Σε τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία λήψης αποφάσεων από κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την ποινική μεταχείριση του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, μετά τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για την τραγωδία των Τεμπών που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.
Από την Τετάρτη, όταν ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, γνωστοποίησε τη διαβίβαση του φακέλου για τον Κώστα Καραμανλή και τον Χρήστο Σπίρτζη, τα κόμματα έχουν στη διάθεσή τους το υλικό προκειμένου να αποφασίσουν αν και πώς θα κινηθούν ποινικά.
Πλημμέλημα ή κακούργημα; Οι δύο γραμμές που συγκρούονται
Η κυβερνητική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται στην άσκηση δίωξης για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, όπως η παράβαση καθήκοντος – αδίκημα με ποινή φυλάκισης έως δύο έτη. Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε βέβαιος για την αθωότητά του και πρόθυμος να συνεργαστεί με τις Αρχές.
Αντίθετα, η αντιπολίτευση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διερεύνησης ενδεχόμενων κακουργηματικών ευθυνών, επικαλούμενη το διαβιβαστικό του ανακριτή που φέρεται να «φωτογραφίζει» το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών.
Τυπική προανακριτική ή απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο;
Παραμένει ασαφές αν θα ακολουθηθεί η οδός της τυπικής σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής ή αν η υπόθεση θα σταλεί απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο, όπως στην περίπτωση Τριαντόπουλου. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται πρόταση από τουλάχιστον 30 βουλευτές και απόφαση της Ολομέλειας για τη σύσταση της επιτροπής.
Η αντιπολίτευση εμφανίζεται αντίθετη στην παρακάκαμψη της Βουλής, επιμένοντας ότι δεν πρέπει να παρακαμφθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία ελέγχου.
Σπίρτζης: Πιθανότατα παραγραφή λόγω νόμου περί ευθύνης υπουργών
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους και την ερμηνεία του νόμου περί ευθύνης υπουργών, οι τυχόν ποινικές ευθύνες του Χρήστου Σπίρτζη φαίνεται πως έχουν παραγραφεί, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε πολιτική αντιπαράθεση για τις προθεσμίες και τις θεσμικές ευθύνες του παρελθόντος.
Καταλυτικά στοιχεία από καταθέσεις και έγγραφα
Η διαβίβαση της δικογραφίας προκλήθηκε από τις καταθέσεις δύο υψηλόβαθμων στελεχών του Υπουργείου Μεταφορών, οι οποίοι προσκόμισαν κρίσιμα έγγραφα στον ανακριτή. Στις απολογίες τους απέδωσαν ευθύνες στην πολιτική ηγεσία, κάνοντας λόγο για εποπτική αρμοδιότητα του υπουργού επί της ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου.
Ιδιαίτερη σημασία έχουν και δύο ενημερωτικά σημειώματα της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών από τον Σεπτέμβριο του 2021. Σε αυτά περιγράφεται η υποχρηματοδότηση του ΟΣΕ και η έλλειψη προσωπικού ως κίνδυνοι για την ασφάλεια. Το δίκτυο χαρακτηρίζεται κακοσυντηρημένο, με επιπτώσεις στη λειτουργία και ασφάλεια των μεταφορών, ενώ προσδιορίζεται ότι απαιτούνται 75 εκατ. ευρώ για την εύρυθμη λειτουργία του.