Στο Ριάντ ο Τσαβούσογλου για το Κατάρ
  Πέμπτη, 15 Ιούν 2017      20:21      0

Στο Ριάντ ο Τσαβούσογλου για το Κατάρ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι μεταβαίνει αύριο Παρασκευή στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες όσον αφορά την κρίση ανάμεσα στο Κατάρ και άλλες χώρες του Κόλπου, έπειτα από την επίσκεψή του στη Ντόχα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα...

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στην Άγκυρα με τον τυνήσιο ομόλογό του, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η τουρκική κυβέρνηση παραμένει αμερόληπτη σε αυτή τη διένεξη και ότι συνεχίζει τις προσπάθειες για τη διευθέτησή της.

Δημοσιεύματα αραβικών ΜΜΕ νωρίτερα ανέφεραν πως ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μετέφερε το ίδιο μήνυμα κατά την περιοδεία του σε κράτη του Κόλπου. «Η Τουρκία τηρεί ίσες αποστάσεις από το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία», φέρεται να είπε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με την εφημερίδα αλ Κάμπας του Κουβέιτ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα του Κατάρ μετέδωσε παρόμοια σχόλια του τούρκου ΥΠΕΞ.

Ακόμη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκρινε ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν στη Ντόχα η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος, προσάπτοντας στο Κατάρ ότι υποστηρίζει «την τρομοκρατία» δεν είναι σωστές, ανέφερε η αλ Κάμπας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας περιμένει από τον σαουδάραβα μονάρχη Σαλμάν να ηγηθεί της προσπάθειας να επιλυθεί η κρίση με το Κατάρ, ενώ σημείωσε ότι οι κυρώσεις και τα εμπάργκο δεν διορθώνουν την κατάσταση.

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ και επέβαλαν κυρώσεις στη χώρα αυτή επειδή όπως την κατηγορούν υποστηρίζει «την τρομοκρατία» και προσεταιρίζεται το Ιράν, τον κυριότερο αντίπαλο του Ριάντ στην περιοχή — κατηγορίες που η Ντόχα διαψεύδει.

Η Τουρκία υποστήριξε το Κατάρ στη διένεξη και εξέφρασε ανησυχίες στην Ουάσινγκτον και στη Μόσχα.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ