Τα μηνύματα Τσίπρα από τη Λάρισα: Η ταυτότητα φύλου, το τέλος της
επιτροπείας και η υποκατάσταση της εκτροπής του Αχελώου
  Πέμπτη, 12 Οκτ 2017      14:51      0

Τα μηνύματα Τσίπρα από τη Λάρισα: Η ταυτότητα φύλου, το τέλος της επιτροπείας και η υποκατάσταση της εκτροπής του Αχελώου

Βεβαιότητα για την ευόδωση του στόχου της εξόδου από τα μνημόνια, αισιοδοξία για μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, διάθεση εποικοδομητικού διαλόγου με παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης προερχόμενους από άλλους πολιτικούς χώρους, αρκετές δόσεις χιούμορ και το οριστικό τέλος του σχεδίου εκτροπής του Αχελώου περιλάμβανε η χθεσινοβραδινή ομιλία του πρωθυπουργού στο περιφερειακό συνέδριο της Θεσσαλίας.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε αρκετές φορές ότι «η επιτροπεία της χώρας τελειώνει», πως το αναπτυξιακό σχέδιο είναι το μεγάλο εθνικό θέμα της επόμενης πενταετίας, αλλά και ότι αφορά την επόμενη κυβερνητική τετραετία. Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι το 2017 θα κλείσει με ανάπτυξη με το «2 μπροστά», δηλαδή πάνω από τις έως τώρα εκτιμήσεις και ότι το 2018 μπορεί να κλείσει πάνω από 2,65% που προέβλεψε προχθές το ΔΝΤ και παρόλο που αυτή η πρόβλεψη ξεπερνά το 2,4% που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό.

Ακόμη, επισήμανε επανειλημμένως τη σημασία των αναπτυξιακών συνεδρίων για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας, αλλά και τη θετική επίδραση της στην καθημερινότητα των πολιτών. Μάλιστα, επαναλαμβάνοντας σε διάφορα σημεία του λόγου του ότι πρέπει να αποκτήσει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά η επαφή της κυβέρνησης και του υπουργικού συμβουλίου συγκεκριμένα με τις τοπικές κονωνίες φάνηκε να προσανατολίζεται στο να ακολουθήσει και δεύτερος γύρος επισκέψεων του στις 13 περιφέρειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου αξιολογούν πολύ θετικά τη λειτουργία των συνεδρίων στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων από κοινού με τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και στις πολιτικές διασυνδέσεις που αναπτύσσει η κυβέρνηση μέσω των περιφερειακών συνεδρίων.

Σε ότι αφορά το αναπτυξιακό σχέδιο για τη Θεσσαλία, κυριάρχησε το κυβερνητικό σχέδιο για τη λύση του προβλήματος άρδευσης του κάμπου. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός ενταφίασε το σχέδιο εκτροπής του Αχελώου, το οποίο, αν και υπάρχει εδώ και δεκαετίες, έχει κολλήσει από το ΣτΕ και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, παραλύοντας οποιαδήποτε άλλο σχετικό έργο υποδομής. Παράλληλα εξήγγειλε το σχέδιο υποκατάστασης του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για πρόταση ξερικών καλλιεργειών, αλλά για τη μείωση των απωλειών και τον εξορθολογισμό των μεθόδων άρδευσης, καθώς και πέντε τοπικά φράγματα και έργα μεταφοράς και διανομής νερού που ήδη έχουν εγκριθεί, αλλά και κάλυψη ζήτησης 250 εκ. κυβικών από πολλά νέα φράγματα, υδατοδεξαμενές και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων εντός Θεσσαλίας. Όπως εξήγησε, το επιπλέον κόστος από αυτές τις δράσεις σε σχέση με την εκτροπή του Αχελώου ανέρχεται σε 625 εκ. ευρώ, που στο επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση για την κάλυψή τους από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και από νέους Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς Πόρους. Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξη Τσίπρας στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, που είχε προετοιμάσει την κυβερνητική εισήγηση προς τους τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Θεσσαλίας, οι οποίοι τάχθηκαν στην πλειοψηφία του υπέρ της λύσης που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επαναδημιουργία της Λίμνης της Κάρλας που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017, στην ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Ε65 (Λαμία, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Εγνατία) επίσης μέσα στο 2018, σε δύο αναβαθμίσεις του σιδηροδρομικού δικτύου της περιοχής, στην εκπόνηση μελέτης σχετικά με το λιμάνι του Βόλου, καθώς και για πλήθος προγραμμάτων για την ενίσχυση της αγροτικής, αλλά και της βιομηχανικής παραγωγής της Θεσσαλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας αιχμές προς την ηγεσία της ΝΔ, ανέφερε ότι «κάποιοι» δεν ήθελαν οι περιφερειάρχες να παραστούν στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια. Απευθυνόμενος, δε, στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό είπε γελώντας: «Εσύ που είσαι και καραμανλικός θα το ξέρεις (για την καθυστέρηση υλοποίησης της ΠΑΘΕ Θεσσαλίας)». Στο σχόλιο του περιφερειάρχη «θα παρεξηγηθούμε» μάλιστα ο κ.Τσίπρας απάντησε «Δε θα παρεξηγηθούμε γιατί υπάρχει ένα σημείο σύμπτωσης. Οι πλούσιοι πρέπει να θέλουν να πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία και όχι οι φτωχοί στα ιδιωτικά. Αυτή είναι η διαφορά με το νεοφιλελευθερισμό, που θέλει να έχει δυνατότητα πρόσβασης μόνο όποιος έχει οικονομική δυνατότητα. Αυτό είναι ένα σημείο σύμπτωσης που ξεπερνά τους κοινωνικούς κατακερματισμούς. Δικαιοσύνη με την αντίληψη του νεοφιλελευθερισμού δε μπορεί να συνυπάρξει». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αστειεύτηκε και πάλι με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, λέγοντας ότι τον ρωτάει συνεχώς για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, είναι λογικό διότι το 2016 αυξήθηκαν οι πόροι για τη Θεσσαλία κατά 234%.

ΠΗΓΗ: neaselida.gr
ΣΧΟΛΙΑ