Κοτζιάς: Μίλησε στους βουλευτές για την αξία της κοινοβουλευτικής
διπλωματίας
  Τετάρτη, 30 Νοέ 2016      19:18      0

Κοτζιάς: Μίλησε στους βουλευτές για την αξία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας

Τις θέσεις του για το ρόλο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί αυτή να συνδράμει το έργο του υπουργείου Εξωτερικών ανέπτυξε την Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, περιγράφοντας πώς η ελληνική διπλωματία μπορεί να διευκολύνει αντιστοίχως το έργο των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών με σκοπό τον αμοιβαίο καλύτερο συντονισμό.

«Αυτή η αλληλοσυνεργασία», τόνισε, θα μπορούσε, για παράδειγμα, να οδηγήσει στην ταχύτερη κύρωση διμερών συμφωνιών και στην άσκηση δημόσιας διπλωματίας κι από τους κοινοβουλευτικούς όταν ταξιδεύουν σε επίσημες αποστολές στο εξωτερικό».

Ο υπουργός Εξωτερικών, πρότεινε, επίσης, να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας με αντίστοιχες κοινοβουλευτικές ομάδες χωρών που συμμετέχουν σε τριμερή σχήματα συνεργασίας, όπως αυτά που έχουν αναπτυχθεί με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και μεταξύ χωρών που συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες όπως η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα.

Κι ενημέρωση

Τέλος ο κ. Κοτζιάς παρότρυνε τους βουλευτές, κατά τις επαφές τους στο εξωτερικό, να διερευνούν επιπλέον πεδία συνεργασίας στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και των τεχνολογιών αιχμής, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Λιβύη και παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό, τις σχέσεις της ΕΕ-Τουρκίας και την πορεία αξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας.

ΣΧΟΛΙΑ