Το ΝΣΚ δικαιώνει «Επίκαιρα»: «Δεν έχουν παραγραφεί οι λίστες
Λαγκάρντ- Μπόργιανς»
  Τετάρτη, 26 Ιούλ 2017      18:29      0

Το ΝΣΚ δικαιώνει «Επίκαιρα»: «Δεν έχουν παραγραφεί οι λίστες Λαγκάρντ- Μπόργιανς»

Δικαιώνεται το ρεπορτάζ του περιοδικού «Επίκαιρα» στο τρέχον τεύχος του (379) για το ότι δεν παραγράφονται υποθέσεις φοροδιαφυγής, ανάμεσά τους και οι λίστες «Λαγκάρντ» και «Μπόργιανς», εξαιτίας πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, «ανοιχτές» για τους φορολογικούς ελέγχους που διενεργεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στις λίστες της φοροδιαφυγής («Λαγκάρντ», «Μπόργιανς», εμβασμάτων στο εξωτερικό) θα παραμείνουν όλες οι χρήσεις από το 2006 και μετά, όπως προκύπτει από την σχετική γνωμοδότησή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προς την Αρχή.

 Σύμφωνα με πληροφορίες η γνωμοδότηση που έχει παραδοθεί στη διοίκηση της ΑΑΔΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

  • Η ΑΑΔΕ θα αποφασίσει για τον αν θα έχει γενική εφαρμογή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το όριο πενταετίας στην παραγραφή και δεν θα έχει εφαρμογή μόνο για τους διαδίκους.
  • Η απόφαση του ΣτΕ δεν πλήττει την προθεσμία δεκαετούς παραγραφής που προβλέπεται όταν έρχονται υπόψη της φορολογικής διοίκησης νέα στοιχεία, όπως είναι οι διάφορες λίστες φορολογούμενων με εμβάσματα στο εξωτερικό.
  • Δεν προβλέπεται παραγραφή χρήσης όταν έχει ενεργοποιηθεί η δεκαετής προθεσμία παραγραφής με την επίκληση νέων στοιχείων.
  • Παραμένει μέχρι να κριθεί από τη δικαιοσύνη η 20ετής παραγραφή για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής για τις χρήσεις μετά την 1-1-2014.
  • Η απόφαση του ΣΤΕ, ακόμη και για παραγεγραμμένες χρήσεις, δεν δημιουργεί υποχρέωση του δημοσίου να επιστρέψει ποσά που έχει εισπράξει. Αυτό γίνεται μόνο με αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή των δικαστηρίων.

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ