Περιφέρεια Αττικής: Πλήρη διαλεύκανση και παραδειγματική τιμωρίατων
υπευθύνων για την ρύπανση στον Σαρωνικό – Τι επισημαίνει η
ΡέναΔούρου
  Πέμπτη, 14 Σεπ 2017      19:49      0

Περιφέρεια Αττικής: Πλήρη διαλεύκανση και παραδειγματική τιμωρίατων υπευθύνων για την ρύπανση στον Σαρωνικό – Τι επισημαίνει η ΡέναΔούρου

Την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών και την παραδειγματική τιμωρία όλων των υπευθύνων με παράλληλη λήψη ουσιαστικών μέτρων για να αποτραπεί ανάλογη καταστροφική, ζητά η Περιφέρεια Αττικής με αφορμή τη ρύπανση των ακτών του Σαρωνικού από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ...

Ερωτηθείσα για το ζήτημα η περιφερειάρχης, επισήμανε ότι και σήμερα, όπως και στο άμεσο παρελθόν, στις περιπτώσεις αντιμετώπισης των πυρκαγιών ή του προσφυγικού οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Χωρίς μέσα, με προβληματικές υποδομές και με ένα ελλιπές θεσμικό πλαίσιο, δρουν μέσα σε αντίξοες συνθήκες για να προστατεύσουν τους πολίτες και το περιβάλλον. Η κ. Δούρου χαρακτήρισε επιβεβλημένες «τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που χωρίς δημοσιονομικό κόστος θα βάλουν τέλος σε αυτόν τον φαύλο κύκλο των προδιαγεγραμμένων καταστροφών, είτε πρόκειται για τη θαλάσσια ρύπανση είτε για τις πυρκαγιές».

Σε σχετική ανακοίνωση της η Περιφέρεια ζητά επανασχεδιασμό των σχεδίων πρόληψης, διαχείρισης και αποκατάστασης ανάλογων περιβαλλοντικών ατυχημάτων. Προτείνει τη εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδιασμόυ, για να καθοριστούν «λιμένες καταφυγής», όπου θα παραμένουν με ασφάλεια πλοία, επικίνδυνα για την πρόκληση ανάλογων σοβαρών ατυχημάτων.

Επίσης, σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής κινητοποιήθηκε άμεσα και οι αρμόδιες υπηρεσίες της πραγματοποίησαν έκθεση αυτοψίας σε πληγείσες ακτές της Αττικής ενώ από την πρώτη στιγμή, ζήτησε άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα που έχουν την ευθύνη και την αρμοδιότητα του συντονισμού και της αντιμετώπισης – διαχείρισης του ναυαγίου και της διαρροής πετρελαίου, την εξέλιξη των εργασιών απορρύπανσης και αποκατάστασης της θάλασσας και του παράκτιου μετώπου, ώστε να ενεργοποιηθούν και όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι (Δήμοι, τοπικοί σύλλογοι κ.α.), σύμφωνα με τα υπάρχοντα ξεπερασμένα σχέδια.

Περαιτέρω, η Διεύθυνση Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής ενημέρωσε τους επαγγελματικούς αλιευτικούς συλλόγους της περιοχής. Από το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΚΕΘΕ) ζητήθηκε εντατικοποίηση των ελέγχων και ενημέρωση για τυχόν ενέργειες (αποτελέσματα μετρήσεων κ.λπ.) που πρόκειται να κάνει βάσει του «Εθνικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης από πετρέλαιο και άλλες επιβλαβείς ουσίες».

Τέλος, έγινε ενημέρωση για εντατικοποίηση ελέγχων στα αλιεύματα και στα σημεία διακίνησης στους δήμους ώστε να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες κολύμβησης.

ΣΧΟΛΙΑ