Κομισιόν: Εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018
  Πέμπτη, 20 Απρ 2017      15:51      0

Κομισιόν: Εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018

Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα...

"Στις Βρυξέλλες επικρατεί η άποψη ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και τα επόμενα έτη θα επιτευχθεί με όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα" δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ. Η ίδια πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Μία ημέρα πριν ξεκινήσει η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, η κ. Μπράιτχαρτ αναφέρθηκε στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το «συντομότερο δυνατό», λόγω της «εύθραυστης» κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Η Ανίκα Μπράιτχαρτ επανέλαβε πως η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις προβλέψεις που δημοσίευσε το ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα έτη, καθώς και την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει τις δικές της προβλέψεις μέσα στον Μάιο, συνέχισε η κ. Μπράιτχαρτ, «στη βάση των στοιχείων που θα προκύψουν από την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα».

Επιπλέον, η ίδια επανέλαβε ότι σύμφωνα και με τις προβλέψεις που αναμένεται να ανακοινώσει η Επιτροπή, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι «ηπιότερη» το 2017 λόγω της αβεβαιότητας που υπήρξε γύρω από τη δεύτερη αξιολόγηση.

Συγχρόνως, στην Ουάσινγκτον μεταβαίνει για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπου αναμένεται να έχει συνάντηση και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ελληνικό ζήτημα, και ειδικότερα οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τη διευκρίνιση των οποίων ζητά το ΔΝΤ, αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι της εν λόγω συνάντησης αλλά και άλλων συναντήσεων.

Ωστόσο, πηγές της ευρωζώνης σημείωναν χθες ότι οι «κρίσιμες συζητήσεις» θα πραγματοποιηθούν μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ