Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για την ρύπανση στο Σαρωνικό
  Παρασκευή, 22 Σεπ 2017      13:48      0

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για την ρύπανση στο Σαρωνικό

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης με τις επερωτήσεις για τη ρύπανση στο Σαρωνικό στις οποίες απαντά ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

 

«Η ΝΔ θυμήθηκε πως υπάρχει υπουργείο Ναυτιλίας και ναυτιλία στη χώρα» είπε δηκτικά και εξέφρασε τη χαρά του που ήρθαν αυτά τα θέματα στη Βουλή έστω κι αν γίνονται σκυλεύοντας ένα ναυτικό ατύχημα.

Και πρόσθεσε: «Ήταν τόσο μεγάλη η αγωνία της ΝΔ που μόλις έγινε το ατύχημα, δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος της ΝΔ να με πάρει τηλέφωνο…. «Καλά, ο κ. Μητσοτάκης πήγε εκεί που πήγε ο άνθρωπος…» σχολίασε ειρωνικά για τις επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ διευκρίνισε πως η ΝΔ ζήτησε τη σύγκλιση της Επιτροπής Περιβάλλοντος αμέσως μετά την ανάλογη πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια παρέθεσε το χρονικό του ναυαγίου και της διαχείρισής του από το Λιμενικό μετά τις σχετικές κατευθύνσεις του υπουργείου και άφησε αιχμές κατά της ΝΔ σχετικά με τον τρόπο που είχαν χειριστεί ένα ανάλογο περιστατικό και συγκεκριμένα του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου «Α1» το 2012. «Μπορείτε να μου πείτε αν το ΕΛΚΕΘΕ έκανε μετρήσεις;» ρώτησε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως τότε η πετρελαιοκηλίδα άγγιξε τα 20 χλμ.

«Η στεγανοποίηση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» έγινε σε τρεις μέρες, ενώ η στεγανοποίηση τότε έγινε σε 7 μέρες» υπογράμμισε και διερωτήθηκε αν τους πολίτες των περιοχών που επλήγησαν το 2012 τους αντιμετωπίζει ως ιθαγενείς η Νέα Δημοκρατία. «Εμείς δεν ρίξαμε ούτε ένα κιλό χημικών και αυτή είναι η διαφορά του πράγματος» είπε και συμπλήρωσε ότι πρέπει να ξέρει η κοινωνία πως με οικολογικό τρόπο προσπαθεί το υπουργείο να μαζέψει το πετρέλαιο.

Ο υπουργός ζήτησε συγγνώμη από τον κόσμο της περιοχής και τους επιχειρηματίες. «Συστρατεύσαμε όλες τις δυνάμεις της χώρας. Το λιμενικό έχει 15 σταθμούς, έχει μία κεντρική αποθήκη στην Ελευσίνα. Ό,τι υλικό υπήρχε χρησιμοποιήθηκε. Το λιμενικό όπως ξέρετε είναι ένας ιδιαίτερος μηχανισμός στο υπουργείο, δεν έχει όμως την ευθύνη να έχει όλο τον εξοπλισμό απορρύπανσης γιατί όπως είπα ο νόμος αναθέτει την ευθύνη αυτή σε ιδιωτικές εταιρίες» τόνισε και συνέχισε επ’ αυτού εξηγώντας πως το Λιμενικό «έχει την εποπτεία και την ευθύνη της υλοποίησης και ενεργοποίησης όλων των σχεδίων».

«Άκουσα αυτές τις μέρες απίθανα πράγματα» υποστήριξε ο κ. Κουρουμπλής, παραθέτοντας τις φωτογραφίες από νεκρά ψάρια που όπως είπε έφερναν ήταν «από άλλες περιπτώσεις». «Είδα να προβάλλονται στα δελτία οι εικόνες της πρώτης μέρας» πρόσθεσε.

«Κι έρχεστε εδώ σαν παρθένες για το τι κάναμε εμείς για το περιβάλλον. Το ξέρετε ότι υπάρχουν χιλιάδες ναυάγια και ότι είναι εν δυνάμει βόμβες για το περιβάλλον;» ήταν το ερώτημα που απηύθυνε προς τους βουλευτές της ΝΔ.

Κλείνοντας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρθηκε και στην τροπολογία που θα έρθει το επόμενο διάστημα για την ηλικία των πλοίων, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως θα ψηφιστεί από τη ΝΔ. «Γιατί εσείς κύριοι που συγκρούεστε με τα συμφέροντα να μη φέρετε μια τροπολογία για την ηλικία των σκαφών;» ρώτησε και κατέληξε λέγοντας: «Ελπίζω να την ψηφίσετε…».

ΣΧΟΛΙΑ