Νέες, μεγάλες αποκαλύψεις στα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ»
  Τετάρτη, 5 Οκτ 2011      14:25      0

Νέες, μεγάλες αποκαλύψεις στα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ»

Τα «Επίκαιρα» αποκαλύπτουν απόρρητα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα...
Τι προσδοκούσαν από τον Γιώργο Παπανδρέου και τι πέτυχαν.Πώς μεθόδευσαν την ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή.

 

 

«Όλα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές» σημείωνε με ανακούφιση στο ενημερωτικό σημείωμά του προς την Ουάσιγκτον, μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών του Οκτωβρίου του 2009, ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ, συμπληρώνοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός θα επανεξετάσει τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και τη συμφωνία για τον SouthStream. Δύο χρόνια η αμερικανική πλευρά είχε ζήσει με την ανησυχία της ελληνορωσικής προσέγγισης, η οποία έθετε εν αμφιβόλω τα οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα της υπερδύναμης στην περιοχή και απειλούσε να βάλει τέλος σε ένα έργο ζωτικής σημασίας για εκείνη, την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από έναν απολύτως ελεγχόμενο δρόμο, αυτόν του αγωγού TGI. 

 

 

Τα «Επίκαιρα» αποκαλύπτουν σήμερα μια σειρά τηλεγραφημάτων της αμερικανικής πρεσβείας προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα οποία αποδεικνύουν το πώς εργάστηκαν οι Αμερικανοί για την ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή, πραγματοποιώντας ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα φίλης και συμμάχου χώρας και εμποδίζοντας τη χάραξη εθνικής πολιτικής βάσει των ελληνικών συμφερόντων.

 

 

Τον τρόπο που οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν τη διένεξη Ελλάδας - Σκοπίων για την ονομασία, προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις προς τη χώρα μας ώστε να εγκαταλείψει τα κοινά ενεργειακά της σχέδια με τη Ρωσία, αποκαλύπτουν τέσσερα ακόμη απόρρητα τηλεγραφήματα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον που φέρνουν σήμερα στο φως της δημοσιότητας τα «Επίκαιρα».

 

 

Στα τηλεγραφήματα γίνεται ευθέως λόγος για «προειδοποιήσεις» που δέχτηκαν Έλληνες αξιωματούχοι από Αμερικανούς συναδέλφους τους και την εκδήλωση «αντίμετρων» στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των αμερικανικών πιέσεων προς τη χώρα μας, προκειμένου να πειστεί η τότε ελληνική κυβέρνηση Καραμανλή, ώστε να μην θέσει βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, τον Απρίλιο του 2008, αλλά και να εγκαταλείψει την ενεργειακή της συνεργασία με τη Ρωσία.

 

 

Τα άρθρα των Σπύρου Τρίψα, Γιάννη Κορωναίου και Χαράς Ζαχοπούλου στα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ», στο τεύχος 103, που κυκλοφορεί την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011.

 

Διαβάστε επίσης:

 

-          Το αποκαλυπτικό άρθρο του Παντελή Ζήλου για το «Colpogrosso με τις 46.000 περίπου προσλήψεις» ημετέρων στο δημόσιο, τη στιγμή που το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η μείωση των δημόσιων δαπανών.

 

-          Για την αδιανόητη πολιτική ακραίας λιτότητας, αναφέρεται στο άρθρο του για τις οικονομικές πολιτικές που ακολουθούνται ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Βρετανία και η Αμερική ακολουθούν το δρόμο της ανάπτυξης,ενώ οι δανειστές μας καλλιεργούν το διασυρμό της Ελλάδας και των πολιτών της, έχοντας να αντιμετωπίσουν μία ανίκανη και φοβική κυβέρνηση.

-          Αποκλειστική συνέντευξη στον Ισαάκ Καριπίδη του εμπνευστή και σχεδιαστή του σχεδίου «Εύρηκα», Μάρκους Κράαλ.

 

-          Δύο χρόνια ΠΑΣΟΚ και η Ελλάδα βομβαρδισμένο τοπίο. Τα άρθρα των Λάμπρου Καλαρύττη, Άγγελου Μόσχοβα και Σπύρου Σουρμελίδη για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

 

-          «Βόμβα» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου, που προδιαγράφει πορεία προς εκλογές.

 

-          Ο Γιώργος Δελαστίκ εξηγεί τι σημαίνει μια ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή.

 

-          OΛεωνίδας Βατικιώτης αναλύει την πολιτική που ακολούθησε η Ουγγαρία και «κατατρόπωσε» το ΔΝΤ.

 

-          Η Ελλάδα στόχος της έντασης στη Μεσόγειο. Ένα άρθρο του Νίκου Μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχει η Ελλάδα από την κλιμακούμενη ένταση στην ανατολικά Μεσόγειο.

    

-          Συνεντεύξεις της Αλέκας Παπαρήγα και του Γιάννη Δημαρά, στον Βαγγέλη Παπαδημητρίου.

ΣΧΟΛΙΑ