Μιχάλης Ιγνατίου: «Σκελετοί» στις ντουλάπες...
  Τετάρτη, 20 Μάρ 2013      15:04      0

Μιχάλης Ιγνατίου: «Σκελετοί» στις ντουλάπες...

Σε αντίθεση με τους Έλληνες πολίτες, οι Ελληνοκύπριοι θα αντιδράσουν όταν επιβληθεί το Μνημόνιο και αρχίσει η εφαρμογή του...

Και θα αντιδράσουν βίαια, διότι, αν και έχουν ιώβειαυπομονή, δεν αντέχουν την αδικία.

του ΜιχάληΙγνατίου

 

Είναι, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, δεδομένος οσεβασμός στις επιλογές των Ελληνοκύπριων ψηφοφόρων. Όμως στις εκλογικέςαναμετρήσεις δεν κρίνονται μόνο οι πολιτικοί, αλλά και οι πολίτες, οι οποίοι,αν και μονίμως διαμαρτυρόμενοι, προσέρχονται στις κάλπες και επιβραβεύουν τοπολιτικό και το οικονομικό κατεστημένο. Αυτό ακριβώς συνέβη την περασμένηΚυριακή στην Κύπρο, όπου οι ψηφοφόροι επέλεξαν τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίοςτους είχε καλέσει το 2004 να ψηφίσουν το φιλοτουρκικό Σχέδιο Ανάν, και τονΣταύρο Μαλά, έναν άβουλο πολιτικό, ο οποίος επελέγη για να... χάσει.


Όποιος κι αν εκλεγεί, το αποτέλεσμα για την Κύπρο θαείναι το ίδιο. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έχει γεμάτες τις ντουλάπες του με«σκελετούς». Η στάση του στο δημοψήφισμα του 2004 δεν ήταν μόνο απαράδεκτη,αλλά και ύποπτη. Απαράδεκτη διότι γνώριζε πως η Κύπρος θα ήταν για πάντα υπότον έλεγχο και την επιρροή της Τουρκίας· ύποπτη διότι έχουμε ενώπιόν μας ένανεθνικιστή πολιτικό, με ρίζες και καταβολές στην εθνικιστική ακροδεξιά τηςΚύπρου, ο οποίος μεταλλάχθηκε και μετετράπη σε υποχείριο της βρετανικής και τηςαμερικανικής διπλωματίας. Το «ναι» στο Σχέδιο Ανάν επιβλήθηκε στο κ.Αναστασιάδη, δεν ήταν ελεύθερη επιλογή του. Και ακριβώς αυτό το γεγονός μεπροβληματίζει και με ανησυχεί στην περίπτωση του εκλεγεί πρόεδρος. Η επιρροήτου ΔΗΚΟ στα πολιτικά δρώμενα θα είναι ελάχιστη έως μηδαμινή, διότι ο πρόεδρόςτου, Μάριος Καρογιάν, είναι του ιδίου κλίματος με τον κ. Αναστασιάδη.


Η περίπτωση του κ. Μαλά δεν επιδέχεται σοβαρής ανάλυσης.Μόνο και μόνο το γεγονός ότι εδέχθη να είναι ο «αποδιοπομπαίος τράγος» τηςηγεσίας του ΑΚΕΛ τον καθιστά έναν «πρόεδρο με δεκανίκια» στην περίπτωση πουεκλεγεί. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από άλλους και ο ίδιος θα παρουσιάζεταιστις δεξιώσεις και στα πανηγύρια. Το ΑΚΕΛ, εάν δεν είχε φοβηθεί τη (δήθεν) οργήτου λαού για την οικονομία, η οποία δεν εκφράστηκε από το αποτέλεσμα, θαμπορούσε να «κατεβάσει» έναν υποψήφιο όπως ας πούμε ο Νίκος Κατσουρίδης, οοποίος έχει και σοβαρές θέσεις στο εθνικό θέμα του Κυπριακού. Ο κ. Κατσουρίδηςθα αποτελούσε σοβαρό αντίπαλο για τον κ. Αναστασιάδη.


Βεβαίως το χειρότερο που συνέβη την Κυριακή, πέραν τουγεγονότος ότι θα κονταροχτυπηθούν δύο αντίπαλοι με ίδια ατζέντα στο Κυπριακόκαι στο Μνημόνιο, είναι ότι οι ψηφοφόροι δεν τιμώρησαν το πολιτικό καιτραπεζικό κατεστημένο που τους οδηγεί στην εξαθλίωση, στη φτώχεια και στηδυστυχία. Και αυτό το φόβο να συγκρουστεί με το κατεστημένο θα τον πληρώσει οκυπριακός λαός. Τα πράγματα είναι τόσο άσχημα ήδη, που το Μνημόνιο θα τα κάνειπολύ χειρότερα. Πιστεύω ότι, σε αντίθεση με τους Έλληνες πολίτες, οιΕλληνοκύπριοι θα αντιδράσουν όταν επιβληθεί το Μνημόνιο και αρχίσει η εφαρμογήτου. Και θα αντιδράσουν βίαια, διότι, αν και έχουν ιώβεια υπομονή, δεν αντέχουντην αδικία.


Στην Κύπρο ο πρόεδρος εκλέγεται κάθε πενταετία και δενυπάρχει κανένας μηχανισμός εξανάγκασής του σε παραίτηση, ακόμα κι αν οιπολιτικές του είναι καταστροφικές. Αποχωρεί εφόσον το επιλέξει. Αυτή τη φοράδεν πρέπει να αποκλείονται οι ανατροπές στην πολιτική σκηνή του νησιού. Θαείναι τόσης έκτασης η οικονομική καταστροφή, που ο πρόεδρος –όποιος και εάνεκλεγεί την Κυριακή– θα εξαναγκαστεί να ζητήσει ανανέωση της εντολής του λαού...

 

 

e-mail: mignatiou@aol.com – twitter: @mignatiouΤο άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 175, 21/02/2013.

ΣΧΟΛΙΑ