Το δείπνο εργασίας του Αλ. Τσίπρα με γερουσιαστές – Ο ρόλος του
Τζέφρι Πάιατ και το μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα
  Δευτέρα, 16 Οκτ 2017      13:14      0

Το δείπνο εργασίας του Αλ. Τσίπρα με γερουσιαστές – Ο ρόλος του Τζέφρι Πάιατ και το μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Σικάγο κατά τη διάρκεια της οποίας καταγράφηκαν σημαντικά συμπεράσματα ιδιαίτερα σε επίπεδο επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς υπήρξαν διαδοχικές και διαρκείς συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με Ελληνοαμερικανούς και Αμερικανούς επιχειρηματίες. Ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί σήμερα για την Ουάσιγκτον όπου τις επόμενες ώρες θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και  με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

 

Το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός είχε πλήθος συναντήσεων με Ελληνοαμερικανούς και Αμερικανούς επιχειρηματίες, επενδυτές, ομογενειακές οργανώσεις και Αμερικανούς αξιωματούχους.

Στο δείπνο εργασίας, με μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου και εκπροσώπους της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε θερμά την ελληνική ομογένεια, αλλά και τους αξιωματούχους της πόλης του Σικάγου, για την υποδοχή και τη φιλοξενία κατά την παρουσία του στην πρωτεύουσα του Ιλινόι.

Αναφέρθηκε εκτενώς στις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται για τη χώρα το επόμενο διάστημα, «ειδικά σε μια περίοδο που η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση» και υπογράμμισε τις σημαντικές δυνατότητες και ευκαιρίες που υπάρχουν για επενδύσεις στην Ελλάδα, σημειώνοντας τον ρόλο αρωγού που μπορούν να παίξουν οι ΗΠΑ στο συγκεκριμένο τομέα, δεδομένης της σταθερής συμμαχίας και των δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε εκτενή μνεία στις περιφερειακές εξελίξεις, επαναλαμβάνοντας την προσήλωση της κυβέρνησης σε μια πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική, η οποία ενισχύει τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες – ειδικά με τις τριμερείς και τετραμερείς διασκέψεις – αλλά και ευρύτερα, όμως παράλληλα συνιστά απαρέγκλιτη αρχή η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Στο δείπνο εργασίας συμμετείχαν μέλη του Κογκρέσου από την Πολιτεία του Ιλινόι, που, κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπογράμμισαν, επίσης, τη στήριξη της αμερικανικής πλευράς προς την Ελλάδα, αλλά και τον πολύ αναβαθμισμένο ρόλο της ελληνικής ομογένειας στην προσπάθεια της χώρας για ανάκαμψη, έπειτα από μια επίπονη κρίση.

Συγκεκριμένα, οι κύριοι Danny Davis, Peter Roskam, Brad Schneider και η κυρία Brenda Kelly, εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Πολιτείας του Ιλινόι, αναφέρθηκαν σε μια σειρά από ζητήματα, όπως αυτά για την ανάγκη έμπρακτης στήριξης της αμερικανικής πλευράς στο κομμάτι των επενδύσεων, για λόγους όχι μόνο οικονομικούς αλλά και γεωστρατηγικούς.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ζητήματα της άμυνας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στη στενή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, σε μια σειρά από τομείς, με εξαιρετική σημασία να αποδίδεται στην ενεργειακή συνεργασία.

Στο δείπνο παραβρέθηκε, επίσης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ για τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, ενώ, τέλος, υπογράμμισε την επιτυχία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Σικάγο.

Χαιρετισμός στο National Hellenic Museum 

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την ελληνοαμερικάνικη κοινότητα του Σικάγο για τη φιλοξενία και είμαι πολύ περήφανος ως ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται επισήμως στο Σικάγο. Μια πόλη που κρατάει τη φλόγα του Ελληνισμού αναμμένη» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά το σύντομο χαιρετισμό του στο National Hellenic Museum.

Πρόσθεσε: «Το National Hellenic Museum είναι ένα σημαντικό μνημείο για τον πολιτισμό και την ιστορία μας και σας ευχαριστώ για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνετε καθημερινά για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και της κληρονομιάς μας. Η Ελλάδα σας παρακολουθεί με σεβασμό και περηφάνια για όλα αυτά που έχετε καταφέρει όχι μόνο στο Σικάγο αλλά και ευρύτερα στις ΗΠΑ.

Οι Έλληνες είναι γνωστό ότι αγαπάμε την ιστορία. Όχι μόνο επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να την τιμούμε αλλά επειδή τολμάμε να πιστεύουμε βαθιά ότι μπορούμε να γράφουμε ιστορία.

Αυτές τις μέρες κλείνουμε το τελευταίο κεφάλαιο μιας σκληρής περιόδου, που ζήσαμε την τελευταία επταετία.

Περάσαμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση με μεγάλες κοινωνικές συνέπειες. Αλλά ο λαός μας αντεπεξήλθε, με θυσίες, αλλά δίνοντας μια μάχη για ένα καλύτερο μέλλον. Και σήμερα, είμαστε ξανά δυνατοί. Η οικονομία μας ανακάμπτει και βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Τα σύνορα μας είναι ασφαλή. Η διπλωματία μας αναβαθμίζεται και γίνεται ακόμα πιο ενεργητική, μέρα με τη μέρα. Με βεβαιότητα λοιπόν μπορώ να σας πω ότι η Ελλάδα επέστρεψε. Αφήνουμε λοιπόν πίσω, όχι μόνο την κρίση αλλά και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτή.

Αναβαθμίζουμε τη γεωστρατηγική μας θέση ως ο πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή μας. Και ως ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ σε μια απο τις πλέον σημαντικές αλλά αποσταθεροποιημένες περιοχές στον κόσμο.

Αυτό που καταφέρνετε είναι μοναδικό, ο ελληνισμος όπου γης έχει μεγάλες επιτυχίες γιατί οι Έλληενς έχουμε πείσμα και φιλότιμο. Ξέρουμε όλοι ότι είστε ο πιο σημαντικός πρεσβευτής του ελληνισμού, σε μια πολύ ισχυρή χωρα η οποία στήριξε την Ελλάδα τις δύσκολες μέρες της κρίσης αλλά σήμερα μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη νέα μέρα για τη χώρα που ανακάμπτει.

Ειδικά σήμερα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, που η Ελλάδα είναι πίσω, χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας, και πιστεύω ότι αυτή η δύναμη της ομογένειας, σε οικονομία και στην πολιτική, θα είναι κινητήριος δύναμη και στη δική μας προσπάθεια να ξανακάνουμε την Ελλάδα δυνατή, ισχυρή και αυτοδύναμη. Η χώρα πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια τα τελευταία χρόνια αλλά τώρα μπορεί να πατάει ξανά στα πόδια της και να κοιτάζει με αισιοδοξία για τις επόμενες γενιές.

Έχουμε πολύ δουλεια μπροστά φυσικά και έναν μεγάλο αγώνα είμαστε όμως αποφασισμένοι να τον συνεχίζουμε μαζι και να πετύχουμε το καλύτερο».

Η επίσκεψη Τσίπρα στα Cinespace Film Studios 

Έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον κινηματογράφο και την τηλεόραση στην Ελλάδα, δεδομένου του νέου ευνοϊκού πλαισίου που υπάρχει στον τομέα των παραγωγών στη χώρα μας, καταγράφηκε κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Cinespace Film Studios και τη συνάντησή με τους προέδρους της εταιρείας, Στέλιο Μιρκόπουλο και Άλεξ Πίσιος.

Οι ισχυροί άνδρες της μεγάλης εταιρείας κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τις ελληνικές ενέργειες που έχουν γίνει ώστε οι επιχειρήσεις παραγωγής ταινιών να γίνουν με έναν πολύ σωστό τρόπο στην Ελλάδα.

«H Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα υποδοχής επενδύσεων στην οπτικοακουστική βιομηχανία, αφού διαθέτει χαρακτηριστικά που την καθιστούν ελκυστική», τόνισε στο Twitter σχετικά με τη συνάντηση ο Αλ. Τσίπρας.

Στη συνάντηση τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού Τέρενς Κουίκ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, εκφράστηκε το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ από ελληνικής πλευράς τονίστηκαν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να γίνει μια χώρα υποδοχής επενδύσεων στο πεδίο της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (κινηματογράφος, τηλεόραση κτλ.), αρχής γενομένης από την πρόσφατη θεσμοθέτηση του μέτρου της επιδότησης οπτικοακουστικών έργων (νόμος 4487/ 2017) στα πλαίσια λειτουργίας του Εθνικού κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ).

Η ελληνική πλευρά επισήμανε επίσης ότι για την εφαρμογή του μέτρου έχουν δεσμευτεί κονδύλια της τάξεως των 450 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα 4 χρόνια. Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα διαθέτει χαρακτηριστικά που την καταστούν ελκυστική για την πραγματοποίηση τέτοιων επενδύσεων, όπως η ηλιοφάνεια, η εναλλαγή τοπίου, τα μνημεία, οι τουριστικές υποδομές κτλ. Ωστόσο, παρόλα αυτά έως σήμερα δεν υπήρχε κανενός είδος κίνητρο προς την διεθνή και εγχώρια κοινότητα παραγωγών και δημιουργών με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης τη σημασία απλοποίησης των διαδικασιών κινηματογράφησης και της παροχής πρόσθετων κινήτρων φορολογικού χαρακτήρα στο άμεσο μέλλον από τα συναρμόδια υπουργεία.

Στην αρχή της συνάντησης, ο πρόεδρος των Στούντιο στο Τορόντο, Στέλιος Μιρκόπουλος (θείος του ‘Αλεξ Πίσιος και του αντιπροέδρου της εταιρείας Δημήτρη Μιρκόπουλου) ενημέρωσε για το πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε η «οικογενειακή επιχείρηση» των Cinespace Studios.

«Είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι για τις ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση ώστε οι επιχειρήσεις παραγωγής ταινιών-κινηματογροάφου να γίνουν με έναν πολύ σωστό τρόπο στην Ελλάδα», δήλωσε ο Στέλιος Μιρκόπουλος. Ο Άλεξ Πίσιος είπε ότι «οκτώ χρόνια πριν στο Σικάγο έλεγαν ότι δεν μπορεί να γίνει, αλλά τώρα έχουμε μια τεράστια βιομηχανία φιλμ που παράγει 7.500 θέσεις εργασίας και φέρνει 3 δισ. δολάρια για το κράτος».

Για να προσθέσει ότι «μετά τη συνάντηση μας με τον πρωθυπουργό σήμερα, νιώθουμε ότι υπάρχει πιθανότητα να το κάνουμε επίσης στην Ελλάδα και ανυπονομούμε για το μέλλον».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μιρκόπουλος τόνισε ότι η βιομηχανία κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής αποτελεί μια τεράστια μηχανή ανάπτυξης και υπογράμμισε ότι «είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα να αξιοποιήσει το πολύ σημαντικό αποτέλεσμα που κάποιες παραγωγές μπορεί να έχουν».


Ποια είναι τα Cinespace Film Studios

Τα κινηματογραφικά στούντιο «Cinespace» είναι από τα μεγαλύτερα στις ΗΠΑ μετά από εκείνα που εδρεύουν στο Λος ‘Αντζελες, διαθέτουν στις εγακαταστάσεις τους 30 stages (το καθένα από τα οποία μπορεί να περιλαμβάνει και πέραν του ενός set), ενώ διαθέτουν και 20 επιπλέον stages στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Τορόντο του Καναδά.

Τα Cinespace Film Studios έχουν κάνει πολλές από τις μεγαλύτερες παραγωγές ταινιών αλλά και τηλεοπτικών σειρών που έχουν συναντήσει εξαιρετικά μεγάλη απήχηση στο κινηματογραφικό κοινό παγκοσμίως, όπως το μιούζικαλ «Chicago», η πρόσφατη «Πομπηία», «Divergent» ορισμένα «blockbuster» όπως «Transformers» και ορισμένα «επεισόδια» του «Resident Evil». Επίσης την πασίγνωστη σειρά «Empire» και τα: «Chicago P.D.» και «Chicago Fire».

Το σημερινό πρόγραμμα Τσίπρα

Σήμερα Δευτέρα, στις 08:30 το πρωί (16:30 ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στο Chicago Council on Global Affairs. Στις 10:00 (18:00 ώρα Ελλάδας), επισκέπτεται το 1871 Chicago’s Technology and Entrepreneurship Center, όπου θα ξεναγηθεί από τον CEO, Howard Tullman. Στις 11:00 (19:00 ώρα Ελλάδας) συναντάται με τον δήμαρχο του Σικάγου, Rahm Emmanuel, με τον οποίο θα επισκεφθούν τον χώρο αστικής ανάπλασης Riverwalk, ενώ στις 12:15 (20:15) θα έχει συνάντηση με τον Κυβερνήτη της Πολιτείας του Ιλινόις, Bruce Rauner,

Ο πρωθυπουργός και η επίσημη αντιπροσωπεία θα φτάσουν στην Ουάσιγκτον περί τις 16:40 (23:40 ώρα Ελλάδας) και ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει στις 17:30 (00:30) τη συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στις 20:00 (03:00 ώρα Ελλάδας) οι οργανώσεις AHI και ΑΗΕPA θα παραθέσουν δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού.

 

ΣΧΟΛΙΑ