Πέντε "αντάρτισσες" του ΠΑΣΟΚ κατά του πολυνομοσχεδίου
  Πέμπτη, 13 Οκτ 2011      10:43      0

Πέντε "αντάρτισσες" του ΠΑΣΟΚ κατά του πολυνομοσχεδίου

Συνεχίζεται και σήμερα η συζήτηση, στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, του πολυνομοσχεδίου...
για το ενιαίο μισθολόγιο και το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, προκειμένου η κυβέρνηση να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην κοινοβουλευτική της ομάδα, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή την επόμενη Πέμπτη. 


Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί έως τις 20 Οκτωβρίου, δηλαδή μία μέρα πριν το έκτακτο Eurogroup, που θα αποφασίσει για την εκταμίευση της 6ης δόσης και πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (23/10).


 

Ωστόσο, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος επικρατεί αναβρασμός, αφού δεν λείπουν οι φωνές που δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου που αφορά στις κλαδικές συμβάσεις.

 

Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει πως η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου συνιστά για την τρόικα προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης από το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.Πρώτη στη λίστα των «επικίνδυνων» βουλευτών η Λούκα Κατσέλη. Η πρώην υπουργός Εργασίας επιμένει ότι δεν θα το ψηφίσει, ενώ και η βουλευτής Σοφία Γιαννακά δήλωσε στο Ράδιο 9 ότι «αν δεν καλυτερεύσει ή αν δεν το πάρουν πίσω δεν θα το ψηφίσω».

 

Από τη πλευρά της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Μπατζελή, μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή του MEGA, τόνισε πως «διαπραγματεύεται» μαζί με άλλους συναδέλφους της τη τροποποίηση των άρθρων 37 και 31, χωρίς ωστόσο να εκφράσει ανοικτά την στάση που θα κρατήσει σε διαφορετική περίπτωση.Ιδιαίτερα οξεία στην τοποθέτησή της, στο ΚΤΕ Εργασίας και Οικονομικών την Τρίτη ήταν και η κυρία Βάσω Παπανδρέου η οποία είπε ότι πριν η κυβέρνηση προχωρήσει σε απολύσεις και εφεδρείες, να καταργήσει «αύριο το πρωί τους 77 οργανισμούς που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ τα δύο τελευταία χρόνια».Ανέφερε, ακόμη, ότι το πολυνομοσχέδιο, αν δεν υπάρξουν τροποποιήσεις, δεν μπορεί να περάσει, ενώ ζήτησε και ειδική φορολόγηση (με άλλα κριτήρια) για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.Την μη αλλαγή της νομοθεσίας για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ζήτησε η Άννα Νταλάρα, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε εργοδοτική αυθαιρεσία, θα αποτυπωθεί στην ύφεση και θα μειώσει την ζήτηση.

 

Στους «ύποπτους» για ανταρσία κατά τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και η Μιλένα Αποστολάκη η οποία δήλωσε ότι «δεν είναι μόνο οι επιδόσεις της κυβέρνησης κατώτερες των περιστάσεων, αλλά είναι λάθος και η συνταγή που ακολουθούμε».

Την έντονη δυσαρέσκεια που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης μετέφερε στον πρωθυπουργό με επιστολή του το βράδυ της Πέμπτης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας. Ο κ. Πρωτόπαπας επεσήμανε στην επιστολή του το ενδεχόμενο να καταψηφιστεί το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου της Τρόικα από διψήφιο αριθμό βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και αναρωτήθηκε τι θα σημάνει αυτό το ενδεχόμενο για την υφιστάμενη συμφωνία με τους δανειστές μας.


Στο μεταξύ, ο εκνευρισμός ανάμεσα στους βουλευτές της συμπολίτευσης έχει ενταθεί. Οι παρεμβάσεις της κ. Παπανδρέου έφθασαν και μέχρι το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου τόσο ο υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης όσο και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου έντονα ενοχλημένοι έκαναν αναφορές σε όσα ακούγονται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, υπονοώντας ότι η κ. Παπανδρέου δημιουργεί εντυπώσεις για πράγματα που δεν ισχύουν και μένουν αναπάντητα.


 

Διαβάστε ακόμα:  

Γ. Παπανδρέου: Διαπραγματευόμαστε το "κούρεμα" , 12/10/2011 - 19:07 

ΣΧΟΛΙΑ