέτοιων εξελίξεων.