Ρουμελιώτης: Κούρεμα και "μαχαίρι" σε εισοδήματα είχαν
προαποφασισθεί
  Τρίτη, 3 Απρ 2012      13:41      0

Ρουμελιώτης: Κούρεμα και "μαχαίρι" σε εισοδήματα είχαν προαποφασισθεί

Άγνωστες πτυχές από το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης που προηγήθηκε της υπογραφής του πρώτου...

Μνημονίου, έφερε στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας ο τότε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, μιλώντας στους Φακέλους του ΣΚΑΪ.

 

Ο κ. Ρουμελιώτης αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι μία από τις βασικές προϋποθέσεις ήταν τότε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, «φωτογραφίζοντας» με τον τρόπο αυτό ότι ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου γνώριζαν για την αναδιάρθρωση του χρέους δύο χρόνια πριν! 
«Συνήθως, όταν το Ταμείο έχει να αντιμετωπίσει μια χώρα με διαρθρωτικά προβλήματα και με δημοσιονομικά ελλείμματα σημαντικά και με υψηλό χρέος, τους συστήνει να προχωρήσουν άμεσα σε αναδιάρθρωση του χρέους», επισήμανε αρχικά ο κ. Ρουμελιώτης.Και συνέχισε: «Στην περίπτωση της Ελλάδας, το Ταμείο, δεν μπορούσε από μόνο του να πάρει την απόφαση να πιέσει τη χώρα για να κάνει αναδιάρθρωση του χρέους της. Γιατί φοβήθηκε τις επιπτώσεις της αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης από μια τέτοια ενέργεια, και τις επιπτώσεις που θα έχει η αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είπανε ότι θα πρέπει να γίνει εσωτερική υποτίμηση. Πως θα γίνει εσωτερική υποτίμηση; Χρησιμοποιώντας εισοδηματική πολιτική, δηλαδή μείωση των μισθών και των συντάξεων, που ταυτόχρονα αν εφαρμοστεί στο δημόσιο τομέα κατά κύριο λόγο, μειώνονται και οι δαπάνες του δημοσίου και επομένως μειώνεται και το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά χρησιμοποίησε επίσης και τις λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές, έτσι ώστε η οικονομία να ξαναρχίσει να μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, μέσα από την απελευθέρωση της. Αυτή ήταν η προσέγγιση επειδή δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη συναλλαγματική πολιτική».    Ο κ. Ρουμελιώτης τόνισε ότι το «μοντέλο» αυτό δεν είχε δοκιμαστεί ξανά σε άλλη χώρα και ήταν «η πρώτη φορά που το ταμείο είχε να αντιμετωπίσει μια χώρα όπου δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία».  Ο ίδιος αποκάλυψε, επίσης, ότι το Ταμείο δέχτηκε αρχικά να μην πιέσει άλλο την Ελλάδα για να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της «ωστόσο με την επιφύλαξη ότι αυτό θα γίνει αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου».Μάλιστα ο τότε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ υποστήριξε πως τον Ιούλιο του 2010, τον κάλεσε ο τότε επικεφαλής Στρος Καν στο γραφείο του και είπε ότι πρέπει «να μεταφέρεις στις αρχές σου, ανεπισήμως βεβαίως, γιατί αυτά δεν λέγονται γιατί θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση στις αγορές, ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς τους Ευρωπαίους για να ανακινήσουν τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης του χρέους γιατί το χρέος αυξάνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και δεν θα μπορέσουμε να το ελέγξουμε σε κάποια δεδομένη στιγμή».    


 

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν αναφέρθηκε στους μισθούς γνωστοποιώντας ότι «μία πτυχή του προγράμματος, που δεν ήταν ακόμη σαφής όταν ήρθαμε, ήταν οι προτάσεις πολλών, ακόμη και μέσα στην δική μου ομάδα, ότι θα πρέπει η περικοπή των μισθών να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα. Μετά από μακρά συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους πεισθήκαμε ότι δεν ήταν απαραίτητο». 


 

Στο κούρεμα του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «υπήρχε μία συζήτηση στην αρχή του προγράμματος όπου το ΔΝΤ έλεγε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια μεγάλη αναδιάρθρωση, ένα κούρεμα, στην αρχή του προγράμματος». 

 Ωστόσο κάτι τέτοιο δε συνέβη, γιατί «εκείνη την στιγμή δεν πίστευα ότι αυτό θα ήταν σωστό, επειδή δεν γνωρίζαμε ποιες θα ήταν οι συνολικές συνέπειες ενός τέτοιου βήματος και αποφασίσαμε να πάρουμε τον άλλο δρόμο». 

 Σχολιάζοντας την ύφεση στην οποία έχει επέλθει η ελληνική οικονομία, ο κ. Γιούνκερ παραδέχεται ότι «δεν υπογραμμίσαμε αρκετά την ζημιά στην ανάπτυξη στην Ελλάδα. Επιμείναμε πολύ στην δημοσιονομική εξυγίανση. Χωρίς αμφιβολία και χωρίς εναλλακτική λύση η Ελλάδα έπρεπε να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της. Αλλά θα ήταν σοφότερο και πιο λογικό να επικεντρωθούμε αμέσως στην ανάπτυξη». 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ