Συμπαιγνία Μέρκελ - Ερντογάν με εμπλοκή ΝΑΤΟ σε βάρος των
κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο
  Παρασκευή, 12 Φεβ 2016      00:21      0

Συμπαιγνία Μέρκελ - Ερντογάν με εμπλοκή ΝΑΤΟ σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο

Η συνεργασία Γερμανίας - Τουρκίας βλάπτει τα ελληνικά συμφέροντα...

ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ

 

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα που η καγκελάριος Μέρκελ επιδιώκει συμφωνία με τον Ερντογάν για το Προσφυγικό επιχειρώντας να παρακάμψει την Ελλάδα, παρόλο που γνωρίζει ότι οι τουρκικές απαιτήσεις βλάπτουν τα ελληνικά συμφέροντα. Η Γερμανίδα καγκελάριος, στο όνομα της προσπάθειας να πείσει την Τουρκία για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, προσφέρει στην Άγκυρα τη δυνατότητα κοινών περιπολιών, αυτή τη φορά με το «καπέλο» του ΝΑΤΟ. Προσέφερε όμως και κάτι ακόμα: να πείσει το ΝΑΤΟ να συνδράμει την Τουρκία συνολικά στην υποτιθέμενη προσπάθειά της να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές από τη Συρία προς αυτή.

Και, βέβαια, είναι η τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες που η Τουρκία ζητά την παρέμβαση του ΝΑΤΟ. Πρώτα, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους (24/11/2015) από τουρκικά μαχητικά· στη συνέχεια, στα τέλη Ιανουαρίου, ζήτησε την παρουσία νατοϊκών στρατευμάτων στα σύνορά της με τη Συρία, επίσης προς αντιμετώπιση του «ρωσικού κινδύνου»· τώρα, για τρίτη φορά, σε συνεργασία, μάλιστα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Αθήνας σε ό,τι αφορά στις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο.

Φαίνεται καθαρά σήμερα η γεωπολιτική βάση των κινήσεων του Βερολίνου. Οι απειλές για κάθε είδους Grexit γίνονται με το βλέμμα στραμμένο (και) στη... Μεσοποταμία.

 

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου. 

ΣΧΟΛΙΑ