Στη Ρώμη, την Τρίτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι θα πραγματοποιήσουν μια κρίσιμη συνάντηση η οποία αναμένεται να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας σε πολλά επίπεδα. Η συνάντηση αυτή αναμένεται να ενδυναμώσει τους οικονομικούς, αμυντικούς και πολιτικούς δεσμούς των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας την επιθυμία της Άγκυρας και της Ρώμης να συνεργαστούν πιο στενά στον σύγχρονο διεθνή γεωπολιτικό και οικονομικό χάρτη.
Ένα από τα κύρια σημεία της συνεργασίας αφορά την αμυντική βιομηχανία, με τις δύο χώρες να αναλαμβάνουν κοινές δράσεις για την ενίσχυση των στρατηγικών τους δυνατοτήτων. Στο επίκεντρο αυτής της συνεργασίας βρίσκονται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), τα οποία πρόκειται να παράγει η ιταλική εταιρεία Leonardo σε συνεργασία με την Baykar, την τουρκική αμυντική εταιρεία που εξειδικεύεται στα UAV και τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.
Η Baykar, η οποία είναι γνωστή για τη δημιουργία των τουρκικών UAV Bayraktar, αναμένεται να ενισχύσει την παρουσία της στην Ιταλία μέσω της εξαγοράς της Piaggio Aerospace, δημιουργώντας μια ισχυρή βάση για περαιτέρω αμυντικές συνεργασίες. Αυτή η κίνηση θα επιτρέψει στις δύο χώρες να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και να ενισχύσουν τις κοινές αμυντικές τους ικανότητες, δεδομένων των γεωπολιτικών προκλήσεων στην περιοχή.
Η συνάντηση Ερντογάν – Μελόνι δεν αφορά μόνο τον τομέα της άμυνας, αλλά και την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων. Η Τουρκία και η Ιταλία αναμένεται να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της συνεργασίας τους στους τομείς της βιομηχανίας, της τεχνολογίας και των υποδομών. Η Ιταλία, με την ισχυρή βιομηχανική βάση της, μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση των τουρκικών υποδομών και να ενισχύσει την παρουσία της στην τουρκική αγορά. Αντίστοιχα, η Τουρκία θεωρείται κρίσιμος εμπορικός εταίρος για την Ιταλία, καθώς προσφέρει πρόσβαση σε αγορές στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.
Αναφορικά με την πολιτική διάσταση αυτής της συνάντησης, ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων (IGA), επισήμανε τη σημασία της σχέσης της Μελόνι με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η Μελόνι διατηρεί στενές σχέσεις με τον Τραμπ, γεγονός που της επιτρέπει να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή και να ενισχύσει τις σχέσεις Ιταλίας και Τουρκίας στην ευρύτερη διεθνή σκηνή. Αυτό καθιστά την Ιταλία στρατηγικό εταίρο για την Τουρκία, καθώς η Ρώμη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τις τουρκικές θέσεις σε ζητήματα όπως η Συρία, το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος.
Η σύσφιξη των σχέσεων Άγκυρας – Ρώμης ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες βλέπουν την Τουρκία ως παράγοντα αστάθειας στην περιοχή. Η συνεργασία Τουρκίας και Ιταλίας σε αμυντικά και επιχειρηματικά θέματα ενδέχεται να εντείνει τις πολιτικές εντάσεις στην ΕΕ, ενώ οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο παραμένουν ακανθώδες θέμα για τις χώρες της ΕΕ και ειδικότερα για την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η συνάντηση Ερντογάν – Μελόνι δείχνει τη στρατηγική πρόθεση των δύο χωρών να ενισχύσουν τις διμερείς τους σχέσεις και να αμβλύνουν τις εντάσεις, ενώ παράλληλα επιδιώκουν να προωθήσουν τα κοινά τους συμφέροντα στην περιοχή. Οι τουρκοϊταλικές σχέσεις αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης της Τουρκίας, ενώ οι εξελίξεις θα μπορούσαν να αλλάξουν το γεωπολιτικό σκηνικό στην περιοχή της Μεσογείου και πέρα από αυτήν.