Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

Στέγαση: «Εκτόξευση» ενοικίων δίχως τέλος παρά την πτώση του πληθωρισμού

Μπορεί ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στην Ελλάδα να έφτασε στα επιθυμητά επίπεδα του 2% (βάσει των στόχων που θέτει η ΕΚΤ), ωστόσο αυτό δεν αποτυπώνεται επαρκώς στο πορτοφόλι των καταναλωτών καθώς εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με το υπέρογκο κόστος της στέγασης και των ενοικίων που έχουν «πάρει φωτιά».

Πέραν της «ανεπανόρθωτης» ανόδου τιμών των τελευταίων ετών σε βασικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα, όπου παρά την σταθεροποίηση επ’ ουδενί δεν έχουν επιστρέψει ούτε καν κοντά στα επίπεδα που ήταν προ την πληθωριστική κρίση, ο μεγάλος «βραχνάς» για τα νοικοκυριά είναι το συνεχές ράλι των ενοικίων που συνεχίζει να εκτοξεύει στα ύψη το κόστος της στέγασης που χρειάζεται να σηκώνει μηνιαίως κάθε οικογένεια.

Τον Απρίλιο, μετά από μια αύξηση 10,5% τον προηγούμενο μήνα, η αύξηση στις τιμές των ενοικίων επιταχύνθηκε ακόμα περισσότερο σε ρυθμό 10,8%. Σημειώνεται πως το ετήσιο ράλι των ενοικίων μεσοσταθμικά σε ολόκληρο το 2024 κυμάνθηκε σε ποσοστό 5,6%. Παρά μια προσωρινή εξισορρόπηση των αυξήσεων για μερικούς μήνες το φθινόπωρο, οι τιμές και πάλι «τραβούν την ανηφόρα» και μάλιστα με πολύ γοργούς ρυθμούς.

Μάλιστα, προστίθενται σε ένα ράλι τιμών, το οποίο μετά από την πανδημία δείχνει να μην «πατάει φρένο»…

Συνεχές ράλι τετραετίας

Το 2021, πρώτη χρονιά μετά τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, τα ενοίκια αυξήθηκαν ορμητικά, αντανακλώντας την ανάκαμψη της οικονομίας, με ετήσια αύξηση περίπου 5-6%. Το 2022 η τάση συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς με τις τιμές να τσιμπάνε κατά περίπου 8-10% σε ετήσια βάση. Και το 2023, η αύξηση συνεχίστηκε, αν και σε μικρότερο ρυθμό σε σχέση με το 2022. Η ετήσια αύξηση ήταν γύρω στο 4-6%. Ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα οι πιο δημοφιλείς πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, παρουσίασαν μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με άλλες περιοχές.