Ποδοσφαιρικο-κοινωνικός αυτοματισμός
  Τετάρτη, 12 Οκτ 2011      09:00      0

Ποδοσφαιρικο-κοινωνικός αυτοματισμός

του Άλκη Φιτσόπουλου


Θα μιλήσουμε για «κοινωνικό αυτοματισμό» στο...

 ποδόσφαιρο, με βάση την «κοσμογονία κάθαρσης» που συντελείται σε αυτό τις τελευταίες εβδομάδες, με τις φυλακίσεις, τις διώξεις και τους υποβιβασμούς ομάδων; Ο «κοινωνικός αυτοματισμός», ως γνήσιο παράγωγο της κακώς εννοούμενης προπαγάνδας και «πρωτοξάδελφος» της εξουσίας, έψαξε και βρήκε πρόσφορο έδαφος και στο ποδόσφαιρο, προκειμένου ν’ απλώσει τα πλοκάμια του και να χωρίσει κι εκεί τον κόσμο στη λογική του «διαίρει και βασίλευε».

Τι έγινε στο ποδόσφαιρο με βάση τα στημένα παιχνίδια; Το βλέπουμε:

• 15 ομάδες και των τριών επαγγελματικών κατηγοριών τιμωρήθηκαν και όλες, για διαφορετικούς λόγους και αιτίες, έπεσαν στην Δ’ Εθνική.

• 20 φυσικά πρόσωπα –κατά κύριο λόγο παράγοντες– έχουν τιμωρηθεί για τη δράση τους στο ποδόσφαιρο με ποινές που αρχίζουν από έξι μήνες και φτάνουν τον ισόβιο αποκλεισμό και τη φυλάκιση.

• 4 διαιτητές έχουν μείνει προσωρινά εκτός πινάκων ή αποχώρησαν από τη διαιτησία, επειδή ακούγονται ή αναφέρονται στα cd της ΕΥΠ.

Οι ομάδες που έχουν τιμωρηθεί είναι οι ακόλουθες:

• Ο Ηρακλής, που υποβιβάστηκε στη Football League από την ΕΠΟ λόγω πλαστογραφίας και μη αδειοδότησης. Στη συνέχεια υποβιβάστηκε στη Football League 2 από την ΕΠΟ, λόγω προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια και, τέλος, έπεσε στην Δ’ Εθνική με απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), λόγω μη χορήγησης πιστοποιητικού.

• Ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα έπεσαν στην Δ’ Εθνική λόγω μη χορήγησης πιστοποιητικού από την ΕΕΑ, επειδή συνέχιζαν να είναι ιδιοκτήτες τους οι κύριοι Α. Μπέος και Μ. Ψωμιάδης αντίστοιχα.

• Η Ηλιούπολη υποβιβάστηκε στη Football League 2 από την ΕΠΟ για τους στημένους αγώνες και στην Δ’ Εθνική από την ΕΕΑ.

• Η Αναγέννηση Καρδίτσας, η Ρόδος, ο Ιωνικός, ο Εθνικός, τα Τρίκαλα, ο Παναιγιάλειος και ο Εορδαϊκός υποβιβάστηκαν από την ΕΠΟ λόγω πλαστογραφίας και στην Δ’ Εθνική από την ΕΕΑ.

• Ο Αίας Σαλαμίνας, ο Ασπρόπυργος, η Κόρινθος, η Χερσόνησος υποβιβάστηκαν στην Δ’ Εθνική με απόφαση της ΕΠΟ λόγω πλαστογραφίας. 

• Ο Αστέρας Τρίπολης υποβιβάστηκε στη Football League 2, γιατί κρίθηκε ένοχος απόπειρας δωροδοκίας, ωστόσο εκκρεμεί έφεση.

Επίσης, έχουν τιμωρηθεί τα ακόλουθα φυσικά πρόσωπα, που εκτός του ποδοσφαιριστή Νικολόπουλου, είναι πρόεδροι και μεγαλομέτοχοι ομάδων:

1. Αντωνίου (Αναγέννηση Κ. – δύο χρόνια).

2. Γαλανακόπουλος (Τρίκαλα – ένα χρόνο).

3-4. Γωγάκος - Τάκης (Ηρακλής – έξι μήνες).

5. Μαναράκης (Χερσόνησος – δύο χρόνια).

6. Μαυρονάσιος (Κόρινθος – δύο χρόνια).

7. Μπέος (Ολυμπιακός Β. – ισόβιος αποκλεισμός).

8. Νικολόπουλος (Ηλιούπολη – δύο χρόνια).

9. Ντότσης (μάνατζερ – διετής αποκλεισμός).

10. Παπαδόπουλος (ΕΠΟ – ισόβιος αποκλεισμός).

11. Παπαπέτρου (Παναιγιάλειος – δύο χρόνια).

12. Πηρούνιας (Εθνικός – δύο χρόνια).

13. Πλεξίδας (Τρίκαλα – έξι μήνες).

14. Τσακογιάννης (Ηλιούπολη – ισόβιος αποκλεισμός).

15. Φυντάνης (Αίας – δύο χρόνια).

16. Χάλκος (Ηλιούπολη – ισόβιος αποκλεισμός).

17. Χαραλαμπίδης (Ιωνικός – δύο χρόνια).

18. Χριστοφιλόπουλος (Ασπρόπυργος – δύο χρόνια).

19. Ψωμιάδης (Καβάλα – ισόβιος αποκλεισμός).

20. Μποροβήλος (Αστέρας Τρίπολης – τρία χρόνια).

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Στην Α’ Εθνική, που τώρα ονομάζεται Super League, συμβαίνουν τα εξής: Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού κατηγορούν την εξουσία ότι δεν πειράζει τον Ολυμπιακό, ο οποίος αναφέρεται στις συνομιλίες που κατέγραψε ο «σούπερ κοριός» της ΕΥΠ. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού κατηγορούν απευθείας τους του Παναθηναϊκού για τα «πέτρινα χρόνια» της ομάδας τους, όπου οι «τριφυλλοφόροι» έπαιρναν συνέχεια τα πρωταθλήματα. Την ίδια στιγμή κι οι δυο κατηγορούν την ΑΕΚ, επειδή μπήκε στο άρθρο 44 και απαλλάχτηκε από το μεγαλύτερο μέρος των χρεών της. Η ΑΕΚ, με τη σειρά της, κατηγορεί και τους δύο, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, ότι λυμαίνονται το ποδόσφαιρο και γι’ αυτό έχει να πάρει τίτλο χρόνια ολόκληρα. Μήπως η Πολιτεία έχει κάτι να πει; Ή μήπως το έχει ήδη πει και δεν το ξέρουμε;

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού Βόλου θεωρούν τη... Λάρισα υπεύθυνη για τον υποβιβασμό της ομάδας τους, καθότι ο πρώην ιδιοκτήτης και προφυλακιστέος Αχιλλέας Μπέος καταφερόταν ανοιχτά και κατά της ΑΕΛ αλλά και προσωπικά εναντίον του ιδιοκτήτη Κώστα Πηλαδάκη.

Ο Ηρακλής, στη Θεσσαλονίκη, στράφηκε στην αρχή κατά της κυβέρνησης για τον υποβιβασμό του και μετά κατά του Αστέρα Τρίπολης. Πρόσφατα, ανώτατος παράγων του Ηρακλή, μιλώντας στην τηλεόραση (ΕΤ3), το δήλωσε καθαρά: «Ίσως εκεί κάτω, στην Αρκαδία, έχουν καλύτερους πολιτικούς απ’ ό,τι εμείς εδώ στη Θεσσαλονίκη».

Μήπως, όμως, δεν έχει ενεργοποιηθεί και το πολιτικό σύστημα για να στηρίξει τις πιθανότητες ανόδου του Λεβαδειακού και της Δόξας Δράμας στην Α’ Εθνική; Προφανώς. Αν δεν τα καταφέρουν, τότε ο «σύστημα» θα στραφεί εναντίον του Πανσερραϊκού και της ΑΕΛ, που τους πήραν τις θέσεις. Αντίθετα, αν Λάρισα (ΑΕΛ) και Σέρρες επανέλθουν στην Α’ Εθνική, τότε καθίστανται εχθροί με τη Λιβαδειά και τη Δράμα.

Στη δε Β’ Εθνική, που τώρα ονομάζεται Football League 1, όλες οι ομάδες που υποβιβάστηκαν βλέπουν «δάκτυλο» άλλης ομάδας και όχι την απόφαση της Δικαιοσύνης αυτής καθαυτής.

Φυσικά, η Δικαιοσύνη ορθώς πράττει με βάση τα στοιχεία που έχει και είτε κλείνει κόσμο στη φυλακή είτε υποβιβάζει ομάδες, αν στοιχειοθετούνται έκνομες πράξεις. Όμως, κανένας, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, δεν κατηγόρησε την εξουσία. Διότι αυτή έχει μοναδικό τρόπο να μετακυλίει τις ευθύνες της σε άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες και να στρέφει εναντίον τους τον κόσμο της αντίπαλης...

Κι ενώ, λοιπόν, όλα αυτά συμβαίνουν με σκοπό ν’ αποφευχθεί το συμπαγές του κόσμου, τα γεγονότα διαδέχονται με κινηματογραφική ταχύτητα το ένα το άλλο. Ο Λεβαδειακός κατηγορείται ότι έστησε το ματς με την Ηλιούπολη και το πιο πιθανό είναι να υποβιβαστεί, ενώ αναμένεται τιμωρία και του μεγαλομετόχου του Κομπότη. Μένει να δούμε ποια ομάδα θα κατηγορηθεί γι’ αυτό... 

 

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα" στις 6/10/11

ΣΧΟΛΙΑ