Πλήρης επιβεβαίωση για τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ μέσω Financial Times και
Reuters: Επικυρώνεται το σχέδιο αρπαγής της δημόσιας περιουσίας!
  Πέμπτη, 29 Αυγ 2013      11:02      0

Πλήρης επιβεβαίωση για τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ μέσω Financial Times και Reuters: Επικυρώνεται το σχέδιο αρπαγής της δημόσιας περιουσίας!

Τα δημοσιεύματα στη βρετανική εφημερίδα και το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων επιβεβαιώνουν απόλυτα την αποκάλυψη του περιοδικού Επίκαιρα, που κυκλοφορεί...

Σοκ και δέος προκαλεί δημοσίευμα των Financial Times, αλλά και του Reuters, πουαναφέρει ότι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εξετάζουν μια μεγάλη «αναμόρφωση» του μεγαλεπήβολουπρογράμματος ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με το οποίο, το μεγαλύτερομέρος των κρατικών ακινήτων που προορίζονται για πώληση θα μετακινηθεί σειδιωτική εταιρεία με έδρα τοΛουξεμβούργο, που διοικείται από ξένους εμπειρογνώμονες.

 

Τα δύο δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν απόλυτατο πρώτο θέμα του περιοδικού Επίκαιρα, που κυκλοφορεί, όπου αναφέρεται ότι οιδανειστές μεθοδεύουν νέο νομικό πλαίσιο για να αλλάξει ιδιοκτησία η δημόσιαπεριουσία.


Το σχέδιο- πουπεριλαμβάνεται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του ταμείου διάσωσηςύψους 500 δισ. ευρώ της Ευρωζώνης, που δημιουργήθηκε για τη «διάσωση» της Ελλάδας-«στόχο έχει να βάλει φρένο στη γραφειοκρατία που στέκεται εμπόδιο στο ΤΑΙΠΕΔ, τοοποίο δεν έχει καταφέρει να πετύχει τους στόχους του» .


Το δημοσίευμα των FT έχει τον ενδεικτικό τίτλο «η Ευρωζώνη ''βλέπει'' εταιρεία για τοπρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας ύψους 20 δισ. ευρώ» και του Reuters «Ευρωζώνη και ΔΝΤ πιέζουν την Ελλάδα ώστε ξένη εταιρεία να πουλήσει την περιουσία της». Ο χαρακτηριστικός τίτλος των Επικαίρων είναι "Τελική Φάση: Βάζουν στο χέρι από κοιτάσματα μέχρι απόρρητα του στρατού".


Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως «το σχέδιο θα προκαλέσει έκρηξηστο πολιτικό σκηνικό τόσο της Ελλάδας όσο και των πιστωτών των βόρειων χωρών,που έχουν δεσμευθεί να προσφέρουν βοήθεια σε διάστημα περίπου 12 μηνών». Γίνεται ακόμα λόγος για την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αποκάλεσε το σχέδιο ως «ένα πλήγμα στην εθνική κυριαρχία και την αξιοπρέπεια».

 

Σύμφωνα με το σχέδιο, η νέα εταιρεία θα έχει την απόλυτη δικαιοδοσία ναδιαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία της χώρας, ανεξάρτητα από την κυβερνητικήπαρέμβαση, ενώ μέσα στις εξουσίες αυτή της εταιρείας συμπεριλαμβάνεται και ησυγκέντρωση εσόδων έναντι της αξίας του χαρτοφυλακίου για να αποπληρωθούν τακυβερνητικά χρέη, ή να γίνουν ορισμένες βελτιώσεις προκειμένου να προσελκύσουναγοραστές οι οποίοι μέχρι στιγμής είναι απρόθυμοι για επενδύσεις. 


Ωστόσο, όπωςυποστηρίζει το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση θα είχε τον έλεγχο της ακίνητηςπεριουσίας και «θα ήταν στο χέρι της Αθήνας η απόφαση για πωλήσεις».


«Με την παροχή στήριξης στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, με βελτιώσεις στα ''στοιχεία διαφάνειας'', με καλύτερη εξυπηρέτηση και μεγαλύτερη ευελιξία στα χρονοδιαγράμματα, η αγορά θα ανοίξει σε μια μεγαλύτερη ομάδα επενδυτών και θα εξασφαλισθούν καλύτερες στις πωλήσεις, από αυτές που γίνονται σε μια καταπιεσμένη αγορά σε συνθήκες πολιτικής αστάθειας», υποστηρίζει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


«Ο Μηχανισμός Σταθερότητας έπρεπε να υποβάλει την έκθεση στους υπουργούς οικονομικών νωρίτερα μέσα στο χρόνο, καθώς η Τρόικα αναγκάστηκε και πάλι να «κόψει» τους στόχους των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις» , μεταδίδει το δημοσίευμα.


Στο σημείο αυτό οι Financial Times αναφέρονται στην ακίνητη περιουσία του Δημοσίου η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, επισημαίνοντας πως «από τα 80.000 κρατικά κτίρια, και τουριστικές υποδομές, έχουν γίνει ελάχιστες συμφωνίες λόγω προβλημάτων με τις άδειες ιδιοκτησία, τους κανόνες της «ζώνης», αλλά και από την εξασφάλιση αδειών από την Αρχαιολογία, με τον Μηχανισμό (ESM) να επισημαίνει πως η ακίνητη περιουσία του ελληνικού Δημοσίου είναι πάνω από 20 δισ. ευρώ. 


Παράλληλα, εκπρόσωπος του ESM υποστηρίζει πως «ο κύριος σκοπός της έκθεσης, είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία της κρατικής ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, με το να την κάνουμε πιο ελκυστική στους επενδυτές».


Τέλος οι Financial Times υποστηρίζουν πως τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το ΔΝΤ υποστηρίζουν πως η μεταφορά των ιδιωτικοποιήσεων σε ξένη εταιρεία είναι αναγκαία, ενώ επικαλούνται δηλώσεις αξιωματούχου της ΕΕ, ο οποίος υποστηρίζει πως η έκθεση του ESM θα «στριμωχτεί» στην έκθεση της Τρόικα για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων το οποίο ξεκινά τον επόμενο μήνα.

 

ΣΧΟΛΙΑ