Οικογενειακά επιδόματα και επιδότηση ενοικίου στα αντίμετρα
  Πέμπτη, 13 Απρ 2017      10:03      0

Οικογενειακά επιδόματα και επιδότηση ενοικίου στα αντίμετρα

Μειώσεις και θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα το 2019, εφόσον η Ελλάδα κινείται εντός τροχιάς δημοσιονομικών στόχων...

Μαζί με τον μηχανισμό περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, το υπουργείο Εργασίας νομοθετεί επίσης ένα πακέτο αντιμέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ -1,8 δισ.-  εντός του Μαΐου. 

Ο τρίτος πυλώνας του νομοθετικού έργου που έρχεται άμεσα αφορά στα εργασιακά. Εκεί αποφεύχθηκαν οι ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις, λοκ άουτ και απεργίες, ενώ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις επανέρχονται -όπως απαιτούσε η ελληνική πλευρά- από τον Σεπτέμβρη του 2018, κάτι που δεν ήταν καθόλου αυτονόητο, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του υπουργείου Εργασίας.

Το πακέτο αντιμέτρων που αφορά στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας και βγαίνει από τις δαπάνες έρχεται το 2019 μαζί με τις μειώσεις των συντάξεων και «κουμπώνει» με το ισόποσο πακέτο αντιμέτρων του υπουργείου Οικονομικών (1% του ΑΕΠ από φοροελαφρύνσεις κ.λπ.), που θα έρθει το 2020 μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Εργασίας, το πακέτο του 2019 περιλαμβάνει:

- Αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, από 40 ευρώ που είναι σήμερα σε 60 ευρώ για το πρώτο παιδί και σε 90 ευρώ για το δεύτερο.

- Επιδότηση ενοικίου με ένα μέσο ποσό 80 ευρώ τον μήνα. Στόχος είναι να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός που ζει σε ενοίκιο ή έχει δάνειο πρώτης κατοικίας (εισοδηματικά κριτήρια). Το βάρος πέφτει σε νοικοκυριά που είναι ευάλωτα οικονομικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ