Τι είναι το ραδιενεργό «Ρουθήνιο 106» που ανιχνεύθηκε στην
ατμόσφαιρα – Ο Δημόκριτος παρακολουθεί την εξέλιξη
  Τετάρτη, 11 Οκτ 2017      13:13      0

Τι είναι το ραδιενεργό «Ρουθήνιο 106» που ανιχνεύθηκε στην ατμόσφαιρα – Ο Δημόκριτος παρακολουθεί την εξέλιξη

Συχνές μετρήσεις θα πραγματοποιεί πλέον ο Δημόκριτος στην ατμόσφαιρα μετά την εμφάνιση ραδιενεργού ισοτόπου από άγνωστη προέλευση.

 

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου ανιχνεύθηκαν εξαιρετικά μικρές ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της χώρας μας. Συγκεκριμένα, το ισότοπο που ανιχνεύθηκε είναι το ρουθήνιο-106 (Ru-106).

«Το ρουθήνιο-106 είναι ένα ισότοπο το οποίο παράγεται κυρίως για ιατρικούς λόγους και από τις μετρήσεις που κάνουμε και από τα δίκτυα επαγρύπνησης, στα οποία συμμετέχουμε, δόθηκε σήμα ότι βρέθηκε στο Μιλάνο, οπότε αμέσως ελέγξαμε τα δικά μας φίλτρα και όντως κι εμείς εντοπίσαμε αυτό το στοιχείο», δήλωσε ο Διευθυντής Ερευνών του Δημόκριτου, Κώστας Ελευθεριάδης, για τη ραδιενέργεια που εντοπίστηκε στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας.

Ο κ. Ελευθεριάδης, μιλώντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ, τόνισε πως αυτό το στοιχείο εντοπίστηκε σε αρκετές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ η προέλευσή του παραμένει άγνωστη, αλλά η συγκέντρωσή του παραμένει πολύ μικρή.

«Παρακολουθούμε συνέχεια την εξέλιξη», συμπλήρωσε ο Διευθυντής Ερευνών του Δημόκριτου.

 

ΣΧΟΛΙΑ