Ο Γιώργος παίρνει κεφάλι και αφήνει πίσω του συντρίμμια το ΠΑΣΟΚ
  Πέμπτη, 8 Ιαν 2015      00:20      0

Ο Γιώργος παίρνει κεφάλι και αφήνει πίσω του συντρίμμια το ΠΑΣΟΚ

Η αναγγελία της ίδρυσης του νέου κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό βρήκε το ΠΑΣΟΚ κάτι περισσότερο από μουδιασμένο... Παγωμένο!

Το ’πε και το ’κανε ο Γιώργος Παπανδρέου! Μπροστά σε πολυπληθές και ζωηρό ακροατήριο αλλά και σε μέχρι χθες στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, το ΚΙΔΗΣΟ, στο Μουσείο Μπενάκη. Η διάσπαση, την οποία επεδίωξε να αποτρέψει ο Ευάγγελος Βενιζέλος μέχρι την ύστατη στιγμή, δεν αποφεύχθηκε και η πάλαι ποτέ δημοκρατική παράταξη θα εκφραστεί, προεκλογικά τουλάχιστον, με δύο κομματικούς σχηματισμούς.

Σε πρώτο στάδιο, στο παιχνίδι των εντυπώσεων κερδισμένος του «εμφυλίου» αναδεικνύεται ο πρώην πρωθυπουργός. Τόσο με τη 16σέλιδη ιδρυτική διακήρυξη και την επίσημη πρεμιέρα του Κινήματός του όσο και με τη συμμετοχή σε αυτό πρώην κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που διαφοροποιήθηκαν από την κεντρική πολιτική της ηγεσίας και την κυβερνητική συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία, ο Γιώργος Παπανδρέου δείχνει αποφασισμένος για ένα restart στην πολιτική διαδρομή του. Κι αυτό απαίτησε τη σύγκρουση με το πολιτικό παρελθόν του, αποχωρώντας από το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του.

«Όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν μιλούν για “διάσπαση”. Εμείς μιλάμε για λύτρωση. Μιλάμε για δημιουργική ρήξη. Και μέσα από αυτήν, για την εκ νέου σύνθεση των δυνάμεων της προόδου από τη βάση – και στη βάση των αξιών μας, όχι με παιχνίδια κορυφής που δεν αφορούν κανένα. Δεν θέλουν να καταλάβουν ότι το σημερινό ξεκίνημα δεν είναι υπόθεση ενός. Είναι υπόθεση πολλών. Πάρα πολλών. Αλλά αφού εγκαλούμαι προσωπικά, ας απαντήσω και με έναν πιο προσωπικό τόνο. Αν σκεφτόμουν το προσωπικό μου όφελος, θα βολευόμουν σε αυτά που μου πρότειναν. Τη σιγουριά της επανεκλογής, τη σίγουρη βουλευτική έδρα. Με αντάλλαγμα τι; Τη σιωπή μου σε μια επίπλαστη ενότητα, που βυθίζει μία ολόκληρη παράταξη στην ανυποληψία και που οι περισσότεροι καταγγέλλουν στις μεταξύ τους συζητήσεις, αλλά “καταπίνουν” δημοσίως. Αυτό θα έκανα, αν είχα προσωπική ατζέντα, θα σιωπούσα, θα βολευόμουν. Επέλεξα, για άλλη μια φορά, τον δύσκολο δρόμο. Επέλεξα να βάλω και πάλι το κεφάλι μου στον ντορβά και να αναλάβω πρωτοβουλία δημιουργικής ρήξης με το κομματικό κατεστημένο», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου στο Μουσείο Μπενάκη.

Απαραίτητο στοιχείο για τη ρήξη με το παρελθόν, η παραδοχή από μέρους του ότι πήρε λανθασμένες αποφάσεις και προχώρησε σε εσφαλμένες ενέργειες στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του. «Δεν συμβιβάστηκα ποτέ με τη λογική της αποφυγής του πολιτικού κόστους. Σίγουρα έκανα λάθη. Αλλά για το κοινό καλό ποτέ δεν υπολόγισα το προσωπικό όφελος», τόνισε στους φίλους του νέου κόμματος. Ανάμεσά τους τέσσερις μέχρι πρόσφατα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραΐτης, Συμεών Κεδίκογλου και Νίκος Σηφουνάκης. Επίσης, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Χρήστος Αηδόνης, ο Πέτρος Λάμπρου, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Νίκος Αθανασάκης, ο Σταύρος Αρναουτάκης, ο Απόστολος Κατσιφάρας, ο Ανδρέας Φούρας, η Μαριλένα Κοππά, ο Γρηγόρης Νιώτης και τα αδέλφια του Νίκος και Ανδρίκος.

 

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ