Προτάσεις – σοκ Προβόπουλου για τις σπατάλες στο Δημόσιο
  Τετάρτη, 27 Οκτ 2010      13:24      0

Προτάσεις – σοκ Προβόπουλου για τις σπατάλες στο Δημόσιο

Mέτρα – σοκ για την περικοπή της κρατικής σπατάλης προτείνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ)...

Γιώργος Προβόπουλος για την επίτευξη του στόχου του Μνημονίου στην ενδιάμεση έκθεσή του για τη Νομισματική Πολιτική.
Ο διοικητής της ΤτΕ, στην έκθεσή του, μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η μείωση του ελλείμματος πρέπει να επιτευχθεί κυρίως μέσω της μείωσης των δαπανών και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ενώ εκφράζει την αντίθεσή του σε περαιτέρω αύξηση των φόρων.
Ο κ. Προβόπουλος, μεταξύ άλλων εισηγείται:
- Να καταργηθεί η δυνατότητα πρόσληψης στο δημόσιο για όσους έχουν διετή απασχόληση σε βουλευτικά γραφεία.
- Να μειωθεί σε μόνιμη βάση ο δημόσιος τομέας (770.000 εργαζόμενοι στη γενική κυβέρνηση) και να ελεγχθούν οι δυνατότητες για μετατάξεις.
- Να συγχωνευτούν σε 1 ή 2 οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί και να καλύπτουν περισσότερο από το 70% του κόστους λειτουργίας τους από διαφημίσεις , όπως συμβαίνει με τους ιδιωτικούς σταθμούς. Το σημερινό έσοδο που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα ήταν σκόπιμο να διατεθεί για τη μείωση του δημοσίου χρέους.
- Να κλείσουν ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί υπερχρεωμένων Δήμων.
- Να ανασταλούν δραστηριότητες των ΚΑΠΗ που χρηματοδοτούνται από τους Δήμους. «από τη στιγμή που η πολιτεία βρέθηκε στην έσχατη ανάγκη να μειώσει τις συντάξεις, η λειτουργία των ΚΑΠΗ (με χρήματα των Δήμων τα οποία παίρνουν από το κράτος) δεν έχει κανένα νόημα. Είναι προτιμότερο να δοθούν για αύξηση των συντάξεων».
Απαντώντας στις προτάσεις Προβόπουλου, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ ξεκαθάρισε ότι «για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα συρρίκνωσης της δημόσιας τηλεόρασης». Ο κ. Χυτήρης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την ΕΡΤ και αυτή την περίοδο νοικοκυρεύει τα οικονομικά της.
O πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κ. Μίχαλος, μετά τη δημοσιοποίηση της ενδιάμεσης έκθεσης, προέβη σε δηλώσεις, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η ενδιάμεση Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, επισημαίνει για μια ακόμη φορά τα αυτονόητα. Η ελληνική κοινωνία, οι επιχειρήσεις και οι μισθωτοί δεν αντέχουν πλέον άλλες φορολογικές αυξήσεις. Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση εκ μέρους της πολιτείας, θα οδηγήσει την οικονομία μας σε ακόμη βαθύτερη ύφεση, χωρίς προοπτικές ανάκαμψης».

ΣΧΟΛΙΑ