Τσίπρας – Αναστασιάδης: Τι μέτρα ζητούν από την ΕΕ για την Τουρκία
  Πέμπτη, 20 Ιούν 2019      22:32      0

Τσίπρας – Αναστασιάδης: Τι μέτρα ζητούν από την ΕΕ για την Τουρκία

Ένα διπλωματικό σκάκι βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και έχει να κάνει κυρίως με τη δραστηριότητα στης Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αθήνα έχει πάρει πάνω της το παιχνίδι και βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με τη Λευκωσίασχεδιάζοντας μια ενιαία γραμμή.

Πριν αρχίσει η Σύνοδος βρέθηκαν και συνεργάστηκαν γι’αυτή την κοινή στρατηγική ο Αλέξης Τσίπραςκαι ο Νίκος Αναστασιάδης.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Τα μέτρα πρέπει να είναι σκληρά και άμεσα για να πάρει το μήνυμα η Τουρκία», τόνισε ο Αλ. Τσίπραςστην Φ. Μογκερίνι.

Με τον κ. Τσίπρα να τονίζει την ανάγκη να υπάρξει ένα σαφές μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία και στοχευμένα μέτρα αν δεν σταματήσει άμεσα τις προκλήσεις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συζήτησαν και ποια μπορεί να είναι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα.

Με τον κ. Αναστασιάδη συναντήθηκε λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συζήτησαν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν την επόμενη περίοδο.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της κοινότητας ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να στείλουν ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα να σταματήσει αμέσως αυτές τις δραστηριότητες, διότι παραβιάζοντας την κυπριακή κυριαρχία παραβιάζει και την ευρωπαϊκή κυριαρχία.

 

ΕΛΚ και Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές καταδικάζουν τις ενέργειες της Τουρκίας

Τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ καταδικάζουν με σημερινές ανακοινώσεις τους το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΚ κατά τη σημερινή προπαρασκευαστική σύνοδο στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί εξέφρασαν «πλήρη αλληλεγγύη» στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη αναφορικά με τις «τουρκικές προκλήσεις».

«Θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αποτελούν σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντολ.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να αναστείλει αμέσως τις παράνομες ενέργειες και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να βασίζονται στην πλήρη υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας», υπογράμμισε.

H ανακοίνωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αναφέρει:

«Στη συνάντηση καταγγείλαμε τις προσπάθειες της Τουρκίας να ξεκινήσει την εξόρυξη αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι πρωθυπουργοί, οι επίτροποι και οι ηγέτες κάλεσαν την Τουρκία να συνεχίσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με τα γύρω κράτη και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου».

Eξάλλου, την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο εξέφρασε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, δηλώνοντας ότι θα υποστηρίξει «σκληρή γλώσσα’ κατά της Τουρκίας.

ΣΧΟΛΙΑ