Λύση τα στρατόπεδα συγκέντρωσης λαθρομεταναστών;
  Πέμπτη, 22 Μάρ 2012      09:49      0

Λύση τα στρατόπεδα συγκέντρωσης λαθρομεταναστών;

Πολλαπλές αντιδράσεις προκαλεί η πρόθεση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να συγκεντρώσει τους...

λαθρομετανάστες που θα συλληφθούν, στην επερχόμενη επιχείρηση- σκούπα, σε ένα παλιό στρατόπεδο στην Κοζάνη.

 

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη δημιουργία αυτού του χώρου δηλώνουν οι κάτοικοι της περιοχής, κάνοντας λόγο για «κουκούλωμα» και μεταφορά του προβλήματος από τα μεγάλα αστικά κέντρα.Επιτροπή Αγώνα θα κατέβει σήμερα στην Αθήνα με σκοπό να συναντηθεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου διαβεβαίωσε ότι ο χώρος θα είναι αυστηρά φυλασσόμενος με ευθύνη της Αστυνομίας, ξεκαθάρισε ότι δε θα μεταφερθούν άτομα που εμπλέκονται σε ποινικά αδικήματα και κάλεσε τους κατοίκους να επιδείξουν ευαισθησία. Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, «άλλη λύση για τη λαθρομετανάστευση δεν υπάρχει πέραν από τους χώρους κράτησης» και σημείωσε ότι προχωρεί με ταχείς ρυθμούς ο σχεδιασμός για δημιουργία συνολικά 14 κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών στη χώρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το κέντρο συγκέντρωσης στην Κοζάνη- το παλιό στρατόπεδο Πόρτη στη Νεάπολη- αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μήνα προκειμένου να ξεκινήσει η μεταφορά των μεταναστών.

 

 

Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιχειρεί ήδη να αμβλύνει τις αντιδράσεις, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Ακόμη και της εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν, αφού οι ευρωπαίοι εταίροι μας ζητούν από εμάς συγκεκριμένες δράσεις και όχι απλά οικονομοτεχνικές μελέτες που μένουν στα χαρτιά», αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου.

 


«Ο χώρος στη Νεάπολη Κοζάνης θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει το πολύ μέσα σε 20 ημέρες όπως και να έχει. Το στρατόπεδο ανήκε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και παραχωρήθηκε σε εμάς. Κάποια στιγμή πρέπει επιτέλους να βλέπουμε και πέρα από τα τοπικά μας συμφέροντα», είπε στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που πρόσθεσε ότι σύντομα θα δρομολογηθεί η κατασκευή 14 κέντρων κράτησης και πρώτης υποδοχής μεταναστών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

 

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τρεις χώροι στη Θεσσαλονίκη και τουλάχιστον 2 στην Αττική. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Χρυσοχοΐδη εκτός από παλιά στρατόπεδα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να αξιοποιήσει για τον σκοπό αυτό και πρώην κατασκηνώσεις του υπουργείου Παιδείας, αλλά και εκτάσεις που ανήκουν στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας.

 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τον οποίο παρουσίασε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης μαζί με τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου και στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ο χώρος εξωτερικά θα φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία. Την εσωτερική φύλαξη θα αναλάβει όμως ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, ενώ και η σίτιση των κρατουμένων θα γίνεται από εταιρείες catering.

 

«Στόχος είναι η ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας», αναφέρει ο κ. Χρυσοχοΐδης που υποστήριξε πως «σε λίγο καιρό οι δήμαρχοι που τώρα είναι αρνητικοί στα κέντρα κράτησης θα μας παρακαλούν να τα φτιάξουμε στην περιοχή τους».

 


Πάντως, η άνοδος των ποσοστών ακροδεξιών κομμάτων και η εμφάνιση σε περιοχές όπως ο Αγιος Παντελεήμονας, ο Κολωνός και η Πλατεία Ομονοίας αυτόκλητων «πολιτοφυλάκων» έχουν θορυβήσει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη Νέα Δημοκρατία που ψάχνουν άμεσες απαντήσεις σε ένα θέμα που ειδικά για το Κέντρο της Αθήνας έχει μετατραπεί σε μείζον, όπως προκύπτει από τις αντιδράσεις των κατοίκων.

 

Ωστόσο, το πρόβλημα έγκειται ακριβώς στις "άμεσες απαντήσεις", οι οποίες φαίνεται ότι για μία ακόμα φορά ότι είναι βεβιασμένες, επικίνδυνα απλοϊκές και εις βάρος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας... 

ΣΧΟΛΙΑ