Θα πληρώνουμε 1,5 δισ. κάθε χρόνο
  Τετάρτη, 24 Αυγ 2011      13:04      0

Θα πληρώνουμε 1,5 δισ. κάθε χρόνο

«Γκρίζες ζώνες», οι οποίες περιορίζουν σημαντικά το όποιο όφελος της απόφασης της τελευταίας...
Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, στις 21 Ιουλίου, για το χρέος της Ελλάδας, έρχονται στο προσκήνιο τώρα που κατακάθισε η «σκόνη» των πανηγυρισμών της κυβέρνησης.

 

«Γκρίζες ζώνες», οι οποίες δεν αφορούν μόνο στην πρόβλεψη για παροχή εγγυήσεων στη Φινλανδία και ενδεχομένως σε άλλες χώρες, προκειμένου αυτές να μας δανείσουν μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), αλλά κυρίως τις εγγυήσεις που πρέπει να δώσουμε στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες για να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος μας.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), πολλαπλάσιο είναι το οικονομικό βάρος από τις εγγυήσεις που θα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα στους ιδιώτες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, το οποίο συμφωνήθηκε επίσης στο πλαίσιο της απόφασης της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου. Το βάρος αυτό φτάνει στα 41 δισ. ευρώ ή 18% του ΑΕΠ, όπως προκύπτει από ανάλυση του IIF, την οποία «φωτίζουν» τα «Επίκαιρα».

 

Το ποσό αυτό θα δανειστούμε από το ΕΤΧΣ, ενώ θα πρέπει να καταβάλλουμε ετησίως ένα ποσό για τόκους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, γεγονός που θα περιορίσει σημαντικά το όφελος από τη συγκράτηση του μέσου επιτοκίου δανεισμού μας κοντά στο 5% την επόμενη 10ετία.

 

Όλο το αναλυτικό ρεπορτάζ των Άκη Χαραλαμπίδη και Μάκη Ντόβολου στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ που κυκλοφορούν την Πέμπτη 25 Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ