Εκτενές άρθρο που περιγράφει τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, την “αναπτυξιακή κοσμογονία” όπως τη διαφημίζει η κυβέρνηση, αλλά και με πολλές αιχμές για τα σαθρα θεμέλια αυτής της επιφανειακής ανάπτυξης, τις οικονομικές ανισορροπίες που παραμένουν και την ισχύ των ολιγαρχών, δημοσιεύει ο βρετανικός Guardian.
Το δημοσίευμα “ανοίγει” με τα έργα του Ελληνικού, εν αναμονεί της ολοκλήρωσης του συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών, του ψηλότερου κτηρίου και του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου στη χώρα, των δυο ξενοδοχείων, της μαρίνας και του συγκροτήματος μπανγκαλόουζ “ένα αμφίσημο σύμβολο της αναγεννημένης Ελλάδας” όπως σημειώνεται.
“Για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η επένδυση στο Ελληνικό είναι εμβληματική και ενδεικτική της νέας δυναμικής που αναπτύσσει η ελληνική οικονομία. Για τους επικριτές του, το Ελληνικό είναι απλώς άλλο ένα πολυτελές κτηματομεσιτικό έργο που χτίστηκε από ολιγάρχες για τους υπερπλούσιους και τους ξένους, σε δημόσια γη που αγοράστηκε με φτηνό κόστος, ενώ οι απλοί Έλληνες συνεχίζουν να βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να παραμένει στάσιμο και τις δημόσιες υπηρεσίες να υποβαθμίζονται” σημειώνει στο ρεπορτάζ του ο αρχισυντάκτης ευρωπαϊκών θεμάτων Πολ Τέιλορ.
Αφού ανατρέχει τις τελευταίες δυο δεκαετίες, με την Ελλάδα από τον κολοφώνα της δόξας του 2004 να βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας τη δεκαετία του ’10, ο Guardian επιστρέφει στο σήμερα σχολιάζοντας τη σημερινή πραγματικότητα.
“Επιφανειακά, η Ελλάδα παράγει ένα υγιές πρωτογενές πλεόνασμα και ο οίκος αξιολόγησης S&P μόλις αναβάθμισε την αξιολόγησή της σε ΒΒΒ. Ο Μητσοτάκης βρήκε μετρητά από το μεγάλο δημοσιονομικό πλεόνασμα για να ανακοινώσει ένα πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους, ενοικιαστές και άλλες ευάλωτες ομάδες.
Η υποστήριξη της Κομισιόν στην Ελλάδα και οι δηλώσεις των αξιωματούχων υπέρ της χώρας έχουν επιστρέψει. Όμως, η άνθηση της Ελλάδας τροφοδοτείται από τα ακίνητα, τον τουρισμό και τη ναυτιλία και όχι από την αναζωογόνηση της μεταποίησης ή της καινοτομίας” είναι η κριτική που ασκείται στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
Στον “πάτο” σε ελευθερία του Τύπου και κράτος δικαίου
Το βρετανικό μέσο καταφέρνει ένα επικοινωνιακό ράπισμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, μεταφέροντας επί της ουσίας την ίδια εικόνα που του χρεώνει η αντιπολίτευση. “Μια χούφτα ισχυρών, πολιτικά συνδεδεμένων οικογενειών ολιγαρχών συνεχίζει να κυριαρχεί στην οικονομία, οι οποίες έχουν συγκεντρώσει στα χέρια τους μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ. Η διαφθορά παραμένει διαβρωτική, ενώ η χώρα βρίσκεται κοντά στις τελευταίες θέσεις του πίνακα της ΕΕ όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου. Έτσι, με μια πιο προσεκτική ματιά, η νέα μοιάζει απροσδόκητα με την παλιά Ελλάδα, με ισχυρότερα δημόσια οικονομικά, αλλά με διαρκείς κοινωνικές και οικονομικές ανισορροπίες” είναι το αιχμηρό σχόλιο του συντάκτη στον επίλογο του.