Βενιζέλος: Αν θεωρείτε την κυβέρνηση ανήθικη, ρίξτε την
  Τρίτη, 11 Οκτ 2011      13:47      0

Βενιζέλος: Αν θεωρείτε την κυβέρνηση ανήθικη, ρίξτε την

«Αν νομίζετε ότι η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική και δεν έχει ηθικό υπόβαθρο για αυτά που...

κάνει τότε ρίξτε την», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας Εσωτερικών και Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, εν όψει της επεξεργασίας του πολυνομοσχεδίου για το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Ευρώπη αναλαμβάνει το χρέος και η Ελλάδα την αντιμετώπιση του ελλείμματος και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

 

Η συνεδρίαση των ΚΤΕ διεκόπη και θα συνεχιστεί το βράδυ μετά τις επτά.

 

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεννόηση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τον Πρόεδρο της Βουλής ώστε το πολυνομοσχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο και τις νέες φορολογικές κλίμακες να ψηφιστεί πριν τις 23 Οκτωβρίου.Υπενθυμίζεται ότι την 23η Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, κατά την οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την ευρωζώνη.

Ο υπουργός Οικονομικών δέχτηκε «βολές» από «πράσινους» βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βάσω Παπανδρέου σε έντονο ύφος ανέφερε στον κ. Βενιζέλο ότι το πολυνομοσχέδιο χρειάζεται αλλαγές, αλλιώς έτσι όπως είναι μπορεί και να μην ψηφισθεί.

 

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως δεν μπορεί αυτοί που έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ να πληρώνουν αναλογικά λιγότερους φόρους από άλλους με μικρότερα εισοδήματα.

 

Επίσης, ζήτησε την άμεση κατάργηση 77 οργανισμών που ιδρύθηκαν κατά την τελευταία διετία και ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες υπουργών της τελευταίας δεκαετίας και να πάει επιτέλους ένας πολιτικός στη φυλακή.

 

Από την πλευρά της, η Λούκα Κατσέλη παρουσίασε ενημερωτικό σημείωμα, όπου, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «η απότομη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα από 10%-30%, θα αφαιρέσει, σύμφωνα με υπολογισμούς, 4,5 - 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την ελληνική οικονομία. Επομένως, η ύφεση που προβλέπεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2012 (-2,5%) θα ξεπεράσει με συντηρητικές εκτιμήσεις το -5%».

«Η κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν θα περάσει», φέρεται να είπε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είπε «να δούμε ποιοι εργοδότες λειτουργούν ως κουκουλοφόροι και θέτουν τέτοια ζητήματα».

«Δεν μπορεί να μπουν στην εφεδρεία οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και οι προσληφθέντες με το ΑΣΕΠ», είπε η Θεοδώρα Τζάκρη.

«Δεν είναι μόνο οι επιδόσεις της κυβέρνησης κατώτερες των περιστάσεων, αλλά είναι λάθος και η συνταγή που ακολουθούμε», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Μιλένα Αποστολάκη. «Η ύφεση έχει σκοτώσει την χώρα και κάθε δόση μας βουλιάζει ακόμα περισσότερο», συνέχισε η κα Αποστολάκη, θέτοντας το ερώτημα τί γίνεται με την φοροδιαφυγή και επισημαίνοντας ότι θα αρκούσε η άρση του τραπεζικού απορρήτου και τα φορολογικά κριτήρια, ώστε να εντοπιστούν οι φοροφυγάδες.

 

Η κα Αποστολάκη ρώτησε επίσης «αν η κυβέρνηση έχει την νομιμοποίηση να συζητά με την Τρόικα τον προϋπολογισμό του 2014».

 

Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες, εκτός του κ. Βενιζέλου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

 

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε στους βουλευτές ότι η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη, ότι το νοοσχέδιο πρέπει να ψηφισθεί και συμπλήρωσε ότι τα μέτρα πρέπει να ληφθούν έτσι κι αλλιώς.  

 

Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν θίγει ούτε τον κατώτατο μισθό ούτε της Εθνική Γενική Συλλογική Σϋμβαση Εργασίας. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων με την τρόικα θα εξετασθεί οτιδήποτε επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού ιδιωτικού τομέα.

 

 

Βενιζέλος: Για πάντα στο ευρώ η Ελλάδα

 

 

Νωρίτερα την Τρίτη ο κ. Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στο συνέδριο «Ελλάδα-Μεσόγειος και Αραβικός κόσμος», που οργάνωσε το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής, είπε ότι «ξεχνάμε το θεμελιώδες, ότι η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα μέλος της ευρωζώνης. Αυτό δεν τίθεται... υπό διαπραγμάτευση από κανέναν, ούτε από εμάς ούτε από τους Ευρωπαίους».

 

Επεσήμανε ακόμα και το σημαντικό ρόλο των ΗΠΑ στην ελληνική κρίση, ενώ ανακοίνωσε εξελίξεις τις προσεχείς ημέρες στα ακίνητα του δημοσίου που συνδέονται με τον τουρισμό και την ενέργεια.

 

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε πως δεν θα γίνουν άλλες κρατικοποιήσεις τραπεζών, τονίζοντας πως οι ελληνικές τράπεζες και οι καταθέτες είναι πολλαπλώς διασφαλισμένοι.

 

«Εάν κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ένα παραδοσιακό και κατά βάθος ανόητο σχέδιο κρατικοποίησης των τραπεζών, αυτό να είναι βέβαιοι ότι δεν θα το δουν», δήλωσε.

 

«Αυτό που θα δουν θα είναι ένα σχέδιο ισχυροποίησης, ένα σχέδιο κεφαλαιακής ανασύνταξης του τραπεζικού μας συστήματος, ώστε να μπορέσει ανταγωνιστικά και με όρους ιδιωτικού τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε μεσογειακό επίπεδο να παίξει έναν ρόλο που του αναλογεί», συμπλήρωσε.

 

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η πώληση ποσοστών σε κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες, όπως η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ και τα Ελληνικά Πετρέλαια, που έχει προγραμματιστεί για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, θα προσελκύσει το ενδιαφέρον του αραβικού κόσμου.

 

Διαβάστε ακόμα:  

Ο Ευ. Βενιζέλος υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων, 11/10/2011 - 09:53

ΣΧΟΛΙΑ