Ρεν: Έχουμε 10 μέρες να σώσουμε την Ευρωζώνη
  Τετάρτη, 30 Νοέ 2011      12:31      0

Ρεν: Έχουμε 10 μέρες να σώσουμε την Ευρωζώνη

Δέκα μέρες διορία έχει η Ευρώπη για σώσει την ζώνη του ευρώ, αφότου αποφάσισε να ενισχύσει τη...
δύναμη πυρός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF), αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι ίσως χρειαστεί να στραφεί στο ΔΝΤ για περισσότερη βοήθεια, ώστε να αποτρέψει την οικονομική καταστροφή.

 

«Εισερχόμαστε τώρα στην κρίσιμη περίοδο των δέκα ημερών για να δώσουμε μία αποφασιστική απάντηση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης» είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν την Τετάρτη, λίγο πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

 

Την Τρίτη το Eurogroup αποφάσισε να ενισχύσει περαιτέρω το EFSF, αλλά δεν διευκρινίσθηκε κατά ποσό, εξαιτίας της συνεχούς επιδείνωσης στις συνθήκες της αγοράς, κάνοντας τους Ευρωπαίους να ψάχνουν «ρευστό» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

Στο μεταξύ, τα τελευταία στοιχεία από την ΕΚΤ δείχνουν ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικές στο να δανείζουν η μία στην άλλη.

 

Παράλληλα, οι αποδόσεις των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων οδεύουν σε μη βιώσιμα επίπεδα και σήμερα Τετάρτη, καθώς οι αγορές αξιολογούν ως ανεπαρκή την ενίσχυση του ταμείου διάσωσης που συμφωνήθηκε στο Eurogroup.

 

Όπως σημειώνει το Reuters, στα δύο χρόνια της κρίσης του δημοσίου χρέους στην Ευρώπη, οι επενδυτές εγκαταλείπουν την αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ξεφορτώνονται το δημόσιο χρέος, οι τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου αιμορραγούν και η ύφεση βασιλεύει, ενισχύοντας τις αμφιβολίες για την επιβίωση του ενιαίου νομίσματος.

 

Άλλωστε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας το είπε καθαρά: «Είμαστε μπροστά σε μία πραγματική οικονομική κρίση, που προκαλεί ευρεία αναστάτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

ΣΧΟΛΙΑ