Το 50σέλιδο της φτώχειας...
  Τετάρτη, 8 Φεβ 2012      15:10      0

Το 50σέλιδο της φτώχειας...

Τις συνολικά 50 σελίδες της πρότασης της τρόικας (32 σελίδες βασικό κείμενο και το υπόλοιπο διευκρινιστικές...

λεπτομέρειες) μελετούν από νωρίς το πρωί οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, με τα επιτελεία τους.

 

«Τα μέτρα αυτής της συμφωνίας είναι, ουσιαστικά, το 1/3 των αρχικών αξιώσεων της τρόικας κι αυτό θα φανεί στην πορεία», ανέφεραν κύκλοι της κυβέρνησης σε συζήτηση που είχαν με δημοσιογράφους στην Βουλή.Οι ίδιοι κύκλοι αναφερόμενοι στις συντάξεις είπαν κατ' αρχήν ότι η τρόικα αναζητά μείωση συντάξεων παντού και πρόσθεσαν ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα παρουσιαστούν, κατ' αρχήν, τέσσερα σενάρια τα οποία σε γενικές γραμμές είναι τα εξής:-Μεσοσταθμική μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 15%, σενάριο το οποίο έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι ότι δεν «βγαίνει» με το πλαφόν των 300 ευρώ που έχει θέσει η ΝΔ.


-Μεσοσταθμική μείωση των κύριων συντάξεων κατά 10% και των επικουρικών κατά 5%.-Μεσοσταθμική μείωση των κύριων συντάξεων κατά 5% και των επικουρικών κατά 10%.-Μεσοσταθμική μείωση μόνο των κύριων συντάξεων κατά 15%-20%, για ποσά από 1200 ευρώ και πάνω.

 Σε ό,τι αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι η τρόικα θέλει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών χωρίς προϋποθέσεις, ενώ η κυβέρνηση, οι κοινωνικοί εταίροι συζητούν ποσοστό μείωση των εισφορών κατά 10% εφόσον τηρηθούν τρεις προϋποθέσεις:-Χρήση ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας-Χρήση μόνο του διατραπεζικού συστήματος στις συναλλαγές-Απόλυτη συνέπεια στην καταβολή των εισφορών


 


Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η τρόικα έχει αναφέρει πως αν τα ταμεία δεν «βγαίνουν» με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τότε να πραγματοποιηθεί και άλλη περικοπή μισθών, ενώ η κυβέρνηση θέλει να σωθούν οι τρείς προαναφερθείσες προϋποθέσεις ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα στα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο την δημιουργία αποθεματικού σε αυτά.


 

Επίσης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η τρόικα ζητά μειώσεις κατά 22% στον κατώτερο μισθό. προκειμένου να εγκριθεί το νέο πακέτο στήριξης και το δάνειο προς την Ελλάδα.Η μείωση αυτή, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη διατήρηση πέντε επιδομάτων από τα περίπου 74, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε απώλειες ακόμη και κατά 40% των αποδοχών των εργαζομένων.Έτσι, ο κατώτατος μισθός για άγαμο χωρίς προϋπηρεσία περιορίζεται στα 586,08 από 751,39 ευρώ μικτά και γύρω στα 450 ευρώ καθαρά. Εργαζόμενος της ίδιας κατηγορίας που αμείβεται με ημερομίσθιο, και λαμβάνει σήμερα 33,57 ευρώ θα παίρνει μετά τη μείωση 26,18.Εάν το επίδομα γάμου παραμείνει για τον έγγαμο εργαζόμενο χωρίς προϋπηρεσία, οι μικτές μηνιαίες αποδοχές μειώνονται στα 644,70 αντί 826,54 ευρώ και το ημερομίσθιο περιορίζεται στα 28,80 από 36,92.Οι μειώσεις θα επηρεάσουν αναλογικά όλα τα μισθολογικά κλιμάκια και τον 13ο και 14ο μισθό, τις συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας.Το βασικό επίδομα ανεργίας, το οποίο υπολογίζεται με βάση το 55% του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, από 461,50 ευρώ, μειώνεται στα 359,97 ευρώ.Η αμοιβή πρακτικής άσκησης μαθητών του OAEΔ ηλικίας 16- 23 ετών, που προσδιορίζεται στο 70% του κατώτατου μισθού της Εθνικής Σύμβασης, από τα 525,97 ευρώ, μειώνεται στα 410,26 ευρώ.Από το 2015 το κράτος θα εγγυάται μόνο τις συντάξιμες αποδοχές έως 15 ημερομίσθια. Η κατώτατη βασική σύνταξη, η οποία είχε υπολογιστεί αναλογικά στα 503,55 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2015, μειώνεται στα 392,77 ευρώ. Το κατώτατο πλαφόν στις συντάξεις υπολογίζεται με βάση τα 15 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη.Η μετενέργεια για τις κλαδικές συμβάσεις διατηρείται, αλλά με τρίμηνη ισχύ, ενώ διασώζεται σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασικός κλαδικός μισθός.

 

Καταργείται η μονιμότητα στις ΔΕΚΟ, απόφαση που αφορά 68.000 υπαλλήλους, ενώ το κείμενο αναφέρει ρητά την εντολή για αποχώρηση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Ζητείται ακόμη να καταργηθούν πολυτεκνικά επιδόματα ώστε να κλείσει «μαύρη τρύπα» ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ. Εν τούτοις, φαίνεται ότι για την Συγγρού, αυτό το μέτρο θεωρείται μαχητό καθώς το ποσό που ζητείται να εξασφαλιστεί είναι σχετικά μικρό και ως εκ τούτου είναι πιθανό να αντιπροταθεί ισοδύναμο μέτρο ώστε να διασωθούν τα επιδόματα.Σχετικά με το θέμα των συντάξεων, στο κείμενο προβλέπεται μείωση 15% στις κύριες συντάξεις των τραπεζών, της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, 7% μείωση στις κύριες συντάξεις του ΝΑΤ και 15% μείωση στις επικουρικές συντάξεις χωρίς πλαφόν.Επιπλέον, μεταξύ των οργανισμών που καταργούνται είναι αυτοί της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας.Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ασαφείς αναφορές σε μέτρα για την διευκόλυνση των επενδύσεων και τη δημιουργία μηχανισμού ελέγχου των τιμών των προϊόντων πρώτης ανάγκης.Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τον Ιουνίου καταργούνται οι φοροαπαλλαγές και τα ειδικά καθεστώτα.

 

Τέλος, συνεδριάζουν αύριο οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ καλεί σε συλλαλητήρια στην Αθήνα στις 17.30 το απόγευμα στο Πεδίον του Άρεως και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ