Παυλόπουλος για Ελύτη: «Υπηρέτησε ολόψυχα την πραγματική Σοφία»
  Τετάρτη, 2 Νοέ 2016      19:54      0

Παυλόπουλος για Ελύτη: «Υπηρέτησε ολόψυχα την πραγματική Σοφία»

Το πόσο επίκαιρος είναι ο Οδυσσέας Ελύτης και το έργο του στις ημέρες μας, «που ένα λυκόφως παρακμής πλησιάζει, απειλώντας μ’ ένα σκοτάδι βαρβαρότητας την Δημοκρατία μας και τον Πολιτισμό μας πολύ πέρα από τα όρια της χώρας μας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στον χαιρετισμό του κατά την παρουσίαση της πεντάγλωσσης ανθολογίας «Ο κόσμος ο μικρός ο μέγας!» του Οδυσσέα Ελύτη, στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού επισήμανε ότι ο Οδυσσέας Ελύτης γίνεται σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, παγκόσμια επίκαιρος, τόνισε ότι δικαίως του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενώ αναφερόμενος στον Οδυσσέα Ελύτη του Φωτός, επισήμανε ότι λίγο ακόμη και θα είχε αφήσει πίσω του έναν ύμνο για το φως μ’ επίκεντρο το Αιγαίο, το πέλαγος που φιλοξένησε στη Δήλο τον θεό του φωτός, τον Απόλλωνα.

Αναφορές

Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ενδεικτικά μερικές μόνο από τις αναρίθμητες αναφορές του Οδυσσέα Ελύτη για το φως, στις σκέψεις του από το δοκίμιό του «Πρώτα-πρώτα η Ποίηση», στ’ «Ανοιχτά Χαρτιά».

«Με τις σκέψεις αυτές ο Οδυσσέας Ελύτης οριοθετεί την αρχή της ποίησης. Και την τοποθετεί “εκεί που ο Ήλιος κι ο Άδης αγγίζονται”.

Η ατελεύτητη φορά προς το φως το Φυσικό, που είναι ο Λόγος, και το φως το Άκτιστον, που είναι ο Θεός», σημείωσε ο Πρόεδρος και κατέληξε επισημαίνοντας:

«Κάπως έτσι ο Οδυσσέας Ελύτης προσεγγίζει την αρχή του κατά Ιωάννη Ευαγγελίου: «Εν αρχή ην ο Λόγος και ο Λόγος ην προς τον Θεόν και Θεός ην ο Λόγος».

Ο Λόγος με την έννοια της πραγματικής Σοφίας, την οποία ο Οδυσσέας Ελύτης υπηρέτησε διακριτικά μα ολόψυχα, ως το τέλος της βιωτής του».

ΣΧΟΛΙΑ