Χανιά: Εκδηλώσεις μνήμης για την 76η επέτειο της Μάχης της Κρήτης
  Παρασκευή, 19 Μάι 2017      17:13      0

Χανιά: Εκδηλώσεις μνήμης για την 76η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Μνήμες από τις πρώτες μέρες της γερμανικής εισβολής στην Κρήτη «ζωντάνεψαν» το μεσημέρι της Παρασκευής στα Χανιά κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στη δημοτική κοινότητα Τσικαλαριών και στην ομώνυμη οδό όπου και βρίσκεται το μνημείο του στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών (ANZAC), που έχει δημιουργηθεί στη μνήμη της Μάχης της 42ης Οδού.

«Η οδός Τσικαλαριών έχει βρει τη θέση που της αξίζει στην πρόσφατη Ιστορία. Τα τελευταία χρόνια συνεργαστήκαμε στενά με τους βετεράνους και τους απογόνους τους, προκειμένου να τιμήσουμε τους ήρωες μας», επισήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας.

«Η οδός Τσικαλαριών την περίοδο εκείνη αποτελούσε τη μοναδική διέξοδο προς τη Μαλάξα και σε αυτή βρίσκονταν στρατοπεδευμένες δυνάμεις των συμμάχων.

Η Μάχη της 42ης οδού ήταν μία άγρια αντεπίθεση από τους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς ενάντια στον εχθρό και έγινε το πρωί της 27ης Μαΐου 1941.

Κατά τη διάρκεια της Μάχης 200 και πλέον Γερμανοί σκοτώθηκαν, ενώ επιβραδύνθηκε η διαδρομή των Γερμανών προς Ανατολάς», πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας, για να τονίσει:

«Θα είμαστε για πάντα ευγνώμονες προς όλους εκείνους, που απέδειξαν αγωνιζόμενοι ηρωικά την πίστη τους στις αξίες της ελευθερίας».

Ριζίτικο από μαθητές δημοτικού

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο ακόλουθος Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, Richard Blackwell, o Αυστραλός πρέσβης στην Ελλάδα, John Griffin, και η αναπληρώτρια πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας, Joanna Heslop.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ριζίτικο τραγούδι από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Τσικαλαριών.

Οι εκδηλώσεις για την 76η επέτειο της Μάχης της Κρήτης θα συνεχίζονταν το απόγευμα της Παρασκευής, με τελετή μνήμης στο μνημείο πεσόντων Νεοζηλανδών, στην περιοχή Γαλατά, και το Σάββατο στο συμμαχικό νεκροταφείο Σούδας.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

ΣΧΟΛΙΑ