Οργή Κοτζιά για δημοσίευμα των Financial Times: Ανυπόστατο και
συκοφαντικό
  Τετάρτη, 9 Αυγ 2017      19:34      0

Οργή Κοτζιά για δημοσίευμα των Financial Times: Ανυπόστατο και συκοφαντικό

«Ανυπόστατο» χαρακτηρίζει, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών, σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας «Financial Times», το οποίο υπογράφει η Κέριν Χόουπ και αφορά τη δικαστική διαμάχη του υπουργού Νίκο Κοτζιά με το περιοδικό «Athens Review of Books», τονίζοντας ότι αναπαράγονται «πρωτοφανή ψέματα, προκειμένου να σπιλωθεί η ελληνική κυβέρνηση»...

Μοναδικός σκοπός του δημοσιεύματος είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «η συκοφάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Σημερινό ανυπόστατο δημοσίευμα των Financial Times υπογεγραμμένο από τη κα Kerin Hope αναπαράγει πρωτοφανή ψέματα, προκειμένου να σπιλωθεί η ελληνική Κυβέρνηση.
Ανάμεσα στα άλλα ψέματα που αναφέρονται στο δημοσίευμα:

Α. Το άρθρο παρουσιάζει, χωρίς καμία επαλήθευση των ισχυρισμών που διατυπώνονται, μια αναληθή ιστορία με στόχο τη συκοφάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά.

Β. Η εφημερίδα ψεύδεται λέγοντας ότι δεν έλαβε κανένα σχόλιο επί του κειμένου που επρόκειτο να δημοσιεύσει. H αλήθεια είναι ότι, κατόπιν συνεννόησης, η κα Hope έλαβε, στις 30 Ιουλίου, σχετική επιστολή του πληρεξούσιου δικηγόρου του κ. Κοτζιά, κ. Ιωάννη Μαντζουράνη. Η ψευδής αναφορά ότι δεν υπήρξε κανένα σχόλιο ξεπερνά κάθε κανόνα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Γ. Γίνεται επίκληση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και του κινδύνου που διατρέχει αυτή από την κυβέρνηση, όταν η συντάκτρια εξυπηρετώντας προφανώς άλλες σκοπιμότητες και ιδιοτελή συμφέροντα, υιοθετεί όλα τα «επιχειρήματα» των αντιπάλων της κυβέρνησης ως αυταπόδεικτα, τη στιγμή που αυτά κατέπεσαν παταγωδώς στα δικαστήρια όλων των βαθμίδων. Περιφρονεί δε τις αποφάσεις τις ελληνικής δικαιοσύνης επειδή δεν της αρέσουν και απευθύνει πολιτικούς χαρακτηρισμούς και ψεύδη κατά του κ. Νίκου Κοτζιά υιοθετώντας ακροδεξιά φρασεολογία.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας επισυνάπτεται η επιστολή που απέστειλε στη κα Kerin Hope ο κ. Μαντζουράνης. Το αποδεικτικό της γραπτής επιβεβαίωσης εκ μέρους της κας Ηope ότι έλαβε την ανωτέρω επιστολή βρίσκεται στο πολιτικό γραφείο του κ. Κοτζιά».

Τι λέει το δημοσίευμα

Για φόβους γύρω από το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα κάνουν λόγο, σε άρθρο-ρεπορτάζ τους, οι «Financial Times», με αφορμή τη δικαστική νίκη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά έναντι του περιοδικού «Athens Review Of Books» στον Άρειο Πάγο, με βάση την οποία ο υπουργός πάγωσε στη συνέχεια τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εκδοτών της ARB.

Ο κ. Κοτζιάς είχε υποβάλει μήνυση κατά του περιοδικού, λόγω της δημοσίευσης επιστολής αναγνώστη, στην οποία ο νυν υπουργός χαρακτηριζόταν «γκαουλάιτερ του σταλινισμού», λόγω γραπτών του την εποχή που ήταν στέλεχος του ΚΚΕ, τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Σύμφωνα με τους FT, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζονται ανησυχίες για τον τρόπο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αντιμετωπίζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, με αφορμή και τις δικαστικές διώξεις κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, ο Άρειος Πάγος καταδίκασε αμετάκλητα, επικυρώνοντας απόφαση κατώτερου δικαστηρίου, τους εκδότες της ARB Μανώλη Βασιλάκη και Μαρία Βασιλάκη σε αποζημίωση του κ. Κοτζιά της τάξης των 22.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια, με αίτηση του υπουργού Εξωτερικών, πάγωσαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους.

Οι εκδότες της Athens Review of Books έχουν δηλώσει ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά σε πρόσφατες ανακοινώσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, στις οποίες επικρίνεται η κυβέρνηση για απόπειρες παρέμβασης και επηρεασμού της Δικαιοσύνης, ενώ φιλοξενούνται και δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος σημειώνει ότι «η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα μια ανοικτά αντικυβερνητική και αυτοαναφορική στάση». Ο κ. Παπαγγελόπουλος κατηγορεί την Ένωση ότι «δεν καταλαβαίνει ότι η εμπιστοσύνη του κοινού στη Δικαιοσύνη έχει πέσει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια».

ΣΧΟΛΙΑ