Μηνύματα του ΔΝΤ λίγο πριν από τη συνάντηση Λαγκάρντ Τσακαλώτου
στην Ουάσιγκτον
  Τετάρτη, 11 Οκτ 2017      13:11      0

Μηνύματα του ΔΝΤ λίγο πριν από τη συνάντηση Λαγκάρντ Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον

Ευχάριστα και δυσάρεστα είναι τα νέα που έρχονται από το ΔΝΤ λίγο πριν από την κρίσιμη Φθινοπωρινή Σύνοδο από τις 15 έως τις 17 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον.

 

Και ενώ αναμένεται, στο περιθώριο της Συνόδου η συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο το ερχόμενο Σάββατο, το ΔΝΤ διέρρευσε καταρχάς πως το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 θα είναι 1,7% δηλ. θα πιάνει το στόχο του προγράμματος. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται πλεόνασμα 2,2%.

Το δεύτερο στοιχείο και πιο ανησυχητικό είναι ότι για το 2018 αποκλείει πλεόνασμα 3,5% αλλά 2,2% γεγονός που εφόσον ισχύσει που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου.

Ουσιαστικά οι πληροφορίες φέρουν το ΔΝΤ να μην υποχωρεί από τις απαισιόδοξες προβλέψεις του σχετικά με την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής που είχε κάνει τον περασμένο Ιούλιο στο πρόγραμμα που έχει εγκρίνει για την Ελλάδα.

Παραδοσιακά βέβαια οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι περισσότερο δυσοίωνες από τις ευρωπαϊκές εμμένοντας στις γνωστές σκληρές θέσεις του για μέτρα εφόσον δεν μειωθούν οι στόχοι του πλεονάσματος. Παράλληλα εμμένει και στην αναδιάρθρωση του χρέους.

Στη συνάντηση πάντως Λαγκάρντ Τσακαλώτου θα διαφανούν πιο καθαρά οι διαθέσεις του Ταμείου ενόψει και της τρίτης αξιολόγησης, από τις οποίες θα γίνει και περισσότερο σαφές για τα νέα εμπόδια που θα επιφέρει η γνωστή πλέον κόντρα με την ΕΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑ