Τσίπρας: Το ΔΝΤ αντιλαμβάνεται ότι χωρίς νέο κούρεμα δεν είναι
βιώσιμο το χρέος
  Πέμπτη, 24 Ιαν 2013      20:00      0

Τσίπρας: Το ΔΝΤ αντιλαμβάνεται ότι χωρίς νέο κούρεμα δεν είναι βιώσιμο το χρέος

Εποικοδομητική η συζήτηση για το ΔΝΤ, "γκάφα" βλέπει η ΝΔ...

«Ο κ. Λίπτον με καλωσόρισε λέγοντάς μου "καλωσόρισες στην κοιλιά του κήτους"» τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου «πώς νιώσατε που επισκεφθήκατε το ναό του Καπιταλισμού;» εξερχόμενος από την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


«Του απάντησα ότι είναι πολύ άνετα στην κοιλιά του κήτους. Το δύσκολο είναι να βρίσκεται κανείς στο στόμα του κήτους», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας: 


«Και η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, δυστυχώς, αυτή την στιγμή βρίσκεται στο στόμα του κήτους και περνάει εξαιρετικά δυσάρεστα, κάνει τεράστιες θυσίες, δυστυχώς, χωρίς αποτέλεσμα».


Στην ερώτηση αν στο ΔΝΤ πιστεύουν πράγματι ότι θα υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι η σταθερή τους εκτίμηση ότι δεν μπορεί να είναι βιώσιμο το ελληνικό πρόγραμμα και ότι πρέπει να υπάρξει κούρεμα. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι υπεισέρχονται πολιτικές σκοπιμότητες. Εμείς, σήμερα, μιλήσαμε με τεχνοκράτες. Είναι προφανές ότι για τις πολιτικές σκοπιμότητες, άλλοι έχουν ευθύνη».


Όσον αφορά στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, παρουσία του Πολ Τόμσεν και άλλων αξιωματούχων του Ταμείου, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στους συνομιλητές του ότι δεν μπορούν να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ ο ίδιος ζήτησε την πάταξη της φοροδιαφυγής, της γραφειοκρατίας και την επιβολή φόρων στους πλούσιους. 


Επίσης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι συνομιλητές του επισήμαναν ότι δόθηκε η λίστα Λαγκάρντ στις ελληνικές Αρχές για να αξιοποιηθεί, κάτι που δεν έγινε.ΔΝΤ: Εποικοδομητική συζήτηση  


«Ο κ. Ντέιβιντ Λίπτον, πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ και ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκαν σήμερα στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Είχαν μια εποικοδομητική και ειλικρινή συζήτηση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα», δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Για “γκάφα” Τσίπρα μιλάει η ΝΔ


«Για άλλη μία φορά, ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Εξωτερικού, κ. Τσίπρας, δεν εννοούσε αυτό που είπε. Ευτυχώς, που τον διόρθωσε η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Εσωτερικού». 


«Δεν συμβαίνει στην Ελλάδα περικοπή 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα» , αναφέρει το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας σε σχετική αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ. 


«Ο εκτός τόπου (εδώ και αρκετούς μήνες), αλλά και εκτός χρόνου εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Εξωτερικού κ. Τσίπρας, δήλωσε στο ΔΝΤ την αντίθεσή του με το “κόψιμο” του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην Ελλάδα... Πιθανόν να αναφέρεται σε μία από τις χώρες που έχει επισκεφθεί... Καλά είναι τα ταξίδια αναψυχής, αλλά ας διαβάζει τουλάχιστον εφημερίδες...» προσθέτει το γραφείο Τύπου της ΝΔ.


ΣΥΡΙΖΑ: Αθροιστικά οι περικοπές στο εισόδημα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα υπερβαίνουν τους δυο μισθούς


Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τη ΝΔ να απαντήσει στο ερώτημα «ποιού επιλογή ήταν και ποιός ευθύνεται για την απώλεια των μισθών στον ιδιωτικό τομέα;. Η ΝΔ παίζει με τις λέξεις για να αποφύγει την ουσία», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι «όλοι θυμούνται την αγωνιώδη προσπάθεια των μνημονιακών κυβερνήσεων να παρουσιάσουν ως επιταγή του ΔΝΤ την περικοπή 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Επιλογή που αποφεύχθηκε μόνο τύποις, αφού εν τέλει αθροιστικά οι περικοπές στο εισόδημα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα υπερβαίνουν τους δυο μισθούς» .
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους της ηγεσίας του ΔΝΤ


«Είναι γνωστό και προφανές ότι με το ΔΝΤ έχουμε πολύ σημαντικές διαφορές και αντιθέσεις. Από την πρώτη στιγμή διαφωνήσαμε και διαφωνούμε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικά τα προγράμματα εσωτερικής υποτίμησης και λιτότητας.


Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε με δραματικό τρόπο. Ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις Μπλανσάρ για το λάθος της εκτίμησης του πολλαπλασιαστή της ύφεσης, διαπιστώνουμε ότι ένα τεχνοκρατικό λαθάκι  έχει στοιχίσει πόνο και δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους.


Ωστόσο, έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι από τη σημερινή μας συζήτηση με την ηγεσία του ΔΝΤ, διαπιστώνουμε πρώτον ότι ακόμα και το ΔΝΤ κατανοεί το αυτονόητο, δηλαδή ότι το πρόγραμμα δε βγαίνει δίχως γενναίο κούρεμα χρέους. Και δεύτερον ότι δεν υπήρξε ποτέ επιλογή του ΔΝΤ, η περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους και τις εκτιμήσεις μας ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις έκρυβαν στα συρτάρια, τις λίστες των πλούσιων φοροφυγάδων προκειμένου να μην πληρώσουν φόρους.


Επίσης τους κάνανε το χατίρι να κόβουν τον 13ο και τον 14ο μισθό στο δημόσιο, προκειμένου να μειώσουν και τα έξοδά τους. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα και οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ταυτόχρονα πολύ μεγάλη ευθύνη, ακέραια ευθύνη για τις σκληρά ταξικές τους επιλογές και για τη δραματική κατάσταση που έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός λαός.


Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε υπʼ όψιν της ηγεσίας του ΔΝΤ, τις ενστάσεις μας για το γεγονός ότι στην τελευταία του έκθεση υπεισέρχονται στην ελληνική πολιτική σκηνή, με έναν ιδιαίτερα άκομψο και άδικο τρόπο.


Η δημοκρατία δε θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα στην Ελλάδα. Η δημοκρατία μπορεί να δώσει διέξοδο. Και μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα μπορεί να δώσει θετική διέξοδο».

ΣΧΟΛΙΑ