«Ναι» και από το EuroWorking Group για την εκταμίευση του 1
δισ.ευρώ
  Τετάρτη, 3 Απρ 2019      22:14      0

«Ναι» και από το EuroWorking Group για την εκταμίευση του 1 δισ.ευρώ

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Ελλάδα, έδωσε μετά την Κομισιόν και το EuroWorking Group (ΕWG).

Το EWG εισηγήθηκε θετικά προς το άτυπο Eurogroup, που θα συνεδριάσει στο Βουκουρέστι, να εγκρίνει την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν ηΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.

Η συζήτηση στο EWG κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και επομένως θα μπορούσε να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης του ενός δισεκατομμυρίου από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος.

Επιπλέον, εφόσον οι υπουργοί επικυρώσουν την εισήγηση του EWG, θα ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών σε ορισμένα κοινοβούλια, όπως το γερμανικό.

Το πλήρες τηλεγράφημα της ανταποκρίτριάς μας Χρ. Βασιλάκη στη συνδρομητική ιστοσελ

Το μεσημέρι της Τετάρτης, η Κομισιόν είχε εισηγηθεί, στην επικαιροποιημένη έκθεσή της, επίσης θετικά, καθώς υλοποιήθηκαν και οι οκτώ μεταρρυθμιστικές δράσεις που εκκρεμούσαν από τις 27 Φεβρουαρίου.

Το ποσό που θα εκταμιευθεί θα μειώσει ισόποσα το δημόσιο χρέος, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που έχει αποφασίσει το Eurogroup.

Τσακαλώτος: Είμαστε αισιόδοξοι για την εκταμίευση τη Δευτέρα

Την αισιοδοξία του για την εκταμίευση, τη Δευτέρα, του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων εξέφρασε από την Πάτρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την έναρξη ομιλίας του σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την «Οικονομία και την Κοινωνία μετά τα μνημόνια».

«Πριν από λίγο τελείωσε το EWG, το οποίο πήγε πολύ καλά», ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ο κ. Τσακαλώτος. Οι θεσμοί έκαναν θετική εισήγηση, και άρα είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την εκταμίευση τη Δευτέρα είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Πρόσθεσε μάλιστα, χαριτολογώντας, ότι αυτό δεν είναι καλό νέο για όλους, δεν είναι καλό νέο για αυτούς που μας είπαν ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια..

ΣΧΟΛΙΑ