ΟΟΣΑ προς ΕΕ-ΔΝΤ για Ελλάδα: Δώστε και σώστε!- Δυσμενέστερες
προβλέψεις από της Κομισιόν
  Τετάρτη, 29 Μάι 2013      13:21      0

ΟΟΣΑ προς ΕΕ-ΔΝΤ για Ελλάδα: Δώστε και σώστε!- Δυσμενέστερες προβλέψεις από της Κομισιόν

Αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2014 προβλέπει για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του..

Η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και το 2014, για έβδομο κατά σειρά έτος, εκτιμά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που υπολογίζει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 4,8% εφέτος και κατά 1,2% το επόμενο έτος.


Όπως επισημαίνεται στην εξαμηνιαία έκθεση του διεθνούς οργανισμού για την πορεία των οικονομιών των κρατών μελών του, τάσεις ανάκαμψης της οικονομίας θα παρατηρηθούν στη διάρκεια του 2014, κυρίως χάρις στις βελτιούμενες εξαγωγές.


Ωστόσο, όπως εκτιμά ο Οργανισμός θα υπάρξουν επιπλοκές στη δυνατότητα της Αθήνας να επιστρέψει στις αγορές, καθώς η βαθύτερη ύφεση μπορεί να αναγκάσει την ευρωζώνη και το ΔΝΤ σε έκτακτο δανεισμό


«Οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να δώσουν επιπλέον δάνεια στη χώρα, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, προκειμένου να τονώσουν την οικονομία της» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του που δημοσιεύτηκε σήμερα Τετάρτη.


Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό γενικής κυβέρνησης για την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ βλέπει έλλειμμα 4,1% το 2013 και μείωσή του στο 3,5% το 2014, ενώ για την ανεργία αναμένεται περαιτέρω αύξηση στο 28,4% το 2014 από 27,8% το 2013.


Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ είναι δυσμενέστερες από εκείνες της Κομισιόν, που βλέπει ανάπτυξη 0,6% το 2014.

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι το κρατικό χρέος θα ανέλθει στο 175,1% και το 180,6% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε -0,7% και -1,7% και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε -1,1% και 0,9%Τον περασμένο Νοέμβριο, προέβλεπε ύφεση 4,5% και 1,3%, δημόσιο χρέος 188,6% και 195,2%, ανεργία 26,7% και 27,2%, έλλειμμα 5,6% και 4,6% και ισοζύγιο συναλλαγών -4,6% και -2,3%.
«Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν αναμένονται παρά κατά τη διάρκεια του 2014, καθώς θα ενισχύεται η ζήτηση για εξαγωγές, θα βελτιώνεται περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα και θα επιστρέφουν οι επενδύσεις», ανέφερε ο ΟΟΣΑ. «Εάν όμως η οικονομία πάει χειρότερα, θα πρέπει να επιτραπεί στην Αθήνα να αυξήσει τις δαπάνες της ως ανάχωμα στην ύφεση» τονίζει στην έκθεση ο ΟΟΣΑ. «Εάν η ανάπτυξη αποδειχθεί ασθενέστερη των προβλέψεων, θα πρέπει να επιτραπεί η ενεργοποίηση των αυτόματων σταθεροποιητών. Αυτό ίσως απαιτήσει επιπρόσθετη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ», επισημαίνεται στην έκθεση.
Επιδείνωση της ύφεσης στην Ευρωζώνη 


Περαιτέρω επιδείνωση αναμένεται να σημειώσει η οικονομία τηςΕυρωζώνης εφέτος, σε μία περίοδο όπου το κλίμα στις ΗΠΑ βελτιώνεται και ηΙαπωνία ανακάμπτει, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ πουδημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

 

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης3,1% για την παγκόσμια οικονομία και 4% για το 2014.

 

Στην προηγούμενη έκθεσή του, τον περασμένο Νοέμβριο, ο ΟΟΣΑείχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 3,4% για εφέτος και 4,2% για το επόμενο έτος.

 

Συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται νακαταγράψουν ρυθμό ανάπτυξης 1,9% εφέτος και 2,8% το 2014, ο υψηλότερος από το2005.

 

Αντιθέτως, η Ευρωζώνη εκτιμάται πως θα παραμείνει σε ύφεσηγια δεύτερο έτος, παρουσιάζοντας συρρίκνωση 0,6% εφέτος. Το 2014, όμως,αναμένεται να επιστρέψει σε ανάπτυξη 1,1%.

 

Σημαντικές διαφορές παρουσιάζουν, ωστόσο, οι προοπτικές κάθεκράτους-μέλους.

 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ είπε ότι οι κίνδυνοι γιατις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να περιορίζονται.

 

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ο περιορισμός της κρίσης χρέουςμπορεί να οδηγήσει σε μεταρρυθμιστική κόπωση.

 

«Όσον αφορά sτην Ευρώπη, ανησυχούμε ότι ίσως εδραιωθεί οεφησυχασμός», σχολίασε στο Reuters. «Αυτός είναι ένας νέος κίνδυνος για τηνΕυρώπη», προσέθεσε.

 

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ΕΚΤ πρέπει να λάβει «γενναία μέτρα»,πέραν της μείωσης των επιτοκίων, προκειμένου να βοηθήσει την Ευρωζώνη να βγειαπό την ύφεση.

 

«Η Ευρώπη είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση», συμπλήρωσε.

 

«Πιστεύουμε ότι η ευρωζώνη πρέπει να εξετάσει πιο επιθετικάμέτρα. Θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε ποσοτική χαλάρωση ευρωζώνης», είπε,αναφερόμενος στην πολιτική εκτύπωσης χρήματος για αγορές assets με σκοπό τηνενίσχυση της ανάπτυξης.

 

Ο οργανισμός αύξησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στηνΙαπωνία στο 1,6% εφέτος, ενώ υιοθέτησε πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τηνΚίνα, προβλέποντας ότι η οικονομία της θα επεκταθεί κατά 7,8% έναντιπροηγούμενης εκτίμησής του για 8,5%.

Η Ελλάδα δεσμεύθηκε ως προς τη φορολογική διαφάνεια και τηνανταλλαγή πληροφοριών, 29/05/2013 - 12:41

ΣΧΟΛΙΑ