Οσμάνι: Εικασίες όσα ακούγονται για ονόματα - Δεν υπάρχει ακόμη
συμφωνία
  Τρίτη, 9 Ιαν 2018      18:07      0
Συναντήσεις για το Σκοπιανό

Οσμάνι: Εικασίες όσα ακούγονται για ονόματα - Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία

Στην Αθήνα βρίσκεται ο αντιπρόεδρος των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος έχει διαβουλεύσεις με την ηγεσία του ΥΠΕΞ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη η συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας – πΓΔΜ υπό τον Μάθιου Νίμιτς. Κι όλα αυτά την ώρα, που αλβανικά ΜΜΕ έχουν «στήσει» τη δική τους προπαγάνδα, κάνοντας λόγο για συμφωνία Ελλάδας – πΓΔΜ στο θέμα της ονομασίας, με κυβερνητικούς κύκλους να κάνουν λόγο για δημοσίευμα εκ του πονηρού βασισμένο σε ανύπαρκτο ελληνικό έγγραφο. Η διάψευση των όσων αναφέρουν τα συγκεκριμένα Μέσα ήρθε και από τον αντιπρόεδρο της πΓΔΜ, ο οποίος έκανε λόγο για «εικασίες».

Ο κ. Οσμάνι είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, και στη συνέχεια παραβρέθηκε σε γεύμα που παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Μετά το τέλος των επαφών του με την ελληνική πλευρά ο αντιπρόεδρος της πΓΔΜ ανέφερε ότι «δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, συμφωνία για κάποιου είδους λύση. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις, περιμένουμε τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στα τέλη αυτού του μήνα, ελπίζουμε να έλθει με συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα την σκεφτούμε και μετά θα λάβουμε θέση».

Παράλληλα, έβαλε τέλος στην οποία παραφιλολογία εξηγώντας ότι «οτιδήποτε ακούγεται στα μέσα ενημέρωσης για διάφορα ονόματα ή προτάσεις είναι μόνο εικασίες» και δεν βοηθάει τη διαδικασία. Το σημαντικό «είναι να είμαστε δεσμευμένοι για την αναζήτηση λύσης μέσα στους επόμενους έξι μήνες» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τόνισε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για λύση στο πλαίσιο των θέσεων που αποτελούν εθνικό κεκτημένο από το 2008.

 

Κοτζιάς: Πρώτα λύση, μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ

«Σύνθετο όνομα, ενιαίο για όλες τις χρήσεις, με τρόπο διακριτά διαφορετικό από την ελληνική Μακεδονία», θα συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Αναφερόμενος στις διάφορες προτάσεις που έχουν κατατεθεί τα προηγούμενα χρόνια «είτε από τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας, το 1992, είτε από τους Βανς και Όουεν, οι οποίοι προτείνανε το «novamacedonija»», είπε ότι «έχουν καταγραφεί και είναι αντικείμενο επί του οποίου θα εκδηλώσουμε τις επιλογές μας».

 «Έχουμε καταλήξει», πρόσθεσε «στο υπουργικό συμβούλιο στις επιλογές μας, σε συζήτηση που θα έχουμε με τους επίσημους από τη γείτονα χώρα. Δεν νομίζω ότι πρέπει τώρα να αρχίσουμε τη συζήτηση του ενός ή του άλλου ονόματος».

Ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι «δεν θα ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ αν δεν έχουν κάνει συμφωνία για το ονοματολογικό», πράγμα που το γνωρίζει η ηγεσία των γειτόνων μας, είπε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει λόγος δημοψηφίσματος γι’ αυτό το ζήτημα, ενώ για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, εξήγησε ότι «είναι ένα εσωτερικό τους ζήτημα», σημειώνοντας όμως ότι «αν τυχόν σε ένα δημοψήφισμα δεν περάσει η συμφωνία που έχει γίνει» θα μπορούσε «το κόστος για την ίδια τη χώρα να είναι μεγαλύτερο απ’ αυτό που μπορεί να φανταστεί κανείς σήμερα».

 

Σκουρλέτης: Να μη χαθεί η ευκαιρία για επίλυση

«Να μην χαθεί η ευκαιρία που δίνεται για επίλυση του ζητήματος με την ονομασία της ΠΓΔΜ, καθώς έτσι θα αναβαθμιστούν η ελληνική οικονομία και η θέση της χώρας στα Βαλκάνια», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

«Το θετικό είναι ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία, όπου δημιουργείται η δυνατότητα να επιλυθεί αυτό το θέμα στη βάση μιας αμοιβαίας συμφωνίας. Αυτό το οποίο έχουμε ορίσει ως σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με ένα επιθετικό προσδιορισμό. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Διότι συμπίπτει και με μια προσπάθεια, που φαίνεται ότι έχει αποτελέσματα, η χώρα μας να σταθεί στα πόδια της, στο πεδίο της οικονομίας. Άρα, το να επιλύσει αυτό το θέμα με την γειτονική χώρα της FYROM, θεωρώ ότι ανεβάζει την αξιοπιστία της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στον «Real Fm».

Για το αν υπάρχει η πλειοψηφία στη Βουλή για να περάσει η λύση με την ονομασία, ο υπουργός υπογράμμισε, ότι στα εθνικά ζητήματα «έχουμε ανάγκη όχι για οριακές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, αλλά για ευρύτερες πλειοψηφίας» ενώ εκτίμησε ότι υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις από την παρούσα Βουλή, «αρκεί όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εντός του 2018, ο κ. Σκουρλέτης διαβεβαίωσε ότι «ο εκλογικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει την τετραετία, άρα να πάμε το 2019, τον Σεπτέμβριο, στις εκλογές».

 «Το πιο σημαντικό είναι να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε βάλει για το 2018, πράγμα που φαίνεται πραγματοποιήσιμο. Δηλαδή, μία αισθητή αναπτυξιακή πορεία της χώρας, θα μας επιτρέψει -όσο πιο ισχυρή είναι αυτή η αναπτυξιακή προοπτική- να επανασχεδιάσουμε και ένα μέρος των δεσμεύσεών μας» πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ