Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Με ατζέντα για συμφωνίες τρισ. δολαρίων ο Τραμπ στη Μέση Ανατολή

Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανεξελέγη στην προεδρία των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και οι σύμμαχοί του ανακουφίστηκαν.

Πράγματι, μια εκλογή της Κάμαλα Χάρις θα ήταν «ενοχλητική» -ακόμη και δυνητικά επικίνδυνη- για τον Μπίμπι. Πιθανότατα θα υφίστατο πιέσεις να αποδεχθεί ένα αξιόπιστο σχέδιο για την επόμενη ημέρα στη Γάζα βασισμένο στη λύση των δύο κρατών – μια «βόμβα» που θα μπορούσε να διαλύσει την κυβέρνηση συνασπισμού του. Ενώ θα αντιμετώπιζε αναπόφευκτα και τις απειλές των ΗΠΑ να διακόψουν τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί.

Αλλά με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο Νετανιάχου και οι σύμμαχοί του ήξεραν ότι θα έχουν πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στη Γάζα, πιθανότατα ακόμη μεγαλύτερη και από αυτήν που είχαν επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν. Όπως και συνέβη: ο Νετανιάχου δεν υπέστη καμία συνέπεια για τις αιφνιδιαστικές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, ούτε για την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός που είχε συμφωνηθεί με τη Χαμάς.

Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα, όπως σημειώνει το Politico.

Άλλωστε, παρότι ο Νετανιάχου απέκτησε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων όσον αφορά τη δράση του Ισραήλ στη Γάζα για λίγο, οι δύο ηγέτες επί της ουσίας δεν έχουν την ίδια οπτική για πολλά θέματα. Και με την τριήμερη επίσκεψη του Τραμπ στον Κόλπο αυτήν την εβδομάδα, οι διαφορές τους μπορεί να γίνουν ακόμη πιο εμφανείς.

Η πρώτη στάση του Αμερικανού προέδρου θα είναι στη Σαουδική Αραβία όπου θα συναντηθεί με τον de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κατάρ και μετά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αντίθετα, το πρόγραμμά του δεν προβλέπει επίσκεψη στο Ισραήλ.

Η περιοδεία του Τραμπ αποτελεί μια επανάληψη του πρώτου ταξιδιού του ως πρόεδρος των ΗΠΑ το 2017. Και όπως συνήθως συμβαίνει με τον Τραμπ, απώτερος στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι η σύναψη συμφωνιών, για το πετρέλαιο, για το εμπόριο, για επενδύσεις. Συμφωνίες δηλαδή για τις οποίες θα μπορεί να υπερηφανευτεί στο εσωτερικό του.

Η Σαουδική Αραβία έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να επενδύσει 600 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ, με τον Τραμπ όμως να ζητά πολύ περισσότερα – έως και ένα τρισ. δολάρια. Μόλις τον Μάρτιο, ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο σημείωσε ότι την «προηγούμενη φορά επένδυσαν 450 δισ. δολάρια», αλλά «τώρα είναι πολύ πλουσιότεροι. Όλοι έχουμε μεγαλώσει. Έτσι είπα: ”Θα έρθω αν δώσετε 1 τρισ. δολάρια σε αμερικανικές εταιρείες σε διάστημα τεσσάρων ετών» και, όπως πρόσθεσε, συμφώνησαν να το κάνουν.

Οι συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία φαίνεται ότι θα περιλαμβάνουν μάλιστα συμβάσεις τουλάχιστον 100 δισ. δολαρίων για στρατιωτικό εξοπλισμό, καθώς και μεγάλες συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας και των ορυκτών.

Αλλά και οι Καταρινοί όπως και οι Εμιρατιανοί είναι επίσης έτοιμοι να υπογράψουν σημαντικές συμφωνίες. Το Καράρ αναμένεται να ανακοινώσει συμφωνίες και επενδύσεις ύψους 200-300 δισ. δολαρίων, μεταξύ των οποίων μια μεγάλη συμφωνία με τη Boeing και μια σύμβαση ύψους 2 δισ. δολαρίων για την αγορά αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν επίσης τον Μάρτιο ότι σχεδιάζουν επενδύσεις 1,4 τρισ. δολαρίων στις ΗΠΑ την επόμενη δεκαετία.

Άλλωστε, ο Τραμπ έχει δείξει ότι η εξωτερική πολιτική του επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από… την οικονομική πολιτική του. Και δεν έχει κρύψει ότι βλέπει τα πλούσια κράτη του Κόλπου και τα ”γεμάτα” κρατικά επενδυτικά ταμεία τους ως πηγές για επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κάτι που επιβεβαιώνει και η «συνοδεία» που θα έχει ο Τραμπ σε αυτό το ταξίδι. Εκτός από τον σύμβουλο και στενό συνεργάτη του Ίλον Μασκ, ο Τραμπ θα πάρει μαζί του και άλλους ισχυρούς Αμερικανούς επιχειρηματίες, όπως διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ, και η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup, Τζέιν Φρέιζερ.