Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025

Top 5 άρθρα

Σχετικά άρθρα

9η Μαίου ημέρα νίκης για την Ευρώπη, ημέρα απολογισμού για την Ελλάδα

Του Κώστα Παππά 

Η 9η Μαΐου τιμάται κάθε χρόνο ως η Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη, καθώς σηματοδοτεί την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας και το τέλος των εχθροπραξιών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η ημέρα αυτή αποτελεί σύμβολο του αγώνα κατά του φασισμού και του ναζισμού, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την ίδια στιγμή, υπενθυμίζει τη σημασία της ειρήνης, της ενότητας και της δημοκρατίας στην Ευρώπη. η Ελλάδα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου , καθώς η αποφασιστική αντίσταση των Ελλήνων το 1940 στις δυνάμεις του άξονα και η καθυστέρηση των γερμανικών δυνάμεων αποτέλεσε βασική και κρίσιμη καμπή για την τελική έκβαση του πολέμου. Αυτό φαίνεται οτι κάποιοι μπορεί να μην το συγχώρεσαν ποτέ στην μικρή αλλά θαρραλέα Ελλάδα.

Η ημέρα αυτή που καθόρισε ουσιαστικά το μέλλον ολόκληρου του κόσμου μετά την κόλαση του Β Παγκοσμίου πολέμου  άφησε την Ελλάδα καθημαγμένη από τις πληγές του πολέμου και τις θηριωδίες των ναζιστικών δυνάμεων. Ακόμα και σήμερα μένει πάντοτε ανοικτό και θα πρέπει να μείνει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων για όλα τα δεινά που υπέστη η Ελλάδα από τη ναζιστική γερμανική μηχανή. Το γεγονός οτι η ηττημένη και ταπεινωμένη Γερμανία είδε τα χρέη της να σβήνουν μετά τον πόλεμο και η Ελλάδα σύρθηκε σε μια ταπεινωτική χρεοκοπία δίχως έλεος πριν από 15 χρόνια μας δείχνουν οτι ο μεγάλος πόλεμος μπορεί να τελείωσε μια μέρα σαν την σημερινή , αλλά η Ευρώπη δεν κατόρθωσε ποτέ να δείξει πραγματική αλληλεγγύη στα μέλη της ενωμένης οικογένειας και εκείνοι που έσυραν τον πλανήτη σε έναν τεράστιο κύκλο αίματος ευεργετήθηκαν ποικιλοτρόπως για να μπορούν σήμερα να κουνάνε το δάκτυλο στους υπόλοιπους.

Η Ελλάδα δυστυχώς δεν κατόρθωσε μετά τη λήξη του Β παγκοσμίου πολέμου να σταθεί στα πόδια της , γιατί η ισχυρή αγγλική επιρροή  που εγκαθιδρύθηκε μετά το τέλος του πολέμου οδήγησε μεταξύ των άλλων σταδιακά τη χώρα σε έναν φοβερό εμφύλιο πόλεμο, καθώς οι ιστορικές συγκυρίες και οι ανταγωνισμοί της τότε Σοβιετικής Ένωσης με τον Δυτικό κόσμο,  αλλά και η πάντοτε σπουδαία γεωπολιτική θέση της χώρας διαμόρφωσαν ένα σκηνικό σύγκρουσης για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα. Χρειάστηκε πολύ αίμα και από τις δύο πλευρές που βρέθηκαν αντιμέτωπες στον εμφύλιο για να οδηγηθούμε μέσα από πολλά επεισόδια σε μια ηρεμία.

Η κατάσταση αυτή της αντιπαλότητας ουσιαστικά διατηρήθηκε με πολλούς τρόπους μέχρι το 1974 όταν πλέον η εμβληματική προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα οδηγούσε την Ελλάδα σε μια ιστορική αλλαγή σελίδας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός οτι σε ολόκληρη την Ευρώπη αναφέρονται στην μεταπολεμική τους ιστορία , αλλά στην Ελλάδα μέσα σε  αυτή την πορεία αναγνωρίζει ο καθένας σαν σημείο καμπής και  καθοριστικό ιστορικό  σταθμό αυτόν της Μεταπολίτευσης.

Η σημερινή ημέρα λοιπόν είναι μια μέρα ιστορικής μνήμης για το τέλος της παράνοιας. Ευχόμαστε ο πλανήτης να μην ζήσει ξανά τον παραλογισμό ενός μεγάλου πολέμου. Ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία, το μέτωπο που πάει να ανοίξει ανάμεσα στο Πακιστάν και την Ινδία, δύο πυρηνικές δυνάμεις,  και  ο πόλεμος διαρκείας στη Γάζα, δείχνουν οτι η 9η Μαϊου δεν μας δίδαξε πολλά και η πιθανότητα   να μην επαναληφθεί οτι έζησε ολόκληρη η ανθρωπότητα  τότε αρχίζει να ξεθωριάζει επικίνδυνα υπό το βάρος των νέων ανταγωνισμών.