Η υπόθεση των Τεμπών επανέρχεται σήμερα δυναμικά στην κοινοβουλευτική ατζέντα, καθώς η Βουλή ξεκινά δύο παράλληλες διαδικασίες που την επαναφέρουν στο προσκήνιο. Από τη μία, επίκειται η κατάθεση πρότασης από το ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, και από την άλλη, σήμερα πραγματοποιείται στην Ολομέλεια η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής κλήρωση για τη συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου που θα εξετάσει την περίπτωση του Χρήστου Τριαντόπουλου.
Συγκεκριμένα, στις 12:00 το μεσημέρι, η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει σε ειδική ημερήσια διάταξη για την ανάδειξη των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο θα εξετάσει ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ) από τον κ. Τριαντόπουλο για το διάστημα 3 έως 6 Μαρτίου 2023.
Από τις λίστες που απέστειλε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα κληρωθούν:
-
3 τακτικά και 2 αναπληρωματικά μέλη από τον Άρειο Πάγο (σε σύνολο 87),
-
2 τακτικά και 1 αναπληρωματικό μέλος από το Συμβούλιο της Επικρατείας (σε σύνολο 62),
-
1 τακτικός και 1 αναπληρωματικός εισαγγελέας από τους 27 του Αρείου Πάγου.
Για την κλήρωση θα στηθούν τρεις κάλπες στο Προεδρείο της Βουλής. Τα ονόματα των υποψηφίων θα αναγνωσθούν, κάθε όνομα θα τοποθετείται σε αδιαφανές σφαιρίδιο και θα μπαίνει στην αντίστοιχη κάλπη. Τη διαδικασία θα διευθύνει ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος και θα πραγματοποιήσει την κλήρωση παρουσία των μελών του προεδρείου για την εξασφάλιση της διαφάνειας.
Παράλληλα, εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής που θα αφορά τόσο τον Κώστα Καραμανλή όσο και τον Χρήστο Σπίρτζη. Η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει πιθανές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, ωστόσο η κυβερνητική πλειοψηφία φέρεται επιφυλακτική και αναμένει την επίσημη κατάθεσή της για να τοποθετηθεί.
Με βάση τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ο Πρόεδρος της Βουλής έχει περιθώριο 7 έως 22 ημερών από την κατάθεση για να προγραμματίσει τη σχετική συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την έγκριση σύστασης προανακριτικής επιτροπής απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 151 ψήφοι.