«ΚΙΛΕΛΕΡ»...
  Παρασκευή, 5 Φεβ 2016      16:27      0

«ΚΙΛΕΛΕΡ»...

Την τελευταία εβδομάδα η χώρα ξαναζεί σκηνές που θα ήθελε να είχε αφήσει πίσω της...

Ο αγροτικός κόσμος με το μόνο όπλο που διαθέτει, τα τρακτέρ του, έχει κατεβεί στις εθνικές οδούς της επικράτειας για να πιέσει την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο που θίγει σημαντικά δικαιώματα που είχαν μέχρι σήμερα. Μάλιστα, οι εκπρόσωποί του τηρούν σκληρή στάση, αφού δεν δέχτηκαν να συναντήσουν τον πρωθυπουργό, και απειλούν με επί μακρόν αποκλεισμό των βασικών οδικών αρτηριών της χώρας.

Το αγροτικό ζήτημα αποτελούσε ανέκαθεν αχίλλειο πτέρνα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Τον 19ο αιώνα, η διανομή των εθνικών γαιών και το αίτημα της αγροτικής μεταρρύθμισης σκόνταφταν πάντα σε ποικίλα συμφέροντα, κυρίως των τσιφλικάδων. Στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, μετά την αγροτική μεταρρύθμιση του Ελευθέριου Βενιζέλου, παρά τα όποια θετικά, οι αγρότες έπεφταν θύματα των εμπόρων, των μεσιτών... Στις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα, ο τρόπος διαχείρισης των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και οι πιέσεις για την ελληνική γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία μέσω της ΚΑΠ προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις διαιώνισαν με διαφορετικό τρόπο το αγροτικό πρόβλημα.

Στην Ελλάδα της μεγάλης φούσκας το επάγγελμα του αγρότη θεωρήθηκε «παρακατιανό» –γίναμε όλοι «πρωτευουσιάνοι», τρομάρα μας– και, σε σημαντικό βαθμό, η εκμετάλλευση της ελληνικής γης αφέθηκε σε ανθρώπους οι οποίοι καρπώνονται τα οφέλη από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν συνεισφέρουν στον κοινό κορβανά του δημόσιου ταμείου. Από την άλλη, οι βιοπαλαιστές αγρότες που μοχθούν με τον ιδρώτα τους, αυτοί και τα παιδιά τους, για τη σοδειά της χρονιάς ή αυτοί που συμπληρώνουν το πενιχρό τους εισόδημα από το βιος τους έχουν χάσει και το προνόμιο να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια, αφού τα Μνημόνια δεν επιτρέπουν τέτοιες «πολυτέλειες». Για ένα τόσο επισφαλές επάγγελμα, όπως αυτό του αγρότη, η κατάργηση τέτοιων διευκολύνσεων επιτείνει το πρόβλημα.

Κάποιοι καθοδηγητές της κοινής γνώμης έσπευσαν να βαφτίσουν τις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις «νέο Κιλελέρ». Είναι αυτοί που τους κατηγορούσαν τα προηγούμενα χρόνια ως «τραμπούκους» που δεν αφήνουν τον κόσμο να πάει στη δουλειά του. Είναι αυτοί που στηλίτευαν μια ολόκληρη κοινωνική ομάδα και μια επαγγελματική τάξη που συρρικνώνεται ως «χαραμοφάηδες» και «τεμπέληδες». Είναι αυτοί που επικροτούσαν την καταστολή με το σκάσιμο των λάστιχων των τρακτέρ.

Πρώτο μέλημα των αγροτών θα είναι να διαφυλάξουν τις ίδιες τους τις διεκδικήσεις. Τα «Κιλελέρ» είναι ευπρόσδεκτα όταν πρόκειται για το μέλλον εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών. Οφείλουμε, ωστόσο, να μην ξεχνάμε ότι στο Κιλελέρ ξεσηκώθηκαν οι κολίγοι, οι πραγματικοί αγρότες, απέναντι στους τσιφλικάδες...

Στρυμών

 

Τεύχος 325

ΣΧΟΛΙΑ