Προετοιμασίες πολέμου από τη Βόρεια Κορέα – Μεταφέρει διηπειρωτικό
πύραυλο στις δυτικές ακτές
  Τρίτη, 5 Σεπ 2017      14:05      0

Προετοιμασίες πολέμου από τη Βόρεια Κορέα – Μεταφέρει διηπειρωτικό πύραυλο στις δυτικές ακτές

Η κορεατική χερσόνησος εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναβρασμό με τη δυτική συμμαχία να παρακολουθεί τις κινήσεις της Πιονγκγιάνγκ, η οποία συνεχίζει τις προκλήσεις της με αμείωτη ένταση.

Η νοτιοκορεάτικη εφημερίδα Asia Business Daily, επικαλούμενη μια πηγή προσκείμενη σε υπηρεσία πληροφοριών την οποία δεν κατονομάζει, γράφει σήμερα πως ένας βαλλιστικός πύραυλος ο οποίος πιθανόν είναι διηπειρωτικός εντοπίστηκε να μεταφέρεται προς τη δυτική ακτή της Βόρειας Κορέας.

Η μεταφορά του πυραύλου άρχισε τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή την οποία ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Πάντως το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την είδηση.

Στις δυτικές ακτές της Βόρειας Κορέας βρίσκονται πεδία δοκιμών του προγράμματός της για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων. Ήδη από χθες κυκλοφορεί έντονα η πληροφορία ότι ο Κιμ ετοιμάζεται για νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου.

Χθες το υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας πως θεωρεί ότι η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εκτόξευση νέων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων διηπειρωτικών, ανά πάσα στιγμή.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας άρχισε γυμνάσια με τη χρήση πραγματικών πυρών σήμερα, προειδοποιώντας την Πιονγκγιάνγκ εναντίον οποιασδήποτε πρόκλησης στη θάλασσα, ανέφερε η Σεούλ, 48 ώρες μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας του Κιμ Γιονγκ Ουν ότι προχώρησε στη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου.

«Εάν ο εχθρός προχωρήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση, στη θάλασσα ή υποβρυχίως, θα αντιδράσουμε αμέσως και θα τον στείλουμε στον βυθό», διεμήνυσε ο πλοίαρχος Τσόι Γιουνγκ-τσαν, διοικητής της 13ης ναυτικής μοίρας, σε μια ανακοίνωση του επιτελείου.

Παράλληλα οι ΗΠΑ προωθούν ένα ψήφισμα με νέες τιμωρητικές κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, για την έκτη και πιο ισχυρή έως τώρα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε. Παράλληλα όμως η Ουάσινγκτον διεμήνυσε ουσιαστικά ότι η υπομονή της εξαντλείται.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επιβάλει επτά φορές κυρώσεις σε βάρος της Πιονγιάνγκ από το 2006, όταν πραγματοποίησε την πρώτη πυρηνική δοκιμή της. Ομως, μέχρι τώρα αυτές δεν είχαν αποτέλεσμα, όπως σημείωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ,Νίκι Χάλεϊ. Παρόλα αυτά, συμπλήρωσε ότι η Ουάσινγκτον θα παρουσιάσει νέο ψήφισμα με κυρώσεις, το οποίο θα τεθεί σε διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες, με στόχο να ψηφιστεί την επόμενη Δευτέρα. Ομως, η Κίνα και η Ρωσία αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνουν συζητήσεις για να εκτονωθεί η κρίση.

Ο Κόρο Μπέσο, ο Ιάπωνας πρεσβευτής στον ΟΗΕ, τόνισε ότι ο κίνδυνος της Βόρειας Κορέας έχει φτάσει σε επίπεδο άνευ προηγουμένου και αποτελεί «θανάσιμη απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια του κόσμου». Ο Νοτιοκορεάτης πρεσβευτής, Τσο Τάε-γιουλ κάλεσε για την επιβολή «αληθινά σκληρών μέτρων, τα οποία θα είναι πραγματικά επώδυνα για την Πιονγιάνγκ», μεταξύ άλλων μπλοκάροντας τη ροή χρημάτων που ενδεχομένως χρηματοδοτούν το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Υπέρ των νέων κυρώσεων τάχθηκε και το Παρίσι. «Δεν είναι πλέον θέμα περιφερειακής απειλής, πρόκειται για παγκόσμια απειλή», είπε ο Φρανσουά Ντελάτρ, ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ. «Δεν είναι πλέον εικονική, αλλά επικείμενη η απειλή. Οχι απλά σοβαρή πλέον, αλλά υπαρξιακή απειλή», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Από την άλλη, η Κίνα και η Ρωσία κάλεσαν όλες τις πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Κινέζος πρεσβευτής, Λιού Τζιεγί, προειδοποίησε ότι «η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο διαρκώς επιδεινώνεται, καθώς μιλάμε, μπαίνοντας σε έναν φαύλο κύκλο». Τόνισε την ανάγκη για διάλογο και για διπλωματική λύση και συμπλήρωσε ότι το Πεκίνο δεν θα επιτρέψει ποτέ το χάος και τον πόλεμο στη χερσόνησο.

Παράλληλα, κάλεσε όλες τις πλευρές να συμφωνήσουν στο σχέδιο Κίνας- Ρωσίας, που καλεί τη Β. Κορέα να αναστείλει τις πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές, με αντάλλαγμα να σταματήσουν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ- Νότιας Κορέας.

Η Χάλεϊ χαρακτήρισε προσβλητική αυτή την πρόταση. «Οταν ένα αδίστακτο καθεστώς σε σημαδεύει με ένα πυρηνικό όπλο και έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, δεν παίρνεις μέτρα για να χαλαρώσεις την άμυνά σου. Κανένας δεν θα το έκανε αυτό. Σίγουρα δεν θα το κάνουμε εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ρωσία είπε ότι θα μελετήσει τη νέα αμερικανική πρόταση για κυρώσεις, υπογράμμισε ξανά όμως ότι από μόνα τους αυτά τα μέτρα δεν θα επιλύσουν την κρίση. «Αυτός δεν είναι ο τρόπος για να καθίσουν οι πλευρές στο τραπέζι και να αναζητήσουν μία πολιτική λύση», σχολίασε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια.

Σύμφωνη με την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ εμφανίστηκε η Ανγκελα Μέρκελ.

 

 
ΣΧΟΛΙΑ